Mandariinid (Tangerines / Mandalina Bahçesi)

Mandariinid aka Tangerines aka Mandalina Bahcesi

TÜR: Dram, Savaş. SÜRE: 87 Dk. ÜLKE: Estonya, Gürcistan. YAPIM YILI: 2013. imdb: 8,7. rottentomatoes: %100.

Abhazya Savaşı’ndan ufak bir kesiti beyaz perdeye aktaran Estonya – Gürcistan ortak yapımı Mandalina Bahçesi, insancıl bakış açısıyla, savaş hakkında çekilmiş en naif ve güzel filmlerden biri.

Filmi izlerken aklınıza, “Yabancı Dilde” kategorisinde Oscar ve Altın Küre kazanan ve Bosna Savaşı’nı konu alan Tarafsız Bölge (Nicija Zemja / No Man’s Land) geliyor.

Gürcü sanatçı Niaz Diasamidze’nin imzasını taşıyan filmin tema müziği ise tek kelimeyle harikulade.

Konu

1992 yılında yaşanan Gürcü-Abhazya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte bölgede yaşayan Estonyalıların birçoğu anavatanlarına dönmek zorunda kalır. Geçimini mandalina yetiştiriciliğiyle sağlayan yaşlı bir Estonyalı olan Niko (Mikheil Meskhi) evini terk etmemekte kararlıdır. Bir gün evinin önünde yaşanan çatışma sonrasında Niko, Abhazya’lılar için savaşan Çeçen Ahmed’in (Giorgi Nakashidze) yaralı olduğunu görür ve evine alır. Komşusu ile birlikte diğer askerleri ormana götürdüklerinde Gürcü askerlerden Nika’nın (Misha Meskhi) da yaşadığını ama ağır yaralı olduğunu fark edip ve onu da yanına alıp evine götürür. Günler geçtikçe iyileşmeye başlayan iki düşman askeri arasında gerilim artmaya başlar.

Hakkında

Mandalina Bahçesi’ni Zaza Urushadze yazıp yönetti.

Film, 2015 yılında Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına ve En İyi Yabancı Dilde Altın Küresi’ne aday gösterildi. Oscar ödülünü, Polonya yapımı Ida‘ya kaptırdı.

Mandalina Bahçesi, rottentomatoes’da %100 taze olarak değerlendiriliyor.

Filmin bütçesi 650 bin Euro’ydu.

Ivır Zıvır

Filmin girişinden; Abhazya’daki Estonya köyleri 19. yüzyılın ikinci yarısında kurulmuştur. 1992 yılında Gürcü-Abhazya Savaşı’nın başlamasıyla bölgede yaşayan Estonyalıların huzurlu hayatları bozuldu. Birçoğu eski anavatanlarına dönmeye karar verdi. Köylerini boşalttılar, geride yalnızca bir kaç kişi kaldı.

Film, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ı için Estonya’nın adayı olarak yarıştı.

Filmde Çeçen Ahmed’i Gürcü oyuncu Giorgi Nakashidze canlandırdı.

Filmin çekimleri Guria, Gürcistan’da yapıldı.

1992 ile 1993 yılları arasından gerçekleşen Abhazya Savaşı sırasında Abhazya’da yaşayan Gürcüler Abhaz militanları ve onları destekleyen komşu ülkelerle savaştı. Kasım 1993’de Gali bölgesinin çoğunluğu ayrılıkçı Abhazlar tarafından kontrol ediliyordu. 1994 yılında Rusya’nın öncülüğünde gerçekleşen ateşekesten sonra yaklaşık 40,000 ile 60,000 arası Gürcü mülteci, Abhazya’nın Gali bölgesine geri döndüler.

Öneren: Engin Kocabıyık (@Journalist06).

Dip Not: 21 Mayıs 2014’de yayımlandı, 23 Şubat 2015’de güncellendi.

Niaz Diasamidze – Mandariinid

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.