Gravity 3D (Yerçekimi)

Gravity aka Yercekimi

TÜR: Bilim Kurgu, Gerilim. SÜRE: 91 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2013. imdb: 7,9. rottentomatoes: %97.

Birçoğu için bilinmezlerle dolu olan uzay boşluğunda yaşanan bir olayı konu edinen Yerçekimi, esrarengiz anlatımı ve kurgusuyla, oldukça başarılı bir bilim kurgu gerilim filmi.

Üç boyutlu olarak yayınlanan Yerçekimi’nin, neredeyse her ayrıntısı ilgi çekici geliyor. Bir de buna ani çıkışlar ve gerilim öğelerini de ekleyince ortaya başarılı bir yapım çıkıyor.

Konu

Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock), Explorer uzay mekiğiyle birlikte ilk kez uzay görevine çıkan bir biyomedikal mühendisidir. Seferdeki son görevi, deneyimli astronot Matt Kowalski (George Clooney) ve Shariff Dasari (Paul Sharma) ile birlikte, hasar gören Hubble Uzay Teleskobu’nu onarmaktır. Bu sırada Houstan’daki kontrol merkezinden Rusların gönderdiği bir roketle kendi uydularını imha ettiğini, oluşan uzay enkazının zincirleme tepkimeler sonucunda büyüyerek, bulundukları bölgeye doğru geldiğini öğrenirler.

Hakkında

Yerçekimi’ni Alfonso Cuarón yönetti ve senaryosunu oğlu Jonás Cuarón ile birlikte yazdı.

10 dalda Oscar’a aday gösterilen Yerçekimi, aralarında En İyi Yönetmen ve En İyi Sinematografi’nin de bulunduğu 7 ödülün sahibi oldu. Ayrıca Altın Küre’de de En İyi Yönetmen ödülünü kazandı.

100 milyon dolar bütçesi olan film, 716 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmde konu edilen, uzay enkazının bir uzay istasyonuna ya da uyduya çarpması durumu, oldukça gerçekçi bir olasılık. Durum ilk kez, 1978’de NASA bilim adamı Donald J. Kessler tarafından ortaya atıldı ve Kessler Sendromu olarak adlandırıldı. Uzay enkazlarının onlarca yıl sonra uzay araştırmalarını ve uyduları imkânsız kılması da olasılıklar arasında yer alıyor.

Dünya’nın ve Dr. Stone’un yapıdan bir şey söktüğü görüntülerin yer aldığı filmin açılış sahnesi yaklaşık 12,5 dakika uzunluğunda ve tek bir parça halinde çekimi yapıldı.

91 dakikalık filmin yaklaşık 80 dakikası İngiltere’deki Framestore özel efekt şirketi tarafından 3 yılda tamamlandı.

Yönetmen Alfonso Cuarón, Wired dergisine senaryo fikrinin, çocukken defalarca izlediği, Gregory Peck’in 1969 yapımı Fezada Kaybolanlar (Marooned) filminden geldiğini söyledi.

Yönetmen Alfonso Cuarón’un uzun süreli çekimleri sebebiyle Sandra Bullock, sahnede yapacaklarını ezberliyor ve hareketlerini, tellerle götürüldüğü yer ve kameraya göre koordine ediyordu.

Görev kontrolünü Ed Harris seslendiriyor. Harris daha önce Apollo 13 ve Boşluktaki Kahramanlar’da (The Right Stuff), görev yöneticisi rolünü oynamıştı.

Filmin uzunluğu 90 dakika. Gerçekte, Uluslararası Uzay İstasyonları saatte 28 bin kilometre kat ediyorlar ve dünya çevresini 90 dakikada alıyorlar. Aynı şekilde enkaz alanları da dünyanın çevresini 90 dakikada kat ediyorlar.

Filmin gerçekçiliği hakkında konuşan birçok kıdemli astronot, ufak tefek hatalar dışında Yerçekimi’nin son derece gerçekçi ve etkileyici olduğunu ifade ettiler.

Filim, bilimsel gerçeklik konusunda birçok övgü kazansa da, yönetmen Alfonso Cuarón, hikâyeyi ayakta tutmak için bazen bilimsel gerçekleri göz ardı ettiklerini söyledi.

Alfonso Cuarón ve Jonás Cuarón’un projeyi geliştirmeleri, yaklaşık 4 yıl sürdü. Çünkü hikayenin geçtiği uzay boşluğu atmosferini gerçekçi bir şekilde resmetmek için gereken görsel efekt teknolojisine henüz erişilememişti. Alfonso Cuarón, 2009’da James Cameron’un Avatar’ını izledikten sonra akıllarındaki projeyi hayata geçirebilecekleri konusunda ikna oldu.

Dr. Ryan Stone rolüne sırasıyla, Angelina Jolie, Marion Cotillard, Scarlett Johansson, Blake Lively, Natalie Portman, Matt Kowalski’nin yerine ise sırasıyla Robert Downey Jr. ve Shawn Levy düşünülen adaylardı.

Astronot Catherine Coleman, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Sandra Bullock’u arayarak, boşluktaki hayat hakkında bilgi verdi.

Filmde kredilendirilen sadece 7 kişi oyuncu var. Bunların 2’si karakter canlandırıyorlar diğer 5’i ise sadece sesleriyle eşlik ediyorlar.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Judie Foster’ın rol aldığı 1997 yapımı Mesaj (Contact) filmi sırasında da bolca tartışılan, NASA’nın kötü senaryolar için astronotlara intihar hapı verdiği iddiası, onlarca yıldır yetkililer tarafından yalanlanıyor. Bu konuda bazı yetkililer, filmde de tarif edildiği gibi, böyle bir olasılıkta astronotların ilaç almak yerine oksijenlerini kesmelerinin daha kolay bir ölüm yöntemi olduğunu söylüyorlar.

Ryan’ın uzay kapsülünde Kowalski’yi (George Clooney) gördüğü halüsinasyon sahnesi, George Clooney’nin fikriydi. Clooney, yönetmenin defalarca sahnelerde değişikliğe gittiğini hatta diyalogları çıkarttığını ama karakterlerde hiçbir değişiklik yapmaya yanaşmadığını söyledi. Fakat buna rağmen fikrini beğenip senaryoyu tekrar yazmaya ikna olduğunu söyledi.

Su sahnesinde yönetmen Alfonso Cuarón, Sandra Bullock’tan çok fazla bir şey istemediğinden emin olmak için oyuncuyla beraber nefesini tuttu. Sonunda Bullock ile aynı ciğer gücüne sahip olmadığını fark etti.

Göl sahnesinin çekimleri Arizona’daki Powell gölünde yapıldı. Aynı göl, 1968’deki Maymunlar Cehennemi’ndeki (Planet of the Apes) astronot Taylor’ın kazası çekimlerinde kullanılmıştı.

Filmin girişinden;

Dünyanın 600 km üzerinde sıcaklık 126 derece ile -100 arasında değişmektedir. Ses iletimi yok. Hava basıncı yok. Oksijen yok.
Uzayda hayat imkânsız.

Dip Not: 5 Mayıs 2014’de yayımlandı, 31 Temmuz 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.