Aya: The Secrets Come Out, Marguerite Abouet & Clement Oubrerie

Aya - The Secrets Come Out, Marguerite Abouet & Clement Oubrerie

Fildişi’li yazar Marguerite Abouet’in hikâyesini yazdığı ve kocası Clement Oubrerie’nin çizimlerini üstlendiği Aya: The Secrets Come Out, şu ana kadar 6 bölümü yayınlanan Aya serisinin 3. kitabı. Fransızca olarak 2007’de yayınlanan çizgi romanın İngilizce versiyonu 2009’da satışa çıkmış.

Bu bilgilerden habersiz olarak arkadaşımın kütüphanesinden rastgele seçip okumaya başladığım Aya’nın başlarında karakterleri tanıma konusunda birazcık yorulsam da sonrasında gayet güzel bir şekilde ilerledim. Zaten romandaki karakterleri daha hızlı tanıyabilmeniz ya da arada bir bakabilmeniz için kitabın girişte bir karakter ağacı bölümü yer alıyor.

Yazarın doğduğu Fildişi Sahili’nin Abidjan şehrinde, genelde işçi sınıfının yaşadığı Yop City’de geçen hikâyenin merkezinde üç çocukluk arkadaşı olan Aya, Bintou ve Adjoua yer alıyor. Aya’nın babasının metresi, Bintou’nun kendisini Fransa’ya götüreceğine inandığı sevgilisi, babası tarafından yaşlı bir adamla evlendirilmeye çalışılan Aya’nın yaşıtı Rita ve Albert ile Inno’nun eşcinsel ilişkisi üzerinden Fildişi’ndeki insan ve kadın – erkek ilişkileri, yaşam ve Fransa’nın her şekilde bir kurtuluş aracı olarak görülmesi anlatılıyor.

Çizgi romanın sonunda, diyaloglarda kullanılan yöresel dildeki kelimelerin anlamlarını görebileceğiniz ufak bir sözlük ve iki tane yemek tarifi bulunuyor.

Okunası, güzel ve sakin bir çizgi roman.

Aya - The Secrets Come Out

Hakkında

Aya serisi Marguerite Abouet’nin ilk yayınlanan eseriymiş. Aynı zamanda kocası Clement Oubrerie’nin de çizimlerini yaptığı ilk çizgi romanmış. Abouet, hikâyeyi yazarken İranlı çizgi romancı Marjane Satrapi’nin ünlü eseri Persepolis’den esinlenmiş ve Afrika ile bir tutulan savaş ve kıtlıktan farklı bir şeyler anlatmayı arzulamış. Karakterlerinin okul hayatları, iş yaşamları, gelecek planları ve dünyanın her yerinde olduğu gibi zorlu aşk ilişkilerine odaklanmış. Yazar hikayesinde yer alan karakterlerin genelde çocukluğu sırasında çevresinde yer alan insanları temel aldığını ama anlatılanların kurgu olduğunu dile getirmiş.

Aya’nın ilk kitabı Fransa’da 200 bin kopya satmış ve Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivalinde, (yazarın yayınlanan) En İyi İlk (Debut) Çizgi Roman ödülünü kazanmış. Amerika’da 10 bin kopya satarak ilgi gören çizgi romanın daha ucuz ve daha düşük kalitede bir kopyasının Fildişi Sahili’nde de yayınlanması için yazar, Fransız yayıncısını ikna etmiş ve çizgi roman yazarın ülkesinde de yayınlanmış.

en.wikipedia’da Aya’nın 2011’de bir animasyon filmine uyarlandığı yönünde bir bilgi var. Fakat ben imdb’de 2013 Fransa yapımı Aya de Yopougon adında bir animasyon filmine denk geldim. Ama ne film, ne de altyazı konusunda nette hiçbir ize ulaşamadım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.