The Wolf of Wall Street (Para Avcısı)

The Wolf of Wall Street aka Para Avcisi

TÜR: Biyografi, Komedi, Suç. SÜRE: 180 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2013. imdb: 8,2. rottentomatoes: %77.

Gerçek bir Wall Street simsarının biyografiden uyarlanan ve borsada yapılan düzenbazlıkların teknik ayrıntılarına çok fazla dalmadan, genelde hikâyenin komik ve uçuk bölümlerini ön plana taşıyan Para Avcısı, Leonardo DiCaprio’nun başarılı oyunculuğu ve komedi ile drama arasında güzel bir çizgide ilerleyen anlatımıyla, başarılı ve ilgi çekici bir biyografik suç komedi filmi.

Konu

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio), oldukça iyi hitap yeteneğine sahip, hırslı ve arzulu bir simsardır. Seks ve uyuşturucu bağımlısı olan Jordan, 1987’deki Kara Pazartesi’de işini kaybeder ve kendi işini kurmaya karar verir. En alttan işe koyulan Jordan, hitap yeteneğini ve kurnazlığını kullanarak, kısa sürede inanılmaz paralar döndüren ve kazanılan paraların bir bölümüyle çalışanlarıyla büyük partiler düzenleyen bir patron haline dönüşür.

Hakkında

Jordan Belfort’ın aynı adlı romanından Terence Winter tarafından uyarlanan Para Avcısı’nın yönetmen koltuğunda Martin Scorsese oturuyor.

Müzikal ve Komedi Dalında En İyi Aktör (Leonardo DiCaprio) Altın Küresi’ni kazanan film, aralarında En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu dâhil 5 tane Oscar ödülüne aday gösterildi.

Yapım, 8,2 oy ortalamasıyla imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

100 milyon dolar bütçesi olan film 392 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Oyuncuların kokain çektiği sahnelerde, ufalanmış B vitaminleri kullanıldı.

Matthew McConaughey’in göğsünü yumrukladığı ve mırıldandığı bölüm aslında oyuncunun sahne öncesi yaptığı ısınma hareketiydi. DiCaprio ana şahit olunca, Scorsese’nin onayını almak için kameraya bir bakış attı. Sonrasında, filmin geri kalan kısmındaki atmosferi oluşturması için bölümün kurguda kullanılması için ekibi ikna etti.

Margot Robbie, Leonardo DiCaprio ile para dolusu bir yatakta yaptıkları seks sahnesinin oldukça konforsuz olduğunu ve taklit kâğıt paraların vücudunda kesiklere yol açtığını söyledi.

Margot Robbie, Leonardo DiCaprio’ya küfrederek tokat attığı sahnede, kazara gereğinden sert bir tokat attı. Set bir an sessizliğe büründü ve sonrasında kahkahalar koptu. Ama o an oyuncu, DiCaprio’nun kendisini dava etmesinden endişe duyuyordu. DiCaprio, cesaretinden etkilendiğini söyleyip, çekimlere yeniden başladığında bir kere daha vurmasını istedi.

Martin Scorsese’nin sık sık oyuncuları cesaretlendirmesiyle, filmin ciddi bir bölümü doğaçlama olarak çekildi.

Martin Scorsese, özellikle karakterlerin sürekli kafalarının iyi olduğu sahneleri kurgulamanın çok tuhaf olduğunu ifade etti.

Martin Scorsese, ağır uyuşturucu aldıktan sonra Jordan’ın arabaya binmeye çalıştığı sahnenin, çekim günü doğaçlama bir şekilde yapıldığını ve karakterin ayaklarıyla kapıyı açtığı sahnenin Leonardo Di Caprio’nun fikri olduğunu söyledi.

Leonardo DiCaprio ile Joanna Lumley’nun öpüştüğü sahnede DiCaprio çok gergindi ve sahne 27 kez tekrar edildi.

Martin Scorsese, Margot Robbie’ye DiCaprio’yu baştan çıkartma sahnesinde bornoz giymesini önerdi fakat oyuncu, karakterinin sahip olduğu en önemli şeyin vücudu olduğu ve kartlarını hep açık oynadığını düşünerek, kariyerinde ilk kez tamamen çıplak olarak sahnede yer aldı. Oyuncu çekim öncesi rahat olmak için 3 şat tekila içti.

Steven Spielberg, bir gün sete rutin bir ziyaret gerçekleştirdi ve Steve Madden’ın konuşmasının çekildiği sahneyi izledi. Martin Scorsese, Spielberg’in aktörlere tavsiye verip, kamera açılarında önerilerde bulunarak sahnede yardımcı yönetmenlik yaptığını söyledi.

Martin Scorsese, Donnie Azoff rolü için Johan Hill ile görüşme talep ettiğinde, oyuncu, rol testine girmek istediğini söyledi. Böylece Hill, 6 yıl sonra ilk kez rol testine girdi.

Genelde pozitif eleştirilen alan film, ahlaki belirsizlik, seks ve uyuşturucu kullanma sahneleri, bol argo ve partilerde kullanılan hayvanlar nedeniyle tartışmalara da konu oldu.

Filmde 569 kez “f*ck” kelimesi kullanıyor.

Filmde de sahnelenen, 1991’deki Hamptons plaj partisinin gerçek görüntüleri youtube’dan izlenebiliyor.

Filmin yüksek seks içeriği nedeniyle 5 ülke gösterimi yasaklandı.

392 milyon dolarlık gişe hasılatı, Martin Scorseses’nin kariyerindeki en büyük gişe hasılatı oldu.

Projenin ilk aşamalarında, yönetmenlik koltuğu Ridley Scott’a teklif edildi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Brad’in Donnie’ye attığı yumruk gerçekti. Jon Bernthal, Jonah Hill’in ağzındaki takma dişlik olduğu için ona sert bir şekilde vurdu. Bu sayede Martin Scorsese, karakterin filmin ilerleyen sahnelerinde yüzünün şişmesinin gerçekçi olmasını sağladı.

Filmin final sahnesinde, gerçek Jordon Belfort da ufak bir rolle beyaz perde yerini aldı.

Donnie’nin mastürbasyon yaparken Naomi’yi gördüğü sahnede, Jonah Hill takma penis kullanıyordu. Oyuncu ve ekstraların şaşkınlık tepkileri ise gerçekti.

Olayın kahramanı Jordan Belfort, filmdeki negatif resmedilişini onaylamasına ve filmde destek vermesine rağmen, ikinci evliliğini sonlandırılmasıyla ilgili bölümlerin yanlış olduğunu ifade etti. Belfort, eşine vurduğu olayın uyuşturucu bağımlısı olduğu dönemde yaşandığını ve boşanmalarının herhangi bir olay nedeniyle olmadığını ve o zamanlar ayık olduğunu söyledi.

Jordan’ın yatında FBI ajanları tarafından sorgulanırken elinde tuttuğu düğün davetli listesindeki isimler, set çalışanlarının gerçek isimleriydi.

Jonah Hill, sahnenin daha gerçekçi görünmesi için akvaryum balığını gerçekten de yutmak istedi. Fakat film yapımcıları buna karşı çıktılar. Hill, çekim sırasında akvaryum balığını ağzına atıp üç saniye bekledi ve ardından tekrar suya bıraktı.

Dip Not: 12 Nisan 2014’de yayımlandı, 9 Temmuz 2015’de güncellendi.

“The Wolf of Wall Street (Para Avcısı)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.