Terminator (Terminatör / Yok Edici)

Terminator

TÜR: Aksiyon, Bilim Kurgu. SÜRE: 107 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1985. imdb: 8,1. rottentomatoes: %100.

Ciddi konusu ve anlatımı, hiç durmayan temposu, başarılı oyunculukları ve dönemine göre oldukça kaliteli görsel efekt ve makyajlarıyla Terminatör, oldukça başarılı bir aksiyon, bilim kurgu filmi.

Konu

2029 yılından 12 Mayıs 1984 gününe ışınlanan sayborg Terminator T-800 Model 101’in (Arnold Schwarzenegger) görevi, insanların kurtuluşunu sağlayacak kişi olan John Connor’ın Los Angeles’da yaşayan annesi Sarah Connor’ı (Linda Hamilton) öldürmektir. Aynı gün ışınlanan Kyle Reese (Michael Biehn) adındaki askerin görevi ise Terminator’ü engelleyip, Sarah Connor’ı korumaktır.

Hakkında

Senaryosunu James Cameron ve Gale Anne Hurd’un yazdığı Terminatör’ün yönetmen koltuğunda James Cameron oturuyor.

8,1 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan yapım, rottentomatoes’da %100 taze olarak değerlendiriliyor ve sitenin en iyi 100 film listesinde yer alıyor.

6,4 milyon dolar bütçesi olan yapım, 78 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Terminatör’ün senaryo fikri, Pirana II’nin (Piranha II: The Spawning) galası için Roma’da bulunan James Cameron’un hasta olduğu bir gece gördüğü, elinde bıçak tutan metalik bir insan gövdesinin, patlamadan kaçmak için sürüklendiği bir rüyadan geliyor.

Arnold Schwarzenegger, rolüne hazırlanmak için bir ay boyunca her gün silahlarla pratik yaptı. Oyuncu çekimlerinin ilk iki haftasında, bir makinaymış gibi otomatik olarak silahları söküp tekrar birleştirmeye çalıştı. Saatlerini atış poligonunda farklı silahlarla, gözünü kırpmadan ateş etmek ve her iki elini birden kullanmak için harcadı. 50’den fazla farklı atış hareketi üzerinde çalıştı.

Film gösterime girmeden önce yapımcı Orion şirketinin Terminatör’le ilgili çok fazla umudu yoktu. Bu yüzden sadece bir kez basın için özel gösterim yapmakla yetindi. Buna rağmen film 1005 sinemada gösterime girdiği ilk hafta 4 milyon dolar gişe hasılatı yaparak büyük bir başarıya imza attı.

Schwarzenegger, bir çekim arasında yiyecek bir şeyler almak için Los Angeles’da şehir merkezine indi ve aynadan, çenesi dağılmış, yüzü yanmış ve tek gözü eksik Terminatör makyajını taşıdığını fark etti.

Arnold Schwarzenegger’in meşhur ‘I’ll be back’ sözü, normal senaryoda ‘I’ll come back’ idi.

O. J. Simpson, Terminatör rolü için düşünülmüştü fakat yönetmen onun, soğukkanlı bir katili oynamak için fazla sevimli göründüğünü düşünüp vazgeçti. Simpson, ilerleyen yıllarda eşini öldürmekten yargılandı.

Arnold Schwarzenegger, aslında Kyle Reese’i oynamak istiyordu ama yönetmen ona, Terminatör rolünü verdi ve “bu film kahramanlarla alakalı değil, Terminatör ile alakalı” açıklamasını yaptı.

Ciddi bir reklam kampanyası yürütülmemesine rağmen filmin iki hafta boyunca Amerika’da bir numarada yer alması James Cameron ve Arnold Schwarzenegger’in kariyerlerine büyük katkı sağladı.

Sarah Connor’ın (Linda Hamilton), telesekreterden dinlediği erkek arkadaşı Dan Moorski’yi yönetmen James Cameron seslendirdi. Yıllar sonra Hamilton ile Cameron evlendiler ve boşandılar.

Gelecekteki rüya sahnesinde insan kampına sızan Terminatör’ü Franco Columbu canlandırdı. Columbu, Schwarzenegger’in hem yakın arkadaşı, hem de onun gibi dünya vücut geliştirme şampiyonu.

Arnold Schwarzenegger’in Conan 2 çekimleri nedeniyle projenin başlangıç tarihi 9 ay ertelendi. James Cameron bu sürede çalışmak istiyordu ama bir filmi tamamını bitiremezdi. Kendini yazmaya verdi ve sonunda meşhur Yaratığın Dönüşü (Aliens) ortaya çıktı.

James Cameron senaryonun ilk taslağını, yapımcılığı üstlenen eşi Gale Anne Hurd’a 1 dolara sattı.

James Cameron’un ilk fikri, Skynet’in iki tane Terminatör göndermesiydi. Bunlardan biri syborg ve diğeri sıvı metal olacaktı. Fakat görsel efekt teknolojisinin henüz hayalindeki fikri canlandıramayacağını fark edince fikrini değiştirdi. Yıllar sonra Abyss’de (The Abyss) görsel efektlerin başarısı yönetmeni yüreklendirdi ve fikrini Terminatör 2: Mahşer Günü’nde (Terminator 2: Judgment Day) hayata geçirdi.

Terminatör, Amerikan Film Enstitüsü’nün “en iyi 100 iyi karakter” ve “en iyi 100 kötü karakter” listesinde de yer alan tek karakter. Karakter, Terminatör filmiyle “kötü” ve Terminatör 2: Mahşer Günü (Terminator 2: Judgment Day) filmiyle “iyi” listesinde yer alıyor. Al Pacino da her iki listede yer alıyor fakat farklı karakterlerle.

Terminatör 2’de verilen bilgilere göre Sarah Connor filmde 19 yaşında.

Mel Gibson, Terminatör rolünü geri çevirmişti.

James Cameron, Michael Biehn, Lance Henriksen ve Bill Paxton, Yaratığın Dönüşü’nde de beraber çalıştılar.

Tiki Hotel’deki köpek James Cameron’un Alman Kurdu Wolfie.

Filmin orijinal adı, Polonyacada “çırak” anlamına geldiği için “Elektronik Katil” olarak değiştirildi. Fakat devam filminin korsan baskılarında orijinal isim kullanıldı çünkü artık herkes Terminatör’ün Arnold Schwarzenegger olduğunu biliyordu. Benzer bir durum Türkiye’de de yaşandı. İlk filmin adı Yok Edici (hatta çoğu kaynaklarda birleştirilerek “Yokedici”) olarak çevrilse de, devam filminin adı “Terminatör” olarak kullanıldı.

James Cameron, Conan’da sadece 24 repliği bulunan Schwarzenegger’in daha az repliği olmasını istedi ve onun için 14 replik yazdı.

Kyle Reese için Bruce Willis, Mickey Rourke ve Sting düşünülen oyuncular arasındaydı.

Arnold Schwarzenegger, “I’ll”ın kadınsı olduğu ve açık formu olan “I will”in makine diline daha yakın olduğunu düşündüğü için meşhur repliğini, “I will be back” olarak kullanmak istedi. Fakat Cameron, “ben sana nasıl oynayacağını söylemiyorsam, sen de bana nasıl yazacağımı söyleyemezsin” diyerek ünlü bölümün “I’ll be back” olarak kullanılmasını sağladı.

Sarah Connor’ın telefon rehberinde orta isminin “J.” Olduğu görünüyor ama hiçbir filmde açık hali kullanılmıyor.

James Cameron, etkilendiği filmlerden birinin Savaşçı (Mad Max 2) olduğunu söyledi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Michael Biehn ve Arnold Schwarzenegger, tüm film boyunca sadece bir kez aynı karede görünüyorlar. O da, Kyle’ın Terminatör’ü Tech Noir’de bombaladığı sahnede. İki karakter bir kere de fabrikada aynı karede yer alıyorlar ama Terminatör Arnold Schwarzenegger değil bir “kukla” olarak.

Kyle, film boyunca sadece bir sahnede gülümsüyor. O da; Sarah’ın ona şaka için attığı dinamit torbası sahnesinde.

Filmin sonunda Kyle’ın içine koyulduğu ceset torbası aslında James Cameron’un takım elbisesi torbasıydı.

Terminatör toplamda 29 kişiyi öldürüyor.

Dip Not: 26 Nisan 2014’de yayımlandı, 28 Temmuz 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.