Lincoln

Lincoln

TÜR: Biyografi, Dram, Tarih. SÜRE: 150 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,4. rottentomatoes: %90.

Daniel Day-Lewis’in nefis oyunculuğuyla büyük bir renk kattığı Lincoln, belgesel kıvamında, güzel bir biyografik drama filmi.

En iyi Film Oscar’ı için yarıştığı 12 Yıllık Esaret’le (12 Years A Slave) birlikte, iki yapımın da genel olarak köleliği konu alması ise ilginç bir rastlantı.

Konu

Amerikan İç Savaşı’nın tüm şiddetiyle sürdüğü, 1865’ın ilk günlerinde, başkan Abraham Lincoln’ün (Daniel Day-Lewis), kendi parti üyeleri dâhil birçok kişinin karşı çıktığı, köleliğin ve zorla çalışmanın yasaklanması için hazırlanan yasa tasarısını ABD Temsilciler Meclisi’nden geçirmek için büyük bir uğraş vermektedir.

Hakkında

Doris Kearns Goodwin’in Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln adlı biyografinin bir bölümüne odaklanarak, senaryosu Tony Kushner tarafından yazılan Lincoln’ün yönetmen koltuğunda Steven Spielberg oturuyor.

Daniel Day-Lewis, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Lewis, aynı zamanda bu dalda Oscar heykelciğine üç kez ulaşan ilk erkek oyuncu olmayı başardı.

65 milyon dolar bütçeye sahip olan Lincoln, 275 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Liam Neeson’ın, Abraham Lincoln rolünü reddetmesinin ardından Steven Spielberg, kafasındaki ilk isim olan Daniel Day-Lewis’a rolü teklif etti. Fakat Day-Lewis, böylesine ikonik bir rolü nasıl oynayacağını bilmediğini söyleyerek teklifi geri çevirdi. Leonardo DiCaprio, Spielberg ile görüştükten sonra oyuncuyu ikna etmeyi başardı. DiCaprio’nun Day-Lewis’i nasıl ikna ettiği hala bir sır.

Filmde de işlenen, 13. yasa değişikliği ile ilgili araştırma yapan Mississippi Üniversitesi’nden Dr. Ranjan Batra ve Ken Sullivan, 1995’te Mississippi eyaletinde ilgili yasa değişikliğinin kabul edildiğini ama yapılan bir hata sonucu federal makamlara ulaştırılmadığını fark ettiler. Filmi izledikten sonra bu konu üzerinde harekete geçtiler ve 7 Şubat 2013’te yasa sonucunun federal makamlara ulaşmasını sağladılar.

Steven Spielberg, projenin tüm aşamaları için toplam 12 yıl harcadı.

Filmde kullanılan saat sesi, Lincoln’ün kullandığı gerçek cep saatinin sesi.

Daniel Day-Lewis, canlandırdığı Abraham Lincoln karakterini, “hayatım boyunca hiçbir insana böylesine derin bir aşk hissetmedim” diyerek tanımladı.

Steven Spielberg, sette bulunduğu her gün takım elbise giydi. Yönetmen, “bu deneyimin bir parçası olmak istedim çünkü tarihin bir parçasını yeniden yaratıyorduk. Bu yüzden kafasında beysbol şapkası olan 21.yy insanı gibi görünmek yerine film rol alan oyunculardan biri gibi görünmek istedim” dedi.

Daniel Day-Lewis, Steven Spielberg’in yönettiği bir filmde En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanan ilk oyuncu oldu.

Steven Spielberg, negatif oy nedeniyle itibarlarının zedelenmesini engellemek için, oylamada “hayır” diyenlerin gerçek isimlerini değiştirdiğini söyledi.

Projenin başından beri Lincol’ü Liam Neeson’ın oynaması düşünülüyordu fakat oyuncu, yıllarca projenin filmleştirilmesi için bekledikten sonra, artık rol için yaşlı olduğunu düşünerek rolden çekildi. Ama ilginçtir ki, onun yerine Lincoln’ü canlandıran Daniel Day-Lewis, oyuncudan sadece 5 yaş küçük.

10 yıllık geliştirme aşamasından sonra Steven Spielberg, Daniel Day-Lewis’in oynaması durumunda filmi çekmeyi, yoksa projeyi iptal etmeye karar verdi.

Lobici William N. Bilbo (James Spader) karakterinin hiç fotoğrafı bulunmadığı için gelişi güzel bir şekilde yaratıldı. İlginç kişiliği ile ilgili ise birçok kaynaktan yararlanıldı.

Steven Spielberg, James Spader’in yaptığı araştırma sonucunda, Amerikan Sivil Savaşı sırasında en bilindik hobilerden birinin ahşap oymacılığı olduğunu fark edip, karakterinin de ahşaptan bir ördek figürü oyarken görünmesi fikrini ortaya attığın söyledi.

Sally Field, Bayan Lincoln’e daha fazla benzemek adına 11 kilo aldı.

Daniel Day-Lewis, New York Çeteleri (Gangs of New York) filminde Lincoln’un politikalarına karşı koyan bir karakteri canlandırıyordu.

Daniel Day-Lewis, James Spader’in William N. Bilbo karakterini canlandırırken olabildiğince nahoş ve çirkin olması için bizzat eğitim verdi.

Daniel Day-Lewis, Lincoln karakterini canlandırarak Oscar kazanan ilk oyuncu oldu. 1940’da Abe Lincoln Illinois‘de (Abe Lincoln in Illinois) filminde Lincoln’ü canlandıran Raymond Massey da ödüle aday gösterilmiş ama heykelciğe ulaşamamıştı.

Filmden;

Lincoln: “Illinois’de hukuk çevrelerinde çalıştığım yıllarda, Metamoralı bir kadını savunmuştum. Adı Melissa Goings’ti, 77 yaşındaydı. 83 yaşındaki kocasını öldürdüğü söyleniyordu. Adam kadını boğmaya kalkmış ve o da eline bir odun parçası geçirerek adamın kafatasını parçalayıp ölümüne neden olmuş. Adam vasiyetinde şöyle yazmış: ‘Herhalde karım beni öldürmüştür. Eğer iyileşirsem intikamımı alacağım.’

Kimse kadının mahkûm olmasını istemiyordu, adam öyle bir kocaydı. Davaya bakan savcıdan müvekkilimle kısa bir görüşme yapma talebinde bulundum. İkimiz mahkeme binasında bir odaya girdik ancak ben odadan yalnız çıktım. Odanın penceresi açık bulundu ve yaşlı kadının buradan kaçmış olabileceği düşünüldü. Mübaşire dedim ki, ben odadan çıkarken kadın, içecek bir bardak temiz suyu nereden bulacağını sordu, ben de ona Tennessee’den diye cevap verdim. Bayan Goings bir daha Metamora’da hiç görülmedi. Adalet yerini bulmuştu. Kefaletçisi bile affedildi.”

Dip Not: 17 Nisan 2014’de yayımlandı, 25 Temmuz 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.