Kaze Tachinu (The Wind Rises / Rüzgâr Yükseliyor)

Kaze Tachinu aka The Wind Rises aka Ruzgar Yukseliyor

TÜR: Animasyon, Biyografi, Dram. SÜRE: 126 Dk. ÜLKE: Japonya. YAPIM YILI: 2013. imdb: 7,8. rottentomatoes: %89.

Kurgusal bir şekilde, Japon mühendis Tatsuo Hori’nin hayatını konu alan Rüzgâr Yükseliyor, kendine has üslubuyla, animasyon ve sinema dünyasında bir kült olan Hayao Miyazaki’nin önceki çalışmalarına göre farklı ama başarılı bir biyografik dram animasyon filmi.

Animasyonda, Hori’nin uçma, pilot olma ve uçak yapma hayali ile yaklaşan İkinci Dünya Savaşı’nda kullanılacak olan “ölüm” uçaklarına imzasını atması arasındaki gelgitler oldukça güzel bir şekilde işleniyor.

Konu

1918’de 14 yaşında olan Tatsuo Hori’nin rüyalarını, pilot olma hayalleri ve dönemin ünlü İtalyan Havacılık mühendisi Caproni süslemektedir. Fakat Hori’nin bozuk olan gözleri pilot olmasını imkânsız hale getirmektedir. Bu yüzden rüyalarında buluştuğu Caproni’nin önerisiyle Havacılık Mühendisi olmaya karar verir ve oldukça sıkı bir şekilde çalışmaya başlar.

Hakkında

Tatsuo Hori’nin 1936-37 yılları arasında yazdığı Rüzgâr Yükseldi (The Wind Has Risen) adlı kısa romanından, Hayao Miyazaki tarafından 2009 yılında mangalaştırılan hikâye, yine Miyazaki tarafından senaryolaştırıldı ve yönetildi.

Yapım, En İyi Yabancı Dilde Film Altın Küre’sine ve Oscar’da En İyi Animasyon ödülüne aday gösterildi.

30 milyon dolar bütçesi olan yapım, 137 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Hayao Miyazaki’nin kariyerinin son uzun metrajlı filmi.

Filmin ilk gösteriminin ardından yönetmen Miyazaki, “hayatım boyunca ilk kez, kendi filmimi izlerken ağladım” dedi.

Naoko’nun tepede çizdiği tablo, ünlü ressam Claude Monet’in “Woman with a Parasol” adlı ünlü tablosuna bir saygı duruşu. Monet tabloda, Naoko gibi tüberküloza yakalanmış olan eşi Camille’i resmediyor.

Rüzgâr Yükseliyor, Japonya’da sigara karşıtlarından, solculara ve muhafazakârlara kadar birçok grup tarafından çeşitli nedenlerle eleştirildi. Solcular, savaş uçakları yapan birinin animasyonun kahramanı olmasından ötürü rahatsızlıklarını dile getirdiler. Sigara karşıtları Hori’nin sürekli sigara içmesine tepki gösterdiler.

İnsan seslerinde genel olarak, motor kükremesi ve deprem sesi gibi ses efektleri kullanıldı.

Jiro’nun akşam yemeğinde söylediği “bu sadece bir kez yaşanacak, bir daha asla olmayacak” sözlerine sahip şarkı, 1932 yapımı Kongre Dansları (Der Kongreß tanzt / The Congress Dances) adlı müzikal komediden alındı.

Hikâye, 1918, 1923 ve 1932 yıllarında geçiyor.

Animasyonda yer alan deprem ve yangın, 1923’de yaşanan Büyük Kanto Depremi.

Castorp karakteri için ünlü Rus ajanı Richard Sorge’den esinlenildiği iddia edildi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Hoteldeki Alman Hans Castorp, Alman yazar Thomas Mann’ın Sihirli Dağ (The Magic Mountain) romanındaki karakterlerle aynı adı taşıyor. Ayrıca hem romandaki hem de animasyondaki Hans karakteri tüberküloz hastası.

Dip Not: 22 Mart 2014’de yayımlandı, 7 Temmuz 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.