3:10 to Yuma (Gönüllü Katil)

3.10 to Yuma aka Gonullu Katil

TÜR: Dram, Gerilim, Western. SÜRE: 92 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1957. imdb: 7,6. rottentomatoes: %96.

3:10 Yuma trenine bindirilerek hapishaneye gönderilecek olan azılı bir soyguncunun etrafında dönen hikayesi, ilgi çekici anlatımı ve başarılı oyunculuklarıyla Gönüllü Katil, güzel bir western drama filmi.

Glenn Ford’un canlandırdığı, kötü ama aynı zamanda gönül çelen Ben Wade karakterinin resmedilişi ve filmin final oldukça başarılı.

Konu

1880 Arizona’sında, Ben Wade (Glenn Ford) ve çetesi, yaptıkları bir araba soygunundan sonra en yakın kasabaya gidip, şerife soygundan bahsederler. Şerif adamlarını toplayıp olay yerine vardığında kandırıldığını anlar ve kasabaya geri döner. Ben Wade hala kasabadadır. Yakalanır ve 3:10 Yuma trenine bindirilerek hapishaneye gönderilmesine karar verilir. Ben Wade’in çetesini atlatmak için, Wade, gönüllü olan çiftçi Dan Evans’ın (Van Heflin) evinde bir gece kalacaktır.

Hakkında

Elmore Leonard’ın 1953’de yazdığı kısa öyküden Halsted Welles tarafından senaryolaştırılan Gönüllü Katil’in yönetmen koltuğunda Delmer Daves oturuyor.

Yapım, BAFTA’da En İyi Film ödülü için aday gösterildi.

Film, 1,85 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Film, “Amerikalı ziyaretçiler” anlamına gelen Yumas kelimesini Küba argosuna armağan etti.

Filmin ortalama her bir çekim süresi (film uzunluğu / çekim sayısı) 6,4 saniye.
Yönetmen Delmer Daves kadroya ilk olarak, daha önceki filmlerinde beraber çalıştığı Glenn Ford ve Felicia Farr’ı dâhil etti.

Glenn Ford’un normalde Dan Evans karakterini canlandırması düşünülüyordu. Fakat oyuncu rolü kabul etmedi ve Ben Wade karakterini oynamayı teklif etti ve istediğini aldı.

O günlerde birçok western renkli çekilmesine rağmen yönetmen Delmer Daves ve sinematograf Charles Lawton Jr. siyah-beyaz olarak çekmeyi tercih ettiler. Lawton, konunun geçtiği yerde yaşanan kuraklığı daha iyi tasvir etmek adına çekimlerde kırmızı bir filtre kullandı.

Filmin çekimleri Columbia/Warner Brothers Ranch’ın Burbank, Kaliforniya’daki stüdyosu dışında, Arizona, Elgin yakınları, Sedona, Willcox, Texas Canyon ve the Old Tucson’da yapıldı.

2007 yılında Gönüllü Katil, Russell Crowe ve Christian Bale’in başrollerini paylaştığı bir filmle, beyaz perdeye yeniden uyarlandı.

Dip Not: 24 Mart 2014’de yayımlandı, 8 Temmuz 2015’de güncellendi.

Filmin Müziği: Frankie Laine – The 3:10 to Yuma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.