Chicken with Plums (Erikli Tavuk), Marjane Satrapi

Chicken with Plums aka Erikli Tavuk

Çocukken Ömür abimin Teksas Tommiks ve Conan arşivinden herhangi birini elime alıp, göz atsam da hiçbirini baştan sonra kadar okumamıştım. Kısmet bugüneymiş. 🙂

Persepolis çizgi romanı ve animasyon filmiyle tanınan, İranlı yazar ve çizgi romancı Marjane Satrapi’nin 2004’de Fransa’da (Poulet aux prunes) ve 2006’da Amerika’da (Chicken with Plums) yayınladığı Erikli Tavuk, baştan sona okuduğum ilk çizgi roman oldu.

Arkadaşımın arşivinden edindiğim Erikli Tavuk, Satrapi’nin akrabası olan, Tar (Pers çalgısı) sanatçısı Nasser Ali Khan’ın ölümünden önceki duygu yüklü son 8 gününü anlatıyor. Bu konu çerçevesinde bir yandan da, Rıza Pehlevi’nin 1936’da çarşaf giymeyi yasaklaması, 1951’de başbakan Muhammed Musaddık’ın İran petrolünü millileştirmesi ve ardından son İran şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin Amerika desteği ile yaptığı 1953 Darbesi gibi İran politik tarihinin önemli dönüm noktalarına parmak basıyor.

Chicken with Plums aka Erikli Tavuk - Flashback

Çizgi roman dünyasına yeni giren biri olarak, Erikli Tavuk’da en çok ilgimi çeken şey, flashbacklerin zemini siyah kareler içinde resmedilmesiydi.

Bu yazıyı hazırlamak için yaptığım ufak çaplı araştırma sırasında, Vincent Paronnaud ve Marjane Satrapi’nin çizgi romanı 2011’de beyaz perdeye uyarladıklarını öğrenip, filmi izleme listeme ekledim.

Kitaptan;

“Gece çöktüğünde, Nasser Ali Khan çok acıkmıştı. İki koca gün boyunca hiçbir şey yemediği düşünülünce, anlaşılabilir bir durumdu bu. Çok sevdiği bir sürü yemeği düşündü. Sonunda favori yemeğinde karar kıldı. Erikli tavuk. Tavuk, erik, karemalize soğan, domates, hintsafranı ve safran ile hazırlanıp pirinç ile servis edilen annesinin özel yemeği…” (sy 37)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.