Perks of Being a Wallflower (Saksı Olmanın Faydaları)

Perks of Being a Wallflower aka Saksi Olmanin Faydalari

TÜR: Dram, Romantik. SÜRE: 102 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 8,1. rottentomatoes: %85.

Hikâyesi, kurgusu, gizemli anlatımı, göndermeleri ve müzikleriyle Saksı Olmanın Faydaları, başarılı bir romantik drama filmi.

Ezra Miller, Kevin Hakkında Konuşmalıyız’da (We Need To Talk About Kevin) olduğu gibi, bu filmde de oldukça iyi iş çıkarıyor.

Konu

Lisedeki ilk günlerini yaşayan Charlie (Logan Lerman), hiç arkadaşı olmayan ve insanlarla ilişki kurmakta zorlanan, utangaç ve içine kapanık bir öğrencidir. Okuldaki ilk haftalarında kontak kurduğu tek kişi İngilizce öğretmenidir ve kendisi de acınası bir durumda olduğunun farkındadır. Bir akşam stadyumda maç izlerken, okulun fırlama öğrencilerinden biri olan lise son sınıf öğrencisi Patrick (Ezra Miller) ve üvey kız kardeşi Sam (Emma Watson) ile tanışır ve hayatı değişmeye başlar.

Hakkında

Filmi, Stephen Chbosky kendi romanından uyarlayıp yönetti.

13 milyon dolar bütçesi olan yapım, 33 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Senaryo yazarı ve yönetmen John Hughes, Stephen Chbosky’nin 1999’da yayınladığı aynı adlı romanın romanının haklarını satın alıp uyarlamaya başladı. Fakat 2009’da kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmesi üzerine proje yarıda kaldı. Bunun üzerine Mr. Mudd yapım şirketi, uyarlamayı romanın yazarı Chbosky’nin yapmasını ve filmi de yönetmesini teklif etti. Teklifi kabul eden Chbosky, John Hughes’ın çalışmalarının yarısını kullanarak romanını senaryolaştırdı ve filmi çekti.

John Hughes’in yazmaya başladığı ve yönetmeyi planladığı proje kara mizah türünde olacaktı ve başrolleri Shia LaBeouf (Charlie), Kirsten Dunst (Sam) ve Patrick Fugit (Patrick) paylaşacaktı.

Romanda başrol karakterleri sıkı sigara içicisiydiler fakat film derecelendirmenin +13’ten yukarı çıkmaması için bu ve bunun gibi bazı bölümler film için göz ardı edildi.

Emma Watson, yönetmen, senaryo ve roman yazarı Stepen Chbosky’nin kendisine, “rol, oynadığın en iyi rollerden biri olmakla kalmayacak aynı zamanda en iyi arkadaşlarınla tanışacağın hayatının en iyi yazı olacak” dedikten sonra rol teklifi kabul ettiğini söyledi.

Patrick’in karnesinin üstünde “Patrick Nothing” yazıyor. Bu, karakterin kitap ve filmdeki lakabına bir gönderme.

Yönetmen, Harry Potter ve Melez Prens’te (Harry Potter and the Half-Blood Prince), Emma Watson’un Ron tarafından kalbinin kırıldığı ve Harry’nin onu teselli ettiği sahneyi izledikten sonra, Sam rolünü kesinlikle Emma Watson’ın oynamasına karar verdiğini söyledi.

Logan Lerman ve Ezra Miller, çekimler sırasında aynı otelde kaldılar. Bu konuda Lerman, “bir tür yurt hayatı gibiydi” dedi.

Ezra Miller’ın rol testi Skype üzerinden yapıldı ve 5 saatlik görüşme sonrası role kabul edildi.

Yönetmen Stephen Chbosky, kitabı kişisel nedenlerle kaleme aldığını ama amazon.com’da yer alan yorumları okuyunca aslında hikayenin birçok insanla bağlantılı olduğunu fark ettiğini söyledi.

Ezra Miller bir röportajında, The Rocky Horror Picture Show’ı ilk kez küçükken, ablasının izlettirdiğini ve film bittikten sonra televizyonu kapatıp kendisine dönerek, “anne ve babama sakın söyleme” dediğini ifade etti.

Yönetmen, Ölü Ozanlar Derneği (Dead Poets Society) ve Kahvaltı Kulübü’nün (The Breakfast Club) en sevdiği yapımlar arasında olduğunu ve filmi yaparken onlardan etkilendiğini söyledi.

Charlie’nin kız kardeşi (Candace) ve erkek kardeşinin (Chris) isimleri romanda yer almıyor.

Film, yönetmen Stephen Chbosky’in büyüdüğü Pittsburg’da çekildi. Aynı zamanda sinema sahnesi, yönetmenin çocukluğunda The Rocky Horror Picture Show’u izlediği sinemada çekildi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Bazı eleştirilerde ve izleyiciler arasında karakterlerin David Bowie’nin “Heroes”unu bilmemesinin mantıklı olmadığı söylendi. Fakat yönetmen Stephen Chbosky, yapımcılar John Malkovich ve Jim Powers’ın bile “nasıl olur öyle bir şey” demesine rağmen bu ayrıntının gerçek olduğunu ve o yıllarda şarkıyı hiç duymadığını röportajlarda defalarca anlattı.

Öneren: Şükrü.

Dip Not: 19 Ocak 2014’de yayımlandı, 3 Temmuz 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.