Der Baader Meinhof Komplex (The Baader Meinhof Complex / Bir Terör Filmi)

Der Baader Meinhof Komplex aka The Baader Meinhof Complex aka Bir Teror Filmi

TÜR: Aksiyon, Biyografi, Suç. SÜRE: 150 Dk. ÜLKE: Almanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti. YAPIM YILI: 2008. imdb: 7,4. rottentomatoes: %85.

Kızıl Ordu Fraksiyonu’nu (RAF) konu alan Bir Terör Filmi, çekimleri, sinematografisi ve özellikle patlama sahnelerinin gerçekçiliğiyle, başarılı bir biyografik aksiyon suç filmi.

Türkiye ve dünyada izleyicilerin büyük bölümü yakın oldukları ideolojiye göre filmi değerlendirdikleri için iki farklı uçtan eleştiri yapıldı. Kimileri, RAF üyelerini ve oluşumunu ezik gösterdiği için, kimileri de gerçekte terörist olan RAF üyelerini şirin gösterdiği için filmi eleştirdiler.

Konu

Film, Silahlı eylemler dışında hedeflerine ulaşamayacaklarını düşünen RAF (Red Army Faction / Kızıl Ordu Fraksiyonu) ya da Baader-Meinhof Grubu’nun 1970’lerde bolca ses getiren eylemlerini ve ardından yakalanan elebaşlarının yargılanma süreçlerini konu alıyor.

Hakkında

Senaryosunu Bernd Eichinger’in yazdığı Bir Terör Filmi’ni Uli Edel yönetti.

Yapım, “Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisinde, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da ödüle aday gösterildi. Oscar’ı Japon yapımı Son Veda’ya (Okuribito / Departures) kaptırdı.

19.7 milyon dolar bütçesi olan film, 17 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmi ilk tepki gösterenlerden biri, RAF’ın suikastı ile öldürülen Jürgen Ponto’nun dul eşi Ignes Ponto idi. Ponto, Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı’nı iade etti. RAF kurbanlarına herhangi bir anma düzenlemediği için ülkesine kızgın olan Ponto, buna rağmen RAF üyelerini hakkında yapılan bazı filmlere finansal destek vermişti. Filmin ilk gösterimine davet edildiğinde eşinin suikast sahnesi hakkında uyarılmadığını söyleyen Ponto, sahneyi izlerken yapımcılar tarafından küçük düşürüldüğünü hissettiğini ifade etti. Bir ay sonra, filmdeki birçok şeyin gerçeklere uygun olduğunu ama gözü önünde işlenen suikastın doğru işlenmediği iddiasıyla, sahnenin çıkarılması için mahkemeye başvurdu. Yapımcılar yapım sürecinde sahnenin doğruluğu hakkında kendisine ulaşmak istediklerini ama Ponot’nun işbirliğine yanaşmadığını söylediler.

Susanne Albrecht’ı canlandıran Hannah Herzsprung’ın annesi Barbara Herzsprung, gerçek Susanne Albrecht’ın yatılı okulda oda arkadaşıydı.

RAF üyesi Brigitte Mohnhaupt, 24 yıl ceza evinde hapis yattıktan sonra, 2008 baharında hapishaneden salıverildi. Filmde kendisini canlandıran karakterin seks sahnesinin silinmesi istemiyle yapımcı firmayı dava etti fakat Aralık 2008’de dava reddedildi.

RAF’ın üyelerinden Brigitte Mohnhaupt’ı canlandıran Nadja Uhl, 2008’de televizyon için çekilen Mogadischu filminde Gabriele Dillmann adında bir hostesi canlandırdı. Dillmann, 1977’de hapishanedeki RAF üyelerinin serbest bırakılması isteğiyle kaçırılan Lufthansa’ya ait Landshut uçağında görev alan hosteslerden biri.

RAF üyelerinden Astrid’i canlandıran Katharina Wackernagel, gerçek hayatta RAF üyesi olan aktör Christof Wackernagel’in yeğeni.

Dip Not: 21 Ocak 2014’de yayımlandı, 4 Temmuz 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.