Chronos

Chronos

TÜR: Belgesel, Kısa. SÜRE: 43 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1985. imdb: 7,8. rottentomatoes: Tomatometer skoru henüz yok…

Godfrey Reggio’nun aynı türden ilk belgeseli olan Koyaanisqatsi: Dengesiz Hayat’ta (Koyaanisqatsi: Life Out of Balance) görüntü yönetmeni olarak görev alan Ron Fricke’nin, ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu Chronos, oldukça başarılı bir hızlandırılmış fotoğraf belgeseli.

Konu

42 dakikalık belgeselde Mısır, Roma, Batı Avrupa’da Ortaçağ ve Rönesans’ı kapsayan görüntüler, müzik eşliğinde ve hızlandırılmış olarak ekrana geliyor. Çekimlerin çoğunda objeleri, bulutların gölgelemesine ve güneşin aydınlatmasına vurgu yapılıyor.

Hakkında

Senaryosunu Constantine Nicholas ve Genevieve Nicholas’ın yazdığı Chronos’un yönetmen koltuğunda Ron Fricke oturuyor.

Ivır Zıvır

Belgeselin müziklerine imzasını atan Michael Stearns, besteleri için Beam adındaki 3,5 metre boyunda, 19-22 çapında 24 telli ve alüminyum bir çalgı aleti kullandı. Çalgı aletinin orijinali dökme demirden yapılıyordu ve hareket ettirmek oldukça zordu.

Eski Yunanca’dan gelen Chronos’un anlamı zaman, kronoloji ve senkronizasyon.

Ron Frickle, Chronos’dan sonra aynı tarzda, Baraka (1992) ve Samsara (2011) adında iki uzun metrajlı belgesel daha yayınladı ve geniş ölçüde beğeni kazandı.

Belgesel, 10 Mayıs 1985 tarihinde sadece IMAX sinema salonlarında gösterime girdi.

Dip Not: 5 Ekim 2013’de yayımlandı, 23 Haziran 2015’de güncellendi.

Beam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.