Ba Wang Bie Ji (Farewell My Concubine / Elveda Cariyem)

Ba Wang Bie Ji Farewell My Concubine Elveda Cariyem

TÜR: Dram, Müzik, Romantik. SÜRE: 171 Dk. ÜLKE: Çin. YAPIM YILI: 1993. imdb: 8,1. rottentomatoes: %88.

1924-1977 yılları arasında Çin’de yaşanan sert politik değişimlerinin eşliğinde Pekin operasında yer alan iki sanatçının yaşam hikâyesini konu alan Elveda Cariyem, oldukça başarılı bir drama filmi.

Film, Çin’de yaşanan politik değişimlerin sanatçıların üzerindeki etkilerinden ve bu değişimlerin ülkede yetişen insanların kendi kültürlerine olan bakış açılarındaki değişimleri oldukça güzel bir şekilde anlatıyor.

En iyi Görüntü Yönetimi dalında Oscar’a aday gösterilen yapımdaki, opera sahneleri, giysiler ve renkler çok etkileyici.

Konu

Hayat kadını olan annesi tarafından, oldukça ağır ve disiplinli bir eğitimle, sanatçı yetiştiren bir okula verilmek istenen Cheng Dieyi (Leslie Cheung), 6 el parmağı olduğu için kabul edilmez. Annesi çocuğun fazla parmağını keser ve oğlu kanlar içinde okula sığınır. Uzunca bir süre, işkenceye varan derecede disiplinli bir eğitim gören Cheng Dieyi, Çin operasının en önemli eserlerinden biri olan Elveda Cariyem’de cariye rolünü oynamak için seçilir. Bir süre sonra rolüyle özdeşleşen hayatında büyük değişimler olmaya başlar.

Hakkında

Lillian Lee’nin kendi romanından Wei Lu ile birlikte uyarladığı Elveda Cariyem’in yönetmen koltuğunda Kaige Chen oturuyor.

Film, Cannes’da Altın Palmiye kazanarak, bu ödüle ulaşan ilk Çince film olmayı başardı.

“Yabancı Dilde” kategorisinde, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’ya aday olan yapım, Altın Küre ve BAFTA’da ödülün sahibi oldu. Oscar’daki ödülü ise Güzellik Çağı’na (Belle Epoque) kaybetti.

Film 5 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Duan Xiaolou rolü ilk olarak çocukluğunda Pekin Operasında eğitim gören Jackie Chan’a önerildi. Fakat oyuncu, homoseksüelliğinin imajını bozacağını düşünerek teklifi geri çevirdi.

Elveda Cariyem, 2005’de Hong Kong’da 25 bin sinemaseverin oylarıyla yüzyılın en iyi Çince filmi seçildi.

Elveda Cariyem, Amerika ve İngiltere’de gösterilmeden önce Miaramax tarafından 10 dakikalık bir sansür uygulandı. Buna tepki gösteren Cannes jürilerinden Louise Malle, “Cannes’da izlediğimiz ve hayran olduğumuz film Amerika’da gösterilen değildi. Çünkü kesintiden sonra film aynı şeyleri ifade etmiyordu” dedi.

Leslie Cheung, Çin filminde oynayan ilk Hong Kong’lu oyuncu oldu.

Cheng Dieyi rolü John Lone’ye teklif edildi fakat sonra vazgeçildi.

Filmden;

“Elveda Cariyem” Operası Chu ve Han Kralları arasındaki savaşın hikâyesini anlatır. Chu Kralı ne tür bir adamdı?

Eşsiz ve yenilmez bir kahraman, cesur ve becerikli, geniş orduları yenme yeteneği olan biriydi. Ama kader onun tarafında değildi. Gaixia’da Kral Han tarafından kurnazlıkla yenildi.

Onlar savaşa hazırlanırken, Han’ın askerleri, rüzgârın taşıdığı ve vadi boyunca yankılanan zafer şarkıları söylediler. Topraklarının kalanının fethedilmesi korkusuyla Chu savaşçıları, büyük bir panikle kaçtılar. Kral bile ağlıyordu. Ne kadar becerikli olursan ol kaderle savaşamazsın.

Kralın tüm güçlerine karşı, sonunda ona kalan bir kadın ve bir attı. Atına binip kaçmayı denedi ama gidemezdi. Cariyesinin kaçmasını istedi ama o da kaldı. En sonunda, Cariyesi kralına şarap koydu ve onun için bir kılıçla dans etti sonra krala ölümüne bağlılığıyla, kendi boğazını kesti.

Bu hikâyede hepimiz için bir ders var…

Dip Not: 5 Ekim 2013’de yayımlandı, 23 Haziran 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.