Amores Perros (Love’s a Bitch / Paramparça Aşklar Köpekler)

Amores Perros

TÜR: Dram, Gerilim. SÜRE: 154 Dk. ÜLKE: Meksika. YAPIM YILI: 2000. imdb: 8,1. rottentomatoes: %92.

Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu’nun ilk kez beyaz perdeye adım attığı ve tarzıyla olay yarattığı Paramparça Aşklar ve Köpekler, karakterlerin gerçekçiliği, hikâyelerin kesiştiği sahneler ve kurgusuyla oldukça başarılı bir gerilim drama filmi.

Sadakat ile sadakatsizliğin insanlar ile köpekler üzerinden anlatılması da başlı başına çok başarılı.

Konu

Paramparça Aşklar Köpekler, 3 farklı hikâyeyi ve onların kesişimlerini konu alıyor. Annesi, abisi ve yengesiyle birlikte fakir bir hayat süren Octavio’nın (Gael Garcia Bernal) kurtuluş olarak gördüğü ve uğrunda her şeyi göze aldığı gizli aşkı… Model Valeria (Goya Toledo) ile gizli bir aşk yaşayan ve karısı ile çocuklarını terk etmeyi göze alan Daniel (Alvaro Guerrero)… Yıllarca hapis yatmış kiralık katil olarak çalışan eski komünist gerilla El Chivo’nun (Emilio Echevarria) gizlice takip ettiği genç kız…

Hakkında

Guillermo Arriaga’nın senaryosunu yazdığı Paramparça Aşklar ve Köpekler’in yönetmen koltuğunda Alejandro González Iñárritu oturuyor.

“Yabancı Dilde” kategorisinde Oscar, Altın Küre ve BAFTA’ya aday gösterilen yapım, BAFTA’daki ödülün sahibi oldu. Oscar ödülünü Tayvan yapımı Kaplan ve Ejderha’ya (Wo Hu Cang Long / Crouching Tiger, Hidden Dragon) kaptırdı.

8,1 ortalama puanı ile film, imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

2,4 milyon dolar bütçesi olan Paramparça Aşklar ve Köpekler, 21 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Inarritu’nun ilk uzun metrajlı filmi olan Paramparça Aşklar Köpekler, aynı zamanda “ölüm üçlemesinin” ilk filmi. Yapımı üçer yıl arayla 21 Gram – Hayatın Ağırlığı Ne Kadardır? (21 Grams – How Much Does Life Weigh?) ve Babil (Babel) takip ediyor. Üçlemenin tüm filmlerini Guillermo Arriaga yazdı. Filmler toplam 10 dalda Oscar’a aday gösterildiler.

Filmde bolca yer alan ve tartışmalara sebebiyet veren köpek dövüştürme sahneleri ile ilgili olarak yönetmen Inarritu, hiçbir köpeğin zarar görmediğini ve çekimlerin çok dikkatli bir şekilde yapıldığını, yaralanma ve ölüm sahnelerinin ise uyuşturucu iğne ve efektlerle daha gerçekçi hale getirildiğini söyledi.

Meksiko şehrinin fakir bölgelerindeki çekimler sırasında yönetmen ve bazı çalışanlar sokak çeteleri tarafından soyuldular.

Filmin ilk kurgusu normalden 10 dakika fazlaydı ve yönetmen bu durumdan hiç hoşnut değildi. Bir arkadaşıyla sorun hakkındaki çekincelerini paylaştıktan sonra onun önerisiyle deneyimli film yapımcısı Guillermo del Toro’ya filmi göstermeye karar verdiler. Del Toro filmi izledikten sonra, Inarritu’ya bir şaheser gördüğünü fakat ufak bir kısaltma yapması gerektiğini söyledi ve izin verirse ona yardım edebileceğini söyledi. Yönetmen izni verince filmin son hali ortaya çıktı.

Octavio’nın (Gael García Bernal) otobüse binmemeye karar verdiği sahnedeki otobüs şoförü Bernal’in babası José Ángel García.

Film sırasında televizyonda görüntülenen şeyler Inarritu’nun yönetmenliğini üstlendiği reklam filmleri.

Araba çarpışma sahnesinde, ikisi binada ve biri çöp tenekesinde olmak üzere 9 tane kamera kullanıldı. Dublör şoför siyah arabayı kullandı ve mankenin arabası uzaktan kumandayla yönetildi. İlk çekimde siyah araba yanlışlıkla diğer arabaya çarptı. Bir sonraki denemede ise mankenin arabası etrafında döndü, en az 100 metre hedeflenen çekim alanından dışarı çıktı ve park halindeki bir taksiye çarptı. Kurguda bu çekim kullanıldı.

Filmin İngilizce adı olan “Love’s a Bitch” üç hikâyenin de köpeklerle ilgili olmasından türetildi.

El Chivo’nun filmin sonunda köpeğini koyduğu “Negro” ismi gerçekte yönetmen Alejandro González Iñárritu’nun en bilindik lakabı.

Valeri’nin dairesinde dergiyi kurcaladığı sahnede Brad Pitt hakkında bir makale görüntüleniyor. Inarritu, üçlemenin son filmi Babil’de oyuncuyla çalıştı.

Yönetmen Alejandro González Iñárritu, dergideki çalışanlardan biri olarak ufak bir rolde filmde yer aldı.

Alejandro González Iñárritu beklediği ödüle 6 yıl sonra 2006’da Cannes Film Festivali’nde Babil filmi ile kavuştu; En iyi yönetmen ödülünü aldı.

Film 2001’de İstanbul Film Festivali’nde gösterildi ve beğeni kazandı.

Dip Not: 22 Ekim 2013’de yayımlandı, 23 Haziran 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.