Sting (Belalılar)

Sting - Belalilar 1973

TÜR: Komedi, Suç, Dram. SÜRE: 129 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1973. imdb: 8,4. rottentomatoes: %93.

Belalılar, hikâyesi, anlatımı ve oyunculuklarıyla oldukça başarılı ve eğlenceli bir suç drama filmi.

Konu

Johnny Hooker (Robert Redford) ve Luther Coleman (Robert Earl Jones), ufak sokak dolandırıcılığı işleri yapmaktadırlar. Bir gün dolandırdıkları adamın üzerinden oldukça yüklü bir meblağ çıkar. Sonraları bu paranın kaçak kumarhanelerden birinin ödemesi olduğunu öğrenirler. Bir yandan kumarhanelerin başındaki adam Doyle Lonnegan’ın (Robert Shaw) adamları, bir yandan da pis işlere bulaşmış polis Snyder (Charles Durning) Hooker’ın peşine düşer.

Hakkında

David S. Ward’ın senaryosunu yazdığı Belalılar’ın yönetmen koltuğunda George Roy Hill oturuyor.

10 dalda Oscar’a aday gösterilen yapım, aralarında En iyi Film, En iyi Yönetmen, En iyi Senaryo dâhil, 7 tanesinin sahibi oldu.

8,4 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan Belalılar, rottentomatoes’da %93 taze olarak değerlendiriliyor.

5,5 milyon dolar bütçesi olan yapım 160 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Robert Redford, filmi ilk kez Haziran 2004’te izledi.

Senaryo yazarı David S. Ward, düzenbazlık sahnesi dâhil olmak üzere filmin fikrini, Steelyard Blues’un senaryosunu yazarken buldu. Fikri üzerinde araştırma yaparken dolandırıcılık hakkında yazmaya başladı. Sonrasında çalışmasını yapımcı Tony Bill’e gösterdi. Bill senaryoyu beğendi ve Julia Phillips ile Michael Phillips’i de yanına alarak filmi finansa etmeye karar verdi. Ward, Hooker rolünü doğrudan Robert Redford’u düşünerek yazdı fakat oyuncu ilk anda teklifi geri çevirse de sonraları oynamaya karar verdi ama hala filmin başarılı olacağını düşünmüyordu. Robert Shaw, Lonnegan rolüne, Richard Boone ve bir başka oyuncu reddettikten sonra seçildi. George Roy Hill, senaryoyu şans eseri gördü ve yönetmen olmayı yapımcılara kendisi teklif etti. Hill, ilk iş olarak senaryoyu Paul Newman’a gösterdi ve kadroda olması için ikna etti. Yönetmen filmi sokaklarda çekmek istiyordu fakat sanat yönetmeni Henry Bumstead’ın, 1930’lar dünyasını yansıtmanın çok zor olacağı konusundaki ısrarlı duruşu nedeniyle Chicago ve Los Angeles’da yapılan birkaç günlük ufak çekimler haricinde tüm film Universal stüdyolarında çekildi.

David Niven, Oscar töreninde En iyi Film ödülünü sunması için Elizabeth Taylor’ı sahneye davet edeceği sırada fotoğrafçı ve sanat galerisi sahibi Robert Opel çırılçıplak bir şekilde sahnede koşmaya başladı. Bu olaydan esinlenerek “The Streak” adlı şarkıyı yazan Ray Stevens, müzik listesinde bir numara kadar yükseldi. Olayın kahramanı Opel, 1979’da San Francisco’daki galerisinde öldürülmüş olarak bulundu.

Jack Nicholson, Johnny Hooker rolünü oynamayı reddetti.

Johnny Hooker (Robert Redford) ve Doyle Lonnegan’ın (Robert Shaw) lokanta sahnesinin çekildiği Universal stüdyosundaki mekân, Geleceğe Dönüş’te (Back to the Future) Marty McFly ile babası Doc Brown’ın ilk kez karşılaştıkları lokanta ile aynı yer.

Filmdeki birçok karakter Schlitz marka bira içerken görünüyor. Schlitz, 1930’lar dünyasında en çok tüketilen bira markasıydı.

Chicago valisi Richard J. Daley, 2 yıl boyunca, şehri negatif betimleyen hiçbir filme çekim izni vermedi. Fakat Belalılar için yapımcılar 3 günlük çekim izni almayı başardılar.

Robert Redford, çekimlerden birkaç ay önce kayarken el başparmağını kırdı. Bu yüzden birçok sahnede kırık parmağını korumak için oldukça garip hareketler yapıyor. Mesela bunlardan birinde çatalı dört parmağıyla tutuyor.

Robert Shaw, çekimlere bir hafta kala Beverly Hills Hotel’deki ıslak hentbol sahasında kayarak diz bağlarını kopardı. Bu yüzden çekimler sırasında ayağına koruyucu taktı. Rolü gereği 1930 stili geniş pantolonlar giydiği için koruyucuyu saklamak kolay oldu.

Filmde kullanılan Scott Joplin’in 1902’de yayınladığı ragtime (kesik tempolu caz müziği) tarzı şarkısı, türün Amerika’da tekrar popüler olmasını sağladı.

Edith Head, 8. ve son kez En iyi Kostüm Tasarımı Oscar ödülünü kabul konuşmasında, “sadece hayal edin, dünyanın en yakışıklı iki erkeğini giydiriyorsunuz ve bunu kazanıyorsunuz” dedi.

Belalılar’la, Universal Stüdyoları, Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (All Quiet on the Western Front ) filminden tam 43 yıl sonra En İyi Film Oscar’ını kazandı.

Film, Eylül 1936’da geçiyor.

Senaryonun, David Maurer’ın 1940’da yayınladığı The Big Con: The Story of the Confidence Man adlı kitaptan esinlenilerek yazıldığı iddiasıyla film hakkında dava açıldı.

Filmde yer alan Henry Gondorff, JJ Singleton, Kid Twist ve Eddie Niles karakterlerinin isimleri 20. yüzyılın ilk çeyreğindeki ünlü dolandırıcıların adlarıyla ve David Maurer’in kitabındakilerle büyük benzerlik taşıyor.

Dip Not: 7 Eylül 2013’de yayımlandı, 18 Haziran 2015’de güncellendi.

Robert Opel’in Oscar töreninde çırılçıplak sahneye fırladığı an…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.