Trois Couleurs: Rouge (Three Colors: Red / Üç Renk: Kırmızı)

Three Colours - Red, Uc Renk - Kirmizi

TÜR: Dram, Gizem, Romantik. SÜRE: 99 Dk. ÜLKE: Fransa, Polonya, İsviçre. YAPIM YILI: 1994. imdb: 8,1. rottentomatoes: %100.

Krzysztof Kieslowski’nin Fransız Devrimi Simgeleri, Özgürlük, Eşitlik ve Kardeşliği konu aldığı Üç Renk üçlemesinin, son filmi olan Kırmızı, insanları birbirine bağlayan sevgi, kardeşlik, dostluk ve onun zıttı olarak aldatma, ihaneti konu eden, başarılı bir drama filmi.

Irène Jacob’ın oyunculuğunun oldukça sağlam olduğu filmde, tıpkı Üç Renk: Mavi’de (Trois Couleurs: Bleu / Three Colors: Blue) olduğu gibi yine yoğun duygular ve duygu değişimleri bolca yer alıyor.

Konu

Yarı zamanlı manken olarak çalışan Valentine’in (Irène Jacob), uzakta olmasına rağmen kendisini fazlaca sahiplenen ve kıskanan bir sevgilisi vardır. Bir gece iş dönüşü arabasıyla bir köpeğe çarpar. Yaralı vaziyetteki köpeği tasmasındaki adrese götürdüğünde, huysuz bir ihtiyar olan Le Juge “yargıç” (Jean-Louis Trintignant) ile karşılaşır.

Hakkında

Krzysztof Kieslowski ve Krzysztof Piesiewicz’nin senaryosunu yazdığı Kırmızı’nın yönetmen koltuğunda Krzysztof Kieslowski oturuyor.

Yapım, Oscar’da En İyi Yönetmen, En iyi Senaryo ve En İyi Sinematografi, Altın Küre’de En İyi Yabancı Dilde Film ve BAFTA’da En İyi Kadın Oyuncu (Irène Jacob), En iyi Senaryo ve İngilizce Olmayan En iyi Film dallarında ödüle aday gösterildi. Cannes’da Altın Palmiye için yarıştı.

8,1 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan Kırmızı, rottentomatoes’da %100 taze olarak değerlendiriliyor.

Film, 3,6 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Üçlemenin tüm filmlerinde yaşlı bir kişi, elindeki boş cam şişesini geri dönüşüm kumbarasına atmaya çalışıyor. İlk iki filmin başrol karakteri olup biteni izlerken, Kırmızı’da Valentine (Irène Jacob) ona yardım ediyor.

Çekimlerden önce Kieslowski, Irène Jacob’a, çocukluğunda “keşke ismim bu olsaydı” dediği bir ismin olup olmadığını sordu. Oyuncu da Valentine cevabını verdi ve yönetmen karakterin adını Valentine koydu.

Üçlemenin ilk iki filminin yıldız oyuncuları Juliette Binoche, Benoît Régent, Julie Delpy ve Zbigniew Zamachowski, filmin sonunda ufak bir sahnede yer alıyorlar.

Film, rottentomatoes seçim kriterlerini değiştirmeden önce, sitenin En iyi 100 Film Listesi’nde 36. sırada yer alıyordu.

Kırmızı, 1996’da hayatını kaybeden yönetmen Krzysztof Kieslowski’nin son filmi oldu.

Film, The New York Times tarafından, tüm zamanların en iyi bin filminden biri olarak seçildi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmin sonunda yer alan tekne kazası görüntüleri, 1987’de batan Herald of Free Enterprise gemisinin İngiliz Kanalında yayınlanan batma görüntüleri.

Dip Not: 25 Ağustos 2013’de yayımlandı, 16 Haziran 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.