Trois Couleurs: Bleu (Three Colors: Blue / Üç Renk: Mavi)

Three Colours Blue

TÜR: Dram, Müzik, Gizem. SÜRE: 98 Dk. ÜLKE: Fransa, Polonya, İsviçre. YAPIM YILI: 1993. imdb: 8,0. rottentomatoes: %100.

Bir kaza sonucu kızını ve kocasını kaybeden bir kadının yaşama tutunma çabalarının anlatıldığı Üç Renk: Mavi, Juliette Binoche’un nefis oyunculuğuyla, başarılı bir gizem drama filmi.

Juliette Binoche’un mimikleri, müzikler ve çekim teknikleriyle karakteri Julie’nin yaşadığı duygular çok başarılı bir şekilde seyirciye aktarılıyor. Bu sayede, Julie’nin hayata olan bakış açısındaki değişimi kusursuz bir şekilde gözlemleyebiliyorsunuz.

Konu

Julie de Courcy (Juliette Binoche), kendisinin de içinde bulunduğu bir trafik kazasında, ünlü bir besteci olan eşi Patrice de Courcy (Hugues Quester) ve 5 yaşındaki kızını kaybeder. Kazanın ardından hayata olan bakışı tamamen değişen Julie, ilk zamanlarda intihara teşebbüs etse de, bir süre sonra, sancılı bir şekilde olsa da hayata tutunmaya başlar.

Hakkında

Krzysztof Kieslowski ve Krzysztof Piesiewicz’nin senaryosunu yazdığı Üç Renk: Mavi’nin yönetmen koltuğunda Polonya’lı yönetmen Krzysztof Kieslowski oturuyor.

Yapım, Venedik Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Sinematografi, Sezar Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Seslendirme, Goya Ödülleri’nde ise En İyi Avrupa Filmi Ödülünü kazandı. Altın Küre’de En İyi Yabancı Dilde Film, En iyi Kadın Oyuncu (Drama) ve En iyi Müzik dallarında ödüle aday gösterildi.

Film Amerika’da 1,3 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Kieslowski, Mavi, Beyaz ve Kırmızı renklerini taşıyan Üç Renk üçlemesinde, Fransız Devrimi’nin idealleri olan Özgürlük, Eşitlik ve Kardeşliği konu ediniyor.

Kieslowski, Mavi’de politik ya da sosyal özgürlükten çok duygusal özgürlüğü ifade etmeye çalıştığını ifade etti.

Julie’nin elini taş duvara sürterek yürüdüğü sahnenin çekimlerinde, Juliette Binoche ellerinin zarar görmemesi için takma bir kol kullandı fakat kamerada kolun gerçek olmadığı çok aşikâr bir şekilde fark ediliyordu. Bunun üzerine Binoche sahnenin, karakteri için çok önemli olduğuna karar vererek, çekimlerde korumasız olarak kendi elini kullandı. Bu yüzden sahnedeki kan oyuncunun kendi kanı.

Julie’nin bir kutu taşıdığı sahnede, kutunun üstünde “blanco” yazıyor ki bu İspanyolca beyaz demek. Bir sonraki sahnede Julie’nin arkasından bakıyoruz, sokakta duruyor ve solundan mavili bir erkek ve sağından kırmızılı bir kadın geçiyor. Bir başka sahnede, üzerinde kırmızı-beyaz renler olan çocuklar mavi havuza zıplıyor. Bunlar yönetmenin Üç Renk üçlemesine yaptığı göndermeler.

Julie’nin küp şekeri kahveye attığı sahnede, şekerin kahveyi emmesi 5 saniye sürüyor. Krzysztof Kieslowski, yardımcı yönetmeninden tam 5 saniyede kahveyi emecek bir küp şeker bulmasını istedi. Asistan birçok şeker markasını test etti ve istenilen sürede kahveyi emeni buldu.

Üç Renk: Beyaz’ın (Trois couleurs: Blanc / Three Colors: White) başrol oyuncuları Zbigniew Zamachowski ve Julie Delpy, ufak rollerle filmde yer alıyorlar.

Film, rottentomatoes seçim kriterlerini değiştirmeden önce, sitenin En iyi 100 Film Listesi’nde yer alıyordu.

Dip Not: 24 Ağustos 2013’de yayımlandı, 15 Haziran 2015’de güncellendi.

“Trois Couleurs: Bleu (Three Colors: Blue / Üç Renk: Mavi)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.