Silver Linings Playbook (Umut Işığım)

Silver Linings Playbook - Umut Isigim

TÜR: Komedi, Dram, Romantik. SÜRE: 122 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,8. rottentomatoes: %92.

Anksiyete bozuklukları olan iki kişi arasında yaşanan inişli çıkışlı ilişkiyi konu alan Umut Işığım, Bradley Cooper ve Jennifer Lawrence’ın nefis oyunculuklarıyla oldukça başarılı ve eğlenceli bir romantik komedi drama filmi.

Konu

Bipolar bozukluk rahatsızlığı olan Pat (Bradley Cooper), şartlı olarak hastaneden taburcu edilir. 8 ay önce yaşadığı bir olayın ardından işini ve karısını kaybeden Pat’in en büyük amacı, bir an önce normale dönüp, önce işini ardından da karısını geri kazanmaktır. Bir gün yakın arkadaşı Ronnie’nin (John Ortiz) baldızı Tiffany (Jennifer Lawrence) ile tanışır. Tiffany de kısa bir süre önce eşini ve işini kaybetmiştir ve Pat gibi anksiyete bozuklukları vardır.

Hakkında

Umut Işığım, Matthew Quick’in aynı adlı romandan David O. Russell tarafından uyarlandı ve yönetildi.

Yapım, aralarında En iyi Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En iyi Kadın Oyuncu ödüllerinin de bulunduğu 8 dalda Oscar’a aday gösterildi ve bunlardan En İyi Kadın Oyuncu (Jennifer Lawrence) ödülünün sahibi oldu. Lawrence aynı başarıyı Altın Küre’de de tekrarladı.

21 milyon dolar bütçesi olan film, 236 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

David O. Russel, roman yayınlandıktan sonra 5 yıl içinde yaklaşık 20 farklı uyarlama yaptı. Russel’ın hikayeye bu kadar çok bağlanmasının sebebi, bipolar ve obsesif kompulsif bozukluk rahatsızlıkları olan oğlu ile ailecek yaşadıklarını hikayede bulmasıydı.

Robert De Niro’nun gözyaşı döktüğü sahne orijinal senaryoda yer almıyordu ve oyuncu gerçekten de gözyaşı döktü.

Bradley Cooper ve Jennifer Lawrence, meşhur balo dansı sahnesi için koreograf Mandy Moore ile haftalarca çalıştılar. Lawrence, “dansın hiçbir ayrıntısı kesinlikle doğaçlama değildi. Ben çok kötü dans ederim ve hareketlerin hiçbirini yapamazdım. Ama sahne çekimlerinde çok eğlendim” dedi. Lawrence ayrıca Cooper’ın dans ederken çok doğal olduğunu ifade etti. Ama orijinal senaryoya göre Tiffany iyi dansçı ve Pat’in kötü dansçı olması gerekiyordu.

Pat’in (Bradley Cooper) okumayı bitirir bitirmez ‘what the fuck’ diye bağırarak pencereden dışarı fırlattığı kitap, oldukça sarsıcı bir finali olan Ernest Hemingway’in Silahlara Veda (A Farewell to Arms) romanı.

8 dalda Oscar’a aday gösterilen film, 1981 yapımı Kızıllar’dan (Reds) sonra Erkek ve Kadın oyuncu dallarındaki 4 ödüle de aday olan ve aynı zamanda, 2004 yapımı Milyonluk Bebek’ten (Million Dollar Baby) sonra “5 Büyük Dalda” Oscar’a aday gösterilen ilk yapım oldu. Yönetmen David O. Russell, aynı iki başarıyı bir yıl sonraki filmi Düzenbaz’da (American Hustle) tekrarlamayı başardı.

Filmde yer alan Eagles – Phillies maçı, skora kadar her şeyiyle 2008’de oynanan gerçek maçtan alındı.

Filmin Rusça ismi, “Erkek Arkadaşım Bir Psikopat.”

Filmin Tayland’daki ismi, “Seni Deli Gibi Seviyorum.”

Tiffany’nin görünüşü orijinal senaryoya göre daha fazla gotikti. Jennifer Lawrence, kostüm testi için saçlarını siyaha boyadı ve ağır bir makyaj yaptı fakat yapımcı Harvey Weinstein’in isteği ile gotik elementlerin tonları düşürüldü. Ayrıca yönetmen Russell, Lawrence’dan rolüne uygun olarak kilo almasını istedi.

Filmin orijinal adı Silver Linings Playbooks. İlk kez John Milton’ın 1634’te yazdığı “Comus I.” çalışmasında yer alan “Silver Linings”, “parlak tarafına bak” ya da “her şey kötü değildir” anlamına geliyor. “Playbook” ise sporda kullanılan taktik tahtası anlamını taşıyor. Bu yüzden ismin tam anlamı “Hayatın/Düşüncelerin Parlak Tarafı.” Filmde de Pat’in hayatın parlak/iyi tarafına bakmaya çalışması da bu isme bir gönderme.

Film toplam 33 günde çekildi.

Bir röportajda Jacki Weaver, yönetmenin Robert De Niro ile kendisine, karakterleri Dolores ve Pat Sr.’in geçmişi hakkında bilgi verdiğini ve buna göre karakterlerinin 30 yıldır evli olduklarını ve hala haftada iki kez seviştiklerini söyledi.

Yönetmen David o. Russell, bir röportajda, Bradley Cooper’ın izlediği bazı filmlerinde gerçekten sinirlendiğini ama bir şekilde onu bastırmayı denediğini fark ettiği için Pat rolünü ona verdiğini söyledi.

Rachel McAdams, Olivia Wilde, Elizabeth Banks, Blake Lively, Rooney Mara, Kirsten Dunst ve Andrea Riseborough Tiffany rolü için düşünülen oyuncular arasındaydı.

Bradley Cooper, filmde olduğu gibi sıkı bir Philadelphia Eagles taraftarı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Tiffany ve Pat, film boyunca önceki evliliklerine ait nikâh yüzüklerini takıyorlar. Son sahnede ise her ikisinin de yüzükleri çıkarttıkları görünüyor.

Pat Sr.’nin OKB (obsesif kompulsif bozukluk) rahatsızlığı gereği mikrop kapmaktan korktuğu için film boyunca televizyon kumandası kanepenin uzağındaki masanın üstünde duruyor. Filmin sonunda ise kumanda kanepenin dibindeki kahve masası üzerinde yer alıyor. Bu da onun OKB’yi kontrol edebildiğini gösteriyor.

Jacki Weaver filmin önemli bir noktasına katkıda bulundu. Oyuncu, “Balo odasında 300 kişiyle birlikte oturmuş dans sahnesini izliyordum. Tiffany ve Pat’in yarışı kazanmaları için 5 puan almaları gerekiyordu. Jüri üyeleri ardı arkasına puanları kaldırmaya devam ettiler. Matematiğim iyi değildir ama rakamları toplamaya devam ettim ve toplam 5 puan olmadığını fark ettim. Yapımcılardan birine toplam 5 etmediğini söyledim ve o “Aman tanrım” dedi, böylece değiştirdiler. Yani evet, filmi ben kurtardım” dedi.

Dip Not: 3 Ağustos 2013’de yayımlandı, 10 Haziran 2015’de güncellendi.

“Silver Linings Playbook (Umut Işığım)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.