Samsara

Samsara

TÜR: Belgesel, Müzik. SÜRE: 102 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2011. imdb: 8,4. rottentomatoes: %77.

Yönetmen, görüntü yönetmeni ve hızlandırılmış fotoğraf sanatçısı Ron Fricke, Baraka’dan 19 yıl sonra, teknolojik gelişmelerin desteği ve kendine has üslubuyla, ilgi çekici insan ve doğa manzaralarını Samara ile sunmaya devam ediyor.

Belgeselde, Nemrut ve Ürgüp de Fricke’in kendine has üslubuyla ekrana taşınıyor.

Thiksey Manastırı’nda keşişlerin kum taneleriyle yaptıkları nefis eser, Kâbe’deki tavafın daha önce hiç görmediğiniz hızlandırılmış hali ve oldukça yüksekten namaz kılan insanların her hareketiyle beyaz-gri arasında dönen renk değişimi görülmeye değer.

Konu

96 dakikalık belgesel, kendine has üslubuyla, dünyanın birçok ülkesinden insan manzaraları, doğa, mabet ve eşsiz yapıların görüntülerini sunuyor. Konuşmanın olmadığı Samsara’da sunum müziklerle yapılıyor.

Hakkında

Samsara’yı Ron Fricke yönetti ve konsepti Mark Magidson ile birlikte hazırladı.

Yapım, Dublin Film Festivali’nde En iyi Belgesel ödülünün sahibi oldu.

4 milyon dolar bütçesi olan yapım, 3,2 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Samsara, Sanskrit kökenli modern dillerde birincil olarak “dünya” anlamında kullanılmakta. Hinduizm, Budizm, Jainizm, Sihizm dinlerinde reenkarnasyon ya da yeniden doğum döngüsünü anlatan bir kavram.

Film için 5 yılda 25 ülkede çekimler yapıldı. Bunlar arasında Türkiye de var. Belgeselde Nemrut, Kapadokya ve Sultan Ahmet Camii’nden görüntüler yer alıyor.

Belgesel için 2006’da planlanmaya başlandı ve ilk iş olarak, fotoğraf albümleri ve insanların internet ve youtube’da paylaştıkları görüntüler üzerinde çalışıldı.

Çekim ekibi uzun yıllar boyunca Kuzey Kore’de çekim yapmak için izin almaya uğraştılar fakat bir türlü başaramadılar.

Michael Stearns, belgeselin müziklerini Ron Fricke ve Mark Magidson’ın “sessiz kurgu” aşamasını tamamlamasının ardından yaptı. Sanatçı Baraka’da kurgudan önce müzikleri bestelemişti ve kurgu aşaması müziklere göre yapılmıştı.

Belgesel, 70 mm film formatında çekilip dijital ortama aktarıldı.

Yapımın, 2011 Toronto Uluslararası Film Festivali’nde prömiyeri yapıldı ve Ağustos 2012’de sınırlı bir sürümü gösterime girdi.

Dip Not: 8 Ağustos 2013’de yayımlandı, 11 Haziran 2015’de güncellendi.

“Samsara” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.