Gülünesi Aşklar, Milan Kundera

Gulunesi Asklar, Milan Kundera

2012’deki doğum günümde hediye edilen Çek yazar Milan Kundera’nın 1969’da kaleme aldığı ve kariyerinde yayınladığı tek kısa öykü kitabı olan, Gülenesi Aşklar’ına yeni sıra geldi ve oldukça hızlı bir tempoda, büyük bir hızla okuyup bitirdim.

İçerisinde ilişkilere dair, romantik, komik ve trajik 7 tane öykü barındıran kitabı okurken aklıma sürekli Woody Allen’ın filmleri geldi. Üslubu, anlatımdaki yalınlığı ve akıcılığı, hikayenin şaşırtıcı yönlenmeleri Milan Kundera ile Woody Allen arasında bir bağ kurmamı sağladı.

Nette yaptığım ufak bir gezintide birçok kişinin aynı benzerliği yakaladığını, hatta bir blog yazarının, “Şu anda çok fazla anlamasam bile Kundera okumaya devam edeceğim. Woody Allen’ı daha iyi anlayabilmek için” sözlerini okudum.

Arka kapak;

Milan Kundera, bütün yapıtları arasında en çok Gülünesi Aşklar’ı büyük keyifle, zevkle yazmış olduğunu söyler. Yedi öyküden oluşan bu kitapta, yazarın daha sonraki romanlarında geliştireceği aşk, yalan, yanılsama gibi temaların özünü, özgün ve yenilikçi anlatım tekniklerini bulmak mümkün. Hayatı, yanılsamalar üzerine kurulu bir parodi olarak sunduğu Gülünesi Aşklar’daki öyküler, 1958 ile 1968 arasında yazılmış. Milan Kundera, o eşsiz kara mizahı ve ironisiyle kahramanlarının kimlik sorunlarını, oyun gibi başlayan cinsel yanılsamalarını, trajik bir tutsaklıktan başka bir şey olmayan erotik güç tutkularını işliyor, cinsellik ve erotizmi benzersiz gözlem gücü ve duyarlılığıyla, kusursuz bir estetik düzeye oturtarak işliyor. Bu öykülerin her birinde ‘gülünesi aşklar’ yer alıyor, ya da gerçek aşk oyunları. Yirminci yüzyıl edebiyatına damgasını vuranlardan olan Çek yazar Milan Kundera’nın Gülünesi Aşklar’ı, zamana karşı durabilen bir başyapıt.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.