Stoker (Lanetli Kan)

Stoker - Lanetli Kan

TÜR: Gizem, Gerilim, Dram. SÜRE: 99 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 6,9. rottentomatoes: %69.

Oldukça etkileyici bir kadro, sinematografi ve müzik eşliğinde sunulan India’nın gerilimli ve gizemli hikâyesi, bol gizemli ve dozu gayet iyi ayarlanmış bir gerilim.

Konu

India Stoker (Mia Wasikowska), çok sevdiği babasını bir araba kazasında kaybettikten sonra duygusal olarak dengesiz durumdaki annesi Evelyn (Nicole Kidman) ile baş başa kalır. Cenaze töreninden sonra, varlığından bile haberdar olmadığı amcası Charles Stoker (Matthew Goode) evlerine gelir. India, önce bu durumdan rahatsız olsa da sonrasında amcası ile birçok benzerliğinin olduğunu fark etmeye ve kendini daha iyi tanımaya başlar…

Hakkında

Lanetli Kan’ı, “İntikam Üçlemesi”yle uluslararası bir üne sahip olan Güney Kore’li yönetmen Chan-wook Park yönetti.

Film, yönetmenin Hollywood’daki ilk İngilizce filmi olma özelliği taşıyor.

12 milyon dolar bütçesi olan film ancak 12 milyon 78 bin dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin senaryosunu Prison Break‘den tanıdığımız aktör Wentworth Miller yazdı ve 2010 yılında yapımcı bulmak için Ted Foulke takma adıyla katıldığı yarışmada, “Hollywood’da yapımcısı olmayan en iyi 10 senaryo” listesine girmeyi başardı. Miller, senaryoyu yazarken, Bram Stoker’ın Drakula (Dracula) hikâyesinden ve Hitchcock’un Şüphenin Gölggesi (Shadow of a Doubt) filminden esinlendiğini söyledi. Filmi, “aile dramı, psikolojik gerilim, korku filmi” olarak tanımladı.

Filmin yapımcılarından biri olan Tony Scott, Stoker’ın yayınlanmasının ardından hayatını kaybetti.

Charlie Amca rolü için Colin Firth, James Franco, Joel Edgerton ve Michael Fassbender düşünüldü, hatta Colin Firth olmasına karar verildi ama sonradan yerine Matthew Goode kadroya dâhil edildi.

Filmin müzikleri için en başta Philip Glass düşünüldü fakat sonrasında Siyah Kuğ (Black Swan) ve Bir Rüya İçin Ağıt’ın (Requiem for a Dream) gizemli ve gerilimli müziklerine imzasını atan Clint Mansell tercih edildi. Fakat Philip Glass’ın bestesi olan Duet, filmde kullanıldı.

Filmin müzikleri arasında yer alan en güzel şarkılardan biri de Nancy Sinatra ve Lee Hazlewood’un nefis Summer Wine’ı.

Bir söyleşide Wentworth Miller, Charles Stoker karakterini yazarken Matthew Goode’nin oynamasını hayal ettiğini ifade etti.

Evelyn Stoker rolü için en başta Jodie Foster düşünülüyordu fakat sonradan onun yerine rol Nicole Kidman’a verildi. Böylece, 2002 yılında Panik Odası’nda (Panic Room) yaşananın tam tersi oldu. Filmde önce Nicole Kidman’ın oynaması düşünülmüş ama sonradan rol Jodie Foster’a verilmişti.

India’nın orgazm olduğunda sağ ayağını kaldırması, Mia Wosakaowska’nın fikriydi.

India rolü için Carey Mulligan, Kristen Stewart, Rooney Mara, Emily Browning, Emma Roberts, Bella Heathcote ve Ashley Greene düşünülenler arasındaydı.

Final sahnesi, 30 dakikalık çekimden kurgulandı.

Filmden;

Neden insanlar çocuk yaparlar diye merak etmişimdir hep. Vardığım sonuç şu ki; bir noktada hayatlarımızı, artık düzeltemeyeceğimiz şekilde mahvettiğimize karar veriyoruz. O yüzden baştan başlamaya karar veriyoruz. Temiz bir sayfa açmaya. Yeni bir başlangıç yapmaya. Ve çocuk sahibi oluyoruz.

Dönüp “benim yapamadıklarımı sen yapacaksın” diyebileceğimiz küçük karbon kopyalarımız. “Benim başaramadığımı sen başaracaksın.” Çünkü birisinin bu kez her şeyi olması gerektiği gibi yapmasını istiyoruz. Ama ben istemiyorum.

Ben şahsen, hayatın seni ezip geçmesini seyretmek için sabırsızlanıyorum…

* * *

Kulaklarım başka kimsenin duymadığı şeyler duyar. Başka kimselere görünmeyen uzaktaki küçük şeyleri görürüm. Bu güçlü duyular hayat boyu süren bir özlemin ürünleri. Kurtarılma özlemi. Tamamlanma özlemi.

Tıpkı bir eteğin uçuşmak için rüzgâra ihtiyacı olması gibi. Şeklimi sadece kendime ait şeylerden almıyorum. Annemin bluzunu giyip, üzerine babamın kemerini takıyorum. Giydiğim ayakkabılar ise amcamın. Ben buyum.

Nasıl bir çiçek alacağı rengi seçemezse bizler de dönüşeceğimiz şeylerden sorumlu değilizdir. Ancak bunu fark ettikten sonra özgür olabiliriz. Ve yetişkin olmak özgür olmaktır.

Dip Not: 7 Temmuz 2013’de yayımlandı,28 Kasım 2014’de güncellendi.

Philip Glass – Duet

Nancy Sinatra & Lee Hazlewood-Summer Wine

Clint Mansell – The Hunter Becomes The Game

Clint Mansell – In Full Bloom

Clint Mansell – Uncle Charlie

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.