Les Choristes (The Chorus / Koro)

Les choristes.The.Chorus.Koro

TÜR: Dram, Müzik. SÜRE: 97 Dk. ÜLKE: Fransa. YAPIM YILI: 2004. imdb: 7,9. rottentomatoes: %68.

Çoğunluğunu yetimlerin oluşturduğu, haşin çocukların okuduğu bir devlet okulunda göreve başlayan bir öğretmenin, müzik üzerinden öğrencilere ulaşma ve onları kollama serüvenini konu alan Koro, başarılı bir müzik drama filmi.

Filmi izlerken sık sık aklınıza Ölü Ozanlar Derneği (Dead Poets Society) geliyor.

Konu

Pierre Morhange (Jacques Perrin), Amerika’daki konserinden önce annesinin öldüğünü öğrenir. Annesinin cenazesinden sonra ilkokuldan arkadaşı Pépinot (Didier Flamand) ziyaretine gelir. Elinde, 50 yıl önce okudukları yetimhanede çekindikleri bir fotoğraf ve ansızın okula gelerek tüm yaşamlarını değiştiren öğretmen Clément Mathieu’nun (Gérard Jugnot) günlüğü vardır.

Hakkında

1945 yapımı Bülbül Yuvası (La Cage aux Rossignols /A Cage of Nightingales) filminden, Christophe Barratier ve Philippe Lopes-Curval tarafından uyarlanan Koro’nun yönetmen koltuğunda Christophe Barratier oturuyor.

Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da Yabancı Dilde En iyi Film ödülüne aday gösterilen yapım, Oscar’ı İspanyol yapımı İçimdeki Deniz’e (Mar Adentro / Sea Inside) kaptırdı.

5,5 milyon Euro bütçesi olan film, 71 milyon Euro gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Christophe Barratier’in ilk uzun metrajlı yönetmenlik deneyimi olan filmin müziklerini aynı zamanda müzisyen olan yönetmen Barratier ve Bruno Coulais yaptı. Filmin kazandığı ödüllerin büyük bölümü de müzik kategorisinden oldu.

Aynı zamanda filmin yapımcılarından biri olan Gerard Jugnot, filme kaynak sağlamak için Paris’teki evini ipotek ettirdi. Fakat filmin başarısı üzerine kazandığı 5 milyon Euro ile 2004’te Fransa’nın en çok kazanan aktörü unvanını elde etti.

Pierre Morhange rolü için seçilen Jean-Baptiste Maunier, gerçekten de koro solistiydi.

Koro, 2004’te Fransa’da en fazla gişe yapan film oldu. Yapımı toplam 8,6 milyon kişi izledi.

Dip Not: 18 Temmuz 2013’de yayımlandı, 5 Haziran 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.