TÜR: Belgesel, Savaş. SÜRE: 96 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1992. imdb: 8,6. rottentomatoes: %80.
Dünyanın birçok yerinde, ibadet eden, çalışan, koşan, yürüyen, dilenen, savaşan insanların ve doğa görüntülerinin sunulduğu Baraka, sunumu, müzikleri ve sinematografisiyle nefis bir belgesel.
İzlerken akla Küller ve Kar (Ashes And Snow) geliyor.
Konu
İsrail’deki Ağlama Duvarı’nda dua eden Yahudiler, İstanbul’daki Galata Mevlevihânesi’deki Semazenler, Brezilya’daki, Kenya’daki yerlilerin, Hindu’ların, Budist’lerin ibadetleri, 1. Körfez Savaşı sırasında ateşe verilen petrol kuyularındaki yangın, dünyanın farklı bölgelerinde sokakta yaşayan insanlar, fabrikada çalışan ve sürekli aynı işi yapan işçiler, mabetler, tapınaklar, gece ve gündüz gibi birçok farklı görüntü hiçbir anlatım olmadan belirli bir kurgu eşliğinde ekrana getiriliyor.
Hakkında
Baraka’yı yönetmen, görüntü yönetmeni ve hızlandırılmış fotoğraf sanatçısı Ron Fricke yazıp, yönetti.
Film 1,3 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Ron Fricke, 1982’de yayınlanan ve Godfrey Reggio’nin yönettiği benzer nitelikteki ilk yapım olan Koyaanisqatsi: Life Out Of Balance’da görüntü yönetmeni olarak çalıştı. Ardından Chronos gibi aynı türde birkaç kısa belgesele imzasını attı ve ilk uzun metrajlı belgeseli olan Baraka’yı hazırladı.
Baraka, nimet, lütuf, bereket anlamına geliyor.
Belgesel için 5 kişi, 6 kıtada, 24 ülkede 14 ay çekim yaptılar.
Ron Fricke, IMAX kameraları çok kullanışsız bulduğu için, kendi geliştirdiği hızlandırılmış çekim tekniğini kullandı.
Endonezya’daki sigara fabrikasında yapılan çekimlerin ilk saatinde çekim ekibi oldukça endişelendi. Çünkü yönetmenin anlattığına göre, işçi kadınlar ilk kez Kafkas birilerini gördükleri için sürekli onlara ve giysilerine dokunmaya çalışıyorlardı.
Tokyo sokaklarındaki keşiş görüntüleri plansız olarak çekildi. Ekip çekim yapmak için bir fabrikaya gitti fakat birkaç saat sonra alanın uygunsuz olduğunu düşünüp çekimi iptal ettiler. Otele dönerken Mark Magidson, keşişleri gördü ve arabayı durdurup Ron Fricke’a danıştı. Birkaç dakika yapılan çekimler sırasında keşişler hiç kameraya bakmadılar ve dua etmeye devam ettiler. Çekimlerden sonra keşişlere biraz para ödendi.
Filmdeki meşhur güneş tutulması sahnesi neredeyse çekilemiyordu. Ekip, tutulmanın olacağı gün Hawaii’deki otelin çatısına kameraları kurup beklemeye başladılar. Tutulmaya bir saat kala bulutlar hareket edip güneşi kapattılar. Ekip güneşin göründüğü bir açı bulabilmek için koşuşturmaya başladı. Tutulmaya birkaç dakika kala şans eseri bulutlar çekildi ve filmdeki sahne görüntülendi.
Filmin devamı niteliğinde olan Samsara, 2011’de yayınlandı.
Dip Not: 5 Temmuz 2013’de yayımlandı, 5 Haziran 2015’de güncellendi.
RT @malicetinkaya: Yeni Post: Baraka
http://t.co/xahbZHZOkz