All About Eve (Perde Açılıyor)

IF

TÜR: Dram. SÜRE: 138 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1950. imdb: 8,4. rottentomatoes: %100.

Ünlü olma arzusu, hırsı ve sınır tanımazlığı ile ününü kaybetme korkusu ve hırçınlığı arasında çok güzel bir köprü kuran ve “taht sevdası”nı konu alan Perde Açılıyor, oldukça başarılı bir drama filmi.

Konu

Margo Channing (Bette Davis), yaşlandığı için bunalıma girmeye başlamış, ününün doruğunda bir Brodway yıldızıdır. En yakın arkadaşlarından biri olan Karen (Celeste Holm), Margo’yu ziyarete geldiğinde, heyecan içinde oyunu izleyen Eve (Anne Baxter) ile karşılaşır ve kısa bir muhabbetin ardından Eve’in Margo’nun büyük bir hayranı olduğunu öğrenip, onu ünlü yıldızla tanıştırmaya karar verir. Bu tanışıklığın ardından Eve, Margo’nun asistanı olarak çalışmaya başlar. Eve’in hırsı ve çalışma arzusu bir süre sonra Margo’yu rahatsız etmeye başlar.

Hakkında

Perde Açılıyor’u Mary Orr’un Eve’in Bilgeliği (The Wisdom of Eve) adlı kısa öyküsünden Joseph L. Mankiewicz uyarladı ve yönetti.

Film, aralarında En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ödülleri dâhil, 6 tane Oscar ödülünün sahibi oldu. Ayrıca Bette Davis, Cannes’da En İyi Kadın Oyuncu, Joseph L. Mankiewicz ise Juri Özel Ödülü’ne layık görüldüler.

8,4 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 listesinde yer alan yapım, rottentomatos’da %100 olarak değerlendiriliyor ve sitenin en iyi 100 film listesinde yer alıyor.

1,4 milyon dolar bütçesi olan film, 8,4 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin başrol oyuncularından Celeste Holm, ilk gün sete doğru yürürken Bette Davis’e rastladığını ve “günaydın” dediğini, onun da kendisine, “lanet olsun, görgü!” diye karşılık verdiğini ve bu olaydan sonra Davis ile konuşmadığını söyledi.

Yıllar sonra Bette Davis bir röportajında, “Perde Açılıyor çok mutlu bir deneyimdi .… Kadrodaki tek kaltak ise Celeste Holm’du” dedi.

Filmin tematik içeriği konusunda birçok farklı yorum ve akademik araştırma bulunuyor. Bunlardan en öne çıkanlar, Broadway ve Hollywood arasında yaşanan çekişmeler, Eve ve Addison karakterleri üzerinden soğuk savaş sırasında Amerika’da yaşanan homofobiye yapılan göndermeler ve Margo karakteri üzerinden İkinci Dünya Savaşı sonrasında bolca tartışılan kadının toplumdaki geleneksel rolüne yapılan göndermeler.

Bette Davis, çekimler sırasında filmin oyuncularından Gary Merrill’e âşık oldu ve çekimler tamamlandıktan sonra evlendiler. Sonraları Margot adında bir kız çocuğunu evlat edindiler.

Marilyn Monroe’nun da kısa bir rol aldığı Perde Açılıyor, oyuncunun sinema kariyeri için en önemli aşamalardan biri.

Perde Açılıyor’un 14 dalda Oscar’a aday gösterilme rekorunu, 47 yıl sonra Titanik (Titanic) egale etti.

Filmden 33 yıl sonra Bette Davis, 1983’te Hotel adında bir televizyon dizisinde oynamaya başladı. Fakat hastalandığı için sadece bir bölümde oynadı ve yerini Anne Baxter’a bırakmak zorunda kaldı. Ünlü oyuncu bir daha asla sahneye geri dönemedi.

Bette Davis, film çekimleri sırasında eşi William Grant Sherry’den sancılı bir şekilde ayrıldı. Oyuncunun filmdeki boğuk sesinin nedeni, eşiyle sürekli çığlık çığlığa kavga etmesiydi. Yönetmen Joseph L. Mankiewicz boğuk sesi sevdi ve kullanmaya karar verdi.

Zsa Zsa Gabor, kocası George Sanders’ı kıskandığı için, genç saf sarışın Marilyn Monroe ile çekilecek sahneleri için sette bulundu.

Bette Davis ile çalışmış yönetmenlerden Edmund Goulding, Joseph L. Mankiewicz’i arayarak Davis’in kendisini çok hırpalayabileceği uyarısında bulundu. Fakat ilginçtir ki, Mankiewicz ile Davis çekimler sırasında çok iyi anlaştılar. Sonraları yönetmen onun o güne kadar çalıştığı en profesyonel ve uyumlu oyuncu olduğunu söyledi.

Bette Davis’in sahneleri toplam 16 günde çekildi.

Margo Channing için düşünülen adaylardan biri de Ingrid Bergman’dı. Fakat oyuncu İtalyan yönetmen Roberto Rossellini ile tutkulu bir aşk yaşadığı için İtalya’dan Amerika’ya gelmeyi istemedi.

Filmin uyarlandığı kitabın hakları için 20th Century Fox, yazar Marry Orr’a 5 bin dolar ödedi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Film yayınlandıktan sonra Bette Davis, yönetmen Joseph L. Mankiewicz’in Margo ve Bill karakterlerine odaklanacağı bir devam filmi yazması için adeta yalvardı. Sonraları Margo rolünü oynayan Davis ile Bill rolünü oynayan Gary Merill evlendiler ve boşandılar. Bir gün Davis, yönetmeni bir partide gördü ve “Joe, devam fikrini unutabilirsin. Ben oynadım ve yürümüyor” dedi.

Dip Not: 2 Temmuz 2013’de yayımlandı, 4 Haziran 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.