TÜR: Komedi. SÜRE: 87 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1936. imdb: 8,6. rottentomatoes: %100.
Charles Chaplin’in yarattığı “Şarlo” karakterinin en ünlü filmlerinden biri olan Modern Zamanlar, kimi zaman taşlamaları, kimi zaman hüznü ve hiç eksik olmayan bol kahkahalarıyla dört dörtlük bir komedi filmi.
Filmin giriş sahnesi olan üretim bandı, çarklarla ilgili bölümler, paten sahnesi ve Şarlo’nun dansı ile birlikte söylediği uydurma (ki sonrasında çok büyük bir hit olan) İtalyanca şarkısı çok başarılı.
Konu
Bir fabrikada montaj hattında monoton bir işte ve delicesine bir tempoda çalıştırılan bir işçi (Charles Chaplin) tempoya ayak uyduramaz ve zamanla ruhsal çöküntüye uğrar. Monoton vida sıkma işinden alınarak deneysel bir ‘otomatik yemek yedirme makinesi’nde kobay olarak kullanılır. Bir dizi şanssız olay sonucunda patronları onun delirmiş olduğuna kanaat getirerek bir akıl hastanesine gönderirler…
Hakkında
Charles Chaplin’in, yapımcı, senaryo yazarı, yönetmen, başrol oyuncusu ve müziklerinin bestecisi olduğu 1936 yapımı Asri Zamanlar, ilk kez 1914 yılında yarattığı Küçük serseri (Şarlo) tiplemesine dayanan son filmi. Her filminde daha da mükemmeliyetçi olan Chaplin, Asri Zamanlar’ı o dönem için rekor sayılabilecek bir süre olan 10 ayda çekti ve kurgu öncesi 100 kilometre uzunluğunda negatif film harcadı. Komünizm propagandası yaptığı ileri sürüldüğü için film ABD’de gişede pek başarılı olamadı. 1,5 milyon dolara mal olan film ancak 1 milyon dolar hasılat yaptı. Aynı nedenle Almanya ve İtalya’da da yasaklandı. Avrupa’nın geri kalanında ise çok büyük başarı kazandı.
ABD’de Amerikan Aleyhtarı Faaliyetler Komitesi 1947 yılında politik bakış açısı nedeni ile bu film başta olmak üzere Chaplin’in bazı filmlerinden dolayı onun bir komünist olduğuna kanaat getirdi. Chaplin bu iddiayı şiddetle reddetti ve çok kırıldı. Bundan sonra da ülkeyi terk ederek İsviçre’de yaşamaya ve bir daha asla Amerika’ya dönmemeye yemin etti. 1952 yılında İsviçre’ye yerleşti ve 1977’deki ölümüne kadar orada yaşadı.
Her ne kadar filmde bazı ses ve müzik efektleri kullanılmış da olsa Asri Zamanlar, sessiz filmdir ve aynı zamanda Chaplin’in çevirdiği son sessiz film. Chaplin bu ‘sessiz’ filmi çevirdiği tarihte sinemada ses yaklaşık 10 yıldan beri kullanılmaktaydı. Chaplin, hem sessiz filmlerin duyguları daha iyi yansıttığını düşünüyor, hem de farklı dillerdeki insanların da bu şekilde onu anlayabileceğine inanıyordu.
8,6 ortalama puan ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan yapım rottentomatoes’un en iyi 100 film listesinde de bulunuyor.
Amerikan Film Enstitüsü 2007 yılında filmi tüm zamanların en iyi filmleri sıralamasında 78. olarak ilan etti.
Ivır Zıvır
Bazı deneysel filmler hariç tutulduğunda bu film sinemada konuşmaların ara yazıları ile verildiği son uzun metrajlı büyük film olarak tarihe geçti. Hatta filmin sonunda Charlie Chaplin’in sözü olan “Gülümse, umudunu kaybetme, başaracağız” repliği ara yazısı ile verilmiş son replik olarak sinema tarihine geçti.
Chaplin bu filmi aslında sesli olarak çekmeyi düşünüyordu, hatta diyaloglarını bile yazmıştı. Ancak “küçük serseri” karakterinin pantomime daha uygun olduğunu düşünerek bundan vazgeçti ve filmi sessiz çekmeye karar verdi. Ancak filmde gene de bir miktar ses kullandı. Teknolojiyi temsil eden şeylerden sesler duyulmakta, örneğin fabrika müdürünün kullandığı görüntülü iletişim aygıtlarından, mekanik satış elemanından ve hapishane müdürünün odasındaki radyodan sesler geliyor. Bir de garson olarak çalıştığı restoranda Chaplin uydurma İtalyanca ile bir şarkı mırıldanıyordu. (Bu şarkının ana melodisi, Chaplin’in arkadaşlarıyla öğle yemeklerini yedikleri bir lokantada sık sık söyledikleri I Want a Lassie adlı şarkıya ait.)
Charlie Chaplin ve Paulette Goddard, aralarındaki 21 yaşa rağmen film çekimlerinden sonra evlendiler. Bu ilişki aynı zamanda yaş farkından ötürü o dönemde bolca konuşulmuştu.
Charles Chaplin’in esinlendiği şeylerden biri de, Mahatma Gandi’yle, makinaların insanların yerini nasıl aldıkları konusunda yaptığı bir söyleşiydi.
Film senaryoya göre, Chaplin’in oynadığı karakterin sinir krizi geçirmiş bir şekilde hastanede sokak çocukları tarafından ziyaret edildiği ve rahibe olmaya karar verdiği bir sonla bitiyordu. Fakat Chaplin, filmin daha umutlu bir sonu olması için son sahneyi değiştirmeye karar verdi.
Modern Zamanlar, 2003 Cannes Film Festivali’nin kapanış filmi oldu ve gösterimi sırasında boş koltuklardan biri Charles Chaplin’in anısına ışıklandırıldı.
Paulette Goddard, Chaplin’in filmin müziği konusunda çok derin bir saplantıya girdiğini ve tüm zamanını stüdyoda şarkıyla uğraşarak geçirdiğini söyledi. Chaplin’i bu saplantısından ancak Paulette’in yalvarması kurtardı.
Filmin ilk adı “Avam”dı (The Masses).
Filmin çekimleri sırasında Paulette Goddard, haftalık 100 dolardan daha az bir ücretle Goldwyn Stüdyosunun korosunda çalışıyordu.
Modern Zamanlar’ın çekimleri 10 ay sürdü.
Paulette Goddard, filmin hikâyesine katkıda bulundu.
Dip Not: 5 Haziran 2013’de yayımlandı, 22 Aralık 2014’de güncellendi.
Charlie Chaplin
(tr.wikipedia’dan) Yarattığı ‘modern palyaço’ Şarlo ile dünya üzerinde filmlerinin gösterildiği her ülkede insanların hayranlığını toplamasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığını reddetmesi sebebiyle bu ülkede kendisine yönelik olarak başlatılan karalama kampanyası; kendisinden bir hayli genç olan kadınlarla yaptığı dört ayrı evlilik, bir dönem kendisine açılan babalık davası, The Immigrant filminde bir ABD memurunu tekmelediği sahne ve son olarak Altına Hücum filmindeki bazı sahnelerin komünizm propagandası olarak yorumlanması gibi olayların etkisiyle Chaplin’in ABD’ye girmesi yasaklandı. Bunun üzerine karısı ve çocuklarıyla birlikte hayatının sonuna kadar yaşayacağı İsviçre’ye yerleşen Chaplin, ancak 1972 yılında Oskar Özel Ödülü’nü almak için yıllar sonra ABD’ye geri döndü. Takip eden yılda City Lights adlı filme bir kez daha Oscar ödülünü kazanmıştır. 1975 yılında 86 yaşında iken İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından şövalye unvanına layık görülmüştür.