300

300 - Prepare For Glory

TÜR: Aksiyon, Fantezi, Savaş. SÜRE: 117 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2006. imdb: 7,8. rottentomatoes: %60.

Parlak renkleri ve abartı sahneleriyle “canlı çizgi roman” kıvamındaki 300, Tyler Bates’in nefis melodileriyle başarılı bir fantezi aksiyon savaş filmi.

Konu

Pers Kralı Xerves’in (Rodrigo Santoro) orduları Yunana Krallıklarını ele geçirmek üzeredir. Persleri durdurmak isteyen Sparta Kralı Leonidas’a (Gerard Butler) kimse destek vermez. Ama Leonidas durmaya niyetli değildir ve 300 adamıyla birlikte Perslere meydan okur.

Hakkında

Frank Miller ve Lynn Varley’in çizgi romanlarından Zack Snyder, Kurt Johnstad ve Michael Gordon tarafından senaryolaştırılan 300’ü Zack Snyder yönetti.

Yapım, MTV’de En İyi Dövüş ödülünü kazandı.

65 milyon dolar bütçesi olan film, 456 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

“Kalkanınla veya kalkanının üstünde geri dön” sözü, gerçekte Spartalı kadınların, oğullarına ya da kocalarına söyledikleri bir ifade. “Kalkanın üstünde geri dönmek”, ölü askerlerin kalkanlarının içine yerleştirilerek evlerine geri getirilmesini ve “kalkanınla geri dön” sözü ise, savaştan kaçanların ağır kalkanlarını bırakıp geldiklerine bu yüzden kalkanıyla dönenlerin korkak olmadıklarına yapılan bir göndermeydi.

Sparta medeniyetinin çökmesinin en büyük sebebi, dış dünyada olan değişimlere ayak uydurmayı reddetmeleriydi. Örneğin para kullanmak istemedikleri için diğer insanlarla ticaret yapamadılar. Ayrıca etraflarındaki herkesi, haşin bir şekilde tehdit ettikleri için, bir süre sonra dövüşebileceklerinden daha fazla düşman edinmişlerdi.

Filmde, bazı Spartan erkeklerin sakalları çok kısaltılmış ya da hiç yok. Aslında, antik Yunanistan’daki geleneklere göre sakalların kesilmesi (belki de kadına benzememek için) asla tasvip edilmezdi. Hatta bıyıklar kesilse bile sakallara dokunulmazdı. Sakallar sadece kişiyi korkak olarak işaretlemek için ya da yas dönemlerinde kesilirdi.

Frank Miller’ın çizgi romanlarına uygun olarak, filmde erkeklerin büyük çoğunluğu üstsüzler. Bu yüzden, çekimlere 8 hafta kala oyunculara, dünya rekortmeni bir dağ tırmanışçısı olan Marc Twight’ın hazırladığı çeşitli çalışmalar uygulandı. Çalışmalar sırasında hiçbir egzersiz ikinci kez tekrarlanmadı, böylece vücudun yapılan işleme alışmasının önüne geçilmiş oldu. Gerard Butler, çalışmaların hayatı boyunca rastlamadığı kadar zor olduğunu söyledi. Twight, bunu kabul ederek, oyuncuları daha önce kendisi dâhil, kimseyi zorlamadığı kadar çok zorladığını söyledi.

Gerard Butler, rolüne uygun formu yakalamak için, 4 ay boyunca her gün 4 saat spor salonunda sıkı bir şekilde çalıştı.

300, Michael Fassbender’in ilk film.

Filmde ölen sayısı 585.

Film, özellikle İran’da, “Yunanların asil ve kahraman, Perslerin ise kaba ve vahşî” olarak gösterildiği gerekçesiyle eleştirildi. Tarihçi İlber Ortaylı da, filmi “bu yönüyle” ve özellikle tarihi gerçekleri çarpıtması nedeniyle eleştirdi. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın sanat danışmanı Cevad Şemkaderi, “ABD bu film aracılığı ile tarihi gerçekleri saptırıyor” diyerek tepki verdi.

Filmin yönetmeni Zack Snyder filmle ilgili olarak “Frank, mitolojik bir olayı alıp onu gerçek bir olaya dönüştürmedi. Gerçek bir olayı alıp onu mitolojiye dönüştürdü” dedi.

Film kronolojik sıraya göre çekildi.

60 günde çekildi.

Filmin konusu milattan önce 430 yılında geçiyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Kraliçe Gorgo’ya tecavüz bölümü orijinal çizgi romanda yer almıyor. Ayrıca çizgi romanda canavarlara daha az yer ayrılıyor. Romanda “yaratık” olarak sadece, kambur Ephialtes, ölümsüzler, hayvanlar ve Ephorlar yer alıyor.

Leonidas, filmde kişisel olarak 33 Pers askeri, 1 Pers habercisi ve 1 kurt öldürüyor.

Dip Not: 17 Haziran 2013’de yayımlandı, 29 Mayıs 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.