Willem van de Velde the Elder (1611-1693)

Willem van de Velde the Elder

Flaman bir kaptanın oğlu olarak dünyaya gelen Willem van de Velde, deniz manzarası ressamıymış. Fakat onu dünya çapında farklı kılan şey deniz savaşlarında yaptığı tablolarmış. Hollanda filosunun resmi sanatçısı olan Willem van de Velde, 1666’daki Four Days’ ve St James’s Day savaşlarında çizdiği tablolara büyük ün kazanmış. Willem van de Velde’nin biyografisinde, Four Days’ savaşı sırasında amiral Michiel de Ruyter’den savaşı daha iyi bir görüş açısında görebilmesi için bir sıra korunaklı yer hazırlanmasını istediği yazılmış.

Velde, deniz savaşlarında manzara çizen tek ressam değilmiş. Aynı isme sahip olan ve “genç” olarak bilinen oğlu Willem van de Velde the Younger, Ludolf Bakhuysen ve Pieter Cornelisz van Soest de deniz savaşlarında tablolar yapmışlar.

Benim ilgimi çeken ise o yıllarda deniz filolarında resmi bir ressamın bulunması. Ve o ressamın 500 yıl önce çizdiği manzaraların yüz yıllar sonra bile bir sürü insana ve iş koluna kaynak oluşturması.

Willem van de Velde the Elder - Battle of Texel August 21 1673 Slag Bij Kijkduin - Nightly Battle Between Cornelis Tromp and Eward Spragg (1707)

Willem van de Velde the Elder - an Action off the Barbary Coast with Galleys and English Ships

Willem van de Velde the Elder - Livorno

Willem van de Velde the Elder - Scheveningen

Willem van de Velde the Elder - Zeeslag bij Duinkerken 18 Februari 1639 (1659)

Willem van de Velde the Elder -1-

Willem van de Velde the Elder -2-

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.