Speed (Hız Tuzağı)

Speed - Hiz Tuzagi

TÜR: Aksiyon, Suç, Gerilim. SÜRE: 116 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1994. imdb: 7,2. rottentomatoes: %93.

Billy Idol’un Speed’i gibi, hiç düşmeyen temposu ve oldukça başarılı kurgusuyla Hız Tuzağı, en sağlam aksiyon gerilim filmlerinden biri.

Konu

Polis tarafından öldüğü zannedilen ve daha önce fidye almak için planladığı bombalı eylemi engelleyen genç polis memuru Jack Traven’dan (Keanu Reeves) intikam almaya çalışan Howard Payne (Dennis Hopper), şehir içinde yolcu taşıyan otobüslerden birine bomba yerleştirir. Otobüsün saatteki hızı 50 milin üzerine çıktığında aktif olan ve hızı 50’nin altına indiğinde patlayacak olan bombayı etkisiz hale getirmek için Jack Traven otobüse biner.

Hakkında

Senaryosunu Graham Yost’un yazdığı Hız Tuzağı’nın yönetmen koltuğunda Jan de Bont oturuyor.

Yapım, En iyi Ses ve En İyi Görsel Efekt dallarında Oscar ve BAFTA’da En İyi Ses ve En İyi Kurgu ödüllerinin sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’da %93 taze olarak değerlendiriliyor.

30 milyon dolar bütçesi olan Hız Tuzağı, 350 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Fox yapımcıları, filmin test gösteriminde tuvalete gitmesi gereken izleyicilerin, bir anı bile kaçırmamak için geri geri sinema salonundan çıktıklarına şahit olduklarında, filmin büyük bir hit olacağını anladılar.

Sandra Bullock, rolü gereği otobüs sürme eğitimi aldı ve ilk denemesinde testi geçti.

Okul otobüsünün şoförü kalp krizi geçirdiği an, onun kucağına atlayıp frene basarak, otobüsü kenara çeken ve otobüsteki öğrencilerin hayatı kurtaran çocuk olay sonrası, “otobüs filminde görmüştüm” diyerek yaptığı hareketi anlattı. NFL maçının devre arasında çocuğa bir ödül töreni düzenlendi.

Senarist Graham Yost film fikrini, Kanada’da televizyon sunucu olan babası Elwy Yost ile kontrolünü kaybeden bir treni konu alan Firari Tren (Runaway Train) hakkında konuşurken bulduğunu söyledi.

Ana rol için Stephen Baldwin düşünülüyordu. Fakat yönetmen Jon de Bont, hem atletik olduğu, hem de kadınların ilgisini çekeceğini düşündüğünden Kırılma Noktası’ndan (Point Break) tanıdığı Keanu Reeves’u role uygun buldu.

Jan de Bont, Keanu Reeves’in “çok çalışkan bir polis” gibi görünmesi için en uygun saç modelini kestirmesi istedi. Fox yetkilileri oyuncunun saçını kazıttığını görünce dehşete düştüler ve Reeves’in filmde daha uzun saçla yer almaması durumunda projeyi rafa kaldıracakları tehdidinde bulundular.

Keanu Reeves, senaryonun ilk halini okuduğunda filmin, Zor Ölüm’ün (Die Hard) bir kopyası olacağını düşündüğü için rol teklifini geri çevirdi. Fakat sonraları yönetmen Jan de Bont, senaryonun değişmiş halini gösterince oyuncu oynamaya karar verdi.

Keanu Reeves, Jack Traven’i %90 oranında dublörsüz olarak kendisi canlandırdı.

Metronun Hollywood Bulvarına doğru gittiği sahnenin çekimlerinde, metroya benzetilen bir otobüs kullanıldı.

Otobüsün zıpladığı sahne senaryoda yoktu. Yönetmen bir gün arabasıyla dolaşırken henüz trafiğe açılmamış olan I-105 otobanında eksik bir bölüm gördü ve fikir aklına geldi.

Otoyoldaki açıklıktan kuşun uçtuğu sahne bilgisayarla eklendi.

Filmde 12 tane otobüs kullanıldı. Her otobüste 2 tane direksiyon ve kullanma aparatları yer alıyordu. Bunlardan birinde Sandra Bullock, diğerinde ise dublör şoför oturuyordu

Film MTV Film Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu Performansı (Sandra Bullock), En Çok Arzulanan Kadın Oyuncu (Sandra Bullock), Ekrandaki En İyi İkili (Sandra Bullock – Keanu Reeves), En İyi Kötü (Dennis Hooper) ve En İyi Aksiyon Devam Sahnesi ödüllerini sahibi oldu.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Jack’in arkadaşı Harry’yi normalde Ed Harris oynuyordu ve karakter deli bombacıydı. Fakat Harris, oynamaktan vazgeçince yerine Jeff Daniels geçti. Yapımcılar, izleyicinin Harry karakterindeki ters köşe sonu kabul etmeyeceklerini düşünerek Harry’i iyi adam olarak tutup, deli bombacıyı başka bir karakter olarak ayırmaya karar verdiler.

Filmin başında olmasını planlanan ama silinen sahnelerden birinde Jack, Howard Payne’i boynundan vuruyor ve o da Jack’in partnerini bacağından vuruyor. Filmde Payne’in boynundaki yara izi silinen bu sahneden geliyor.

Los Angeles Havaalanı yetkilileri, yolcuların korkmasına sebebiyet vermemek için, herhangi bir patlama sahnesinin havaalanında çekilmesine izin vermedi. Bu yüzden otobüsle uçağın çarpıştığı sahne Mojave, Kaliforniya’da çekildi.

Filmde ölen tüm ana karakterlerin isimleri H harfi ile başlıyor (Harry, Howard, Helen).

Howard Payne’in polis üniformasında soyadı “Fisk” olarak görünüyor. Çünkü senaryonun ilk halinde karakterin adı Rudy/Howard Fisk’ti.

Dip Not: 23 Mayıs 2013’de yayımlandı, 25 Mayıs 2015’de güncellendi.

Billy Idol – Speed

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.