Imposter (Hayat Avcısı)

The.Imposter.aka.Hayat.Avcisi

TÜR: Belgesel, Biyografi, Gerilim. SÜRE: 99 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,5. rottentomatoes: %95.

Gizemli bir hikâyeye, nefis bir anlatıma ve “gerçekçi bir oyunculuğa” sahip olan Hayat Avcısı, oldukça başarılı bir biyografik gerilim belgesel filmi.

Belgeseli izlerken, hikâyenin inanılmazlığı ile gerçekliği arasında gidip gidip geliyorsunuz. Özellikle son bölümde okların “konunun anlatıcıları”na dönmesi ise oldukça garip bir deneyim.

Konu

13 Haziran 1994 yılında San Antonio, Teksas’ta, 13 yaşındaki Nicholas Barclay kaybolur. 3 yıl sonra polis, aileye, Nick’in İspanya’da bulunduğu söyler. Fakat gerçek hiç de böyle değildir. 7 Ekim 1997’de İspanya’nın Linares şehrinde polis 14-15 yaşlarında olduğunu sandığı korkmuş, üzerinde kimlik ve belge bulunmayan bir adam bulurlar. Zanlı Adım adım kafasındaki planı oynar ve polisi Nicholas Barclay olduğuna ikna eder.

Hakkında

Adam O’Brian, Anna Ruben ve Cathy Dresbach’in senaryosunu yazdığı Hayat Avcısı’nın yönetmen koltuğunda Bart Layton oturuyor.

Yapım, BAFTA’da Bir İngiliz Yazar / Yönetmen ya da Yapımcının En İyi Çıkış Filmi Ödülü’nün sahibi oldu. Ayrıca aynı törende En iyi Belgesel ödülüne aday gösterildi ama Sugar Man’in İzinde’ye (Searching for Sugar Man) kaybetti.

Belgesel, rottentomatoes’da %95 taze olarak değerlendiriliyor.

Hayat Avcısı, 2 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Hayat Avcısı, televizyon için birçok belgesel çeken yönetmen Bart Layton’ın ilk uzun metrajlı filmi.

Filmin tamamı belgesel tarzında, gerçek ve rol yapılan röportajlar, televizyon görüntüleri ve biyografi filmi içeriği çoğu zaman birbiri ile dram dizilerinde olduğu gibi karışmış durumda. Gerçek seyircinin filmin neresinin gerçek veya rol yapıldığını dikkatli bir şekilde takip etmesi gerekiyor.

Film dünya genelinde olumlu eleştiriler aldı. İngiltere merkezli bir sinema dergisi Total Film ve The Guardian’dan film eleştirmeni Peter Bradshaw filme beş yıldız verdi.

Yapım, 2012 yılında Seattle Uluslararası Film Festivali’nde ve Temmuz ayında Revelation Perth Uluslararası Film Festivali’nde gösterildi.

2010 yılında Natalie Carter’ın aynı hikâyede bazı değişiklikler yaparak senaryosunu yazdığı ve Jean-Paul Salome’un yönettiği Kanada, Fransa ve Amerika ortak yapımı olan Bukalemun (The Chameleon) adında bir film çekildi. Fakat çok olumsuz eleştiriler aldı.

Yapım, rottentomatoes’un en iyi 100 belgesel listesinde yer alıyor.

Dip Not: 29 Mayıs 2013’de yayımlandı, 27 Mayıs 2015’de güncellendi.

“Imposter (Hayat Avcısı)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.