As Good As It Gets (Benden Bu Kadar)

As Good As It Gets

TÜR: Komedi, Dram, Romantik. SÜRE: 139 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1997. imdb: 7,8. rottentomatoes: %86.

Jack Nicholson’un nefis bir performans ortaya koyduğu Benden Bu Kadar, eğlenceli konusu ve anlatımıyla, başarılı bir romantik komedi drama filmi.

Konu

Melvin Udall (Jack Nicholson ) ırkçı, homofobik, antisemittik, bencil, obsesif kompulsif bozukluğu olan ve insanları sevmeyen New York’lu çok ünlü ve zengin bir aşk romanı yazarıdır. Eşcinsel komşusu Simon Bishop (Greg Kinnear) ve köpeğinden nefret eden Melvin, her sabah kahvaltısını aynı restoranda ve aynı masada yapmakta ve servisi de Carol Connelly’nin (Helen Hunt) yapmasını istemektedir. Carol’ın hasta olan oğluyla ilgilenmek için lokantadaki işine bir süre ara vermesi Melvin’i oldukça rahatsız eder ve ünlü bir doktoru, Carol’ın oğluna bakması için ayarlar. Amacı Carol’ın işine dönüp kendisine servis yapmasıdır.

Hakkında

Mark Andrus’un hikâyesini yazdığı ve James L. Brooks’la birlikte senaryolaştırdığı Benden Bu Kadar’ın yönetmen koltuğunda da James L. Brooks oturuyor.

Jack Nicholson ve Helen Hunt’ın, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Erkek / Kadın Oyuncu ödüllerinin sahip olduğu yapım ayrıca Altın Küre’de En İyi Film (Komedi/Müzikal) ödülünü kazandı.

Film, rottentomatoes’da %86 taze olarak değerlendiriliyor.

50 milyon dolar bütçesi olan yapım 315 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

1998 Oscar seremonisinde, En İyi Erkek Oyuncu ödülü için ismi açıklanınca Jack Nicholson, filmde canlandırdığı Melvin Udall rolünü oynamaya devam etti ve sahnedeki karoların arasındaki çizgilere basmamaya özen göstererek kürsüye doğru yürüdü.

Nicholson, kazandığı ödülü, törenden kısa bir süre önce hayatını kaybeden, Birkaç İyi Adam’da (A Few Good Men) beraber rol aldıkları J.T. Walsh’a ithaf etti.

Bir sahnede köpek, Jack Nicholson’un karolar arasındaki çizgilere basamamasını taklit ediyor. Film yapımcıları bunu çekebilmek için, karoların arasına ufak engeller koydular ve köpek onların üzerinden atlayarak yürüdü. Sonrasında engeller bilgisayarla kaldırıldı.

Filmde Udall’a sorulan, “nasıl oluyor da kadınları bu derece iyi yazabiliyorsunuz?” sorusuna verdiği “bir erkeği düşünüyorum sonra da mantık ve sorumluluğu çıkarıyorum” cevabı, yazar John Updike’a sorulan aynı soruya verdiği cevap.

Carol’ın sesli olarak okuduğu ve Melvin’den özür dileyip, teşekkür ettiği mektup sahnesinde, Helen Hunt, tek çekimde 18 sayfalık mektubun tamamını okudu.

Hayvan hakları savunucularından Betty White’a Beverly rolü teklif edildi. Fakat oyuncu senaryoda köpeğe kötü muamele edildiğini öğrenince teklifi reddetti.

“Filmde yer alan hayvanlara kötü muamele edilmemiştir” uyarısının ardından espri olsun diye, “filmde yer alan oyunculara kötü muamele edilmemiştir” yazısı eklendi.

Film Hong Kong’da “Bay Kedi Osuruğu” adıyla yayınlandı. Bunun sebebi, Jack Nicholson’un karakteri Melvin’in telaffuzunun yerel dilde “kedi osuruğu” ile benzerlik göstermesiydi.

Simon’ın asistanı Jackie Simpson’ı canlandıran Yeardley Smith, ünlü çzigi film karakteri Lisa Simpson’ı seslendirmesiyle tanınıyor.

Carol Connelly rolü Melanie Griffith’e teklif edildi, o da oynamak istedi fakat Stella Banderas’a hamile olduğu için teklifi reddetmek zorunda kaldı.

Carol rolü için düşünülenlerden biri de Uma Thurman’dı. Fakat yapımcılar Thurman’ın rol için fazla genç olduğunu düşünerek kabul etmediler.

Dip Not: 22 Mayıs 2013’de yayımlandı, 25 Mayıs 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.