A Fish Called Wanda (Wanda Adında Bir Balık)

A Fish Called Wanda - Wanda Adinda Bir Balik

TÜR: Komedi, Suç. SÜRE: 108 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 1988. imdb: 7,6. rottentomatoes: %93.

Hikâyesi, anlatımı, karakterleri ve özellikle karakterlerinin takıntılarıyla Wanda Adında Bir Balık, son derece eğlenceli bir suç komedi filmi.

Kevin Kline’in Oscar’a ulaşmasını sağlayan performansı ve Jamie Lee Curtis’in İtalyanca ve Rusça konuşulunca tahrik olduğu sahneler çok başarılı.

Konu

Kurnaz ve seksi bir Amerikalı olan Wanda Gershwitz (Jamie Lee Curtis), diğerlerine kardeşim diye tanıttığı sevgilisi ve eski bir CIA tetikçisi olan Otto (Kevin Kline), kekeme ve aynı zamanda hayvan sever olan Ken Pile (Michael Palin) ve çetenin beyni olan Georges Thomason (Tom Georgeson), Londra’da bir mücevherat dükkânını başarıyla soyarlar. Çetenin en saf üyesi olan Ken hariç diğerleri birbirlerine kazık atıp elmasları tek başına ele geçirmek için plan üstüne plan yaparlar. Ama olaylar kısa sürede sarpa saracaktır.

Hakkında

John Cleese’in hikâyesini yazdığı ve Charles Crichton’la birlikte uyarladığı Wanda Adında Bir Balık’ın yönetmen koltuğunda Charles Crichton ve kredilenmemiş olsa da John Cleese oturuyor.

Kevin Kline, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ının sahibi oldu. BAFTA’da, John Cleese En iyi Erkek Oyuncu ve Michael Palin En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini kazandı.

Film, rottentomatoes’da %93 taze olarak değerlendiriliyor.

7, 5 milyon dolar bütçesi olan yapım, 62 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin Danimarka gösterimi sırasında filmi izleyen Danimarkalı odyolojist Ole Bentzen, Ken’in burnuna çubuk taktığı sahne sırasında gülerken, kalp atışları dakikada 250-500’e ulaştı ve kalp krizinden hayatını kaybetti. Olayın arkasında, Bentzen’in yıllar önce bir yemekte, kendisi ve tüm aile fertlerinin burunlarına karnıbahar sokup, onları düşürmeden havuç yiyebilenin kazanacağı bir oyun yatıyordu. Bentzen, sahneyi görünce gülmekten kendinden geçmiş ve ardından hayatını kaybetmişti. Tüm İskandinavya’da bilinen ve yemeklerde bol bol anlatılan bu hikâye bir süre “şehir efsanesi” olarak düşünülse de, Bentzen’in oğlu yaşananları doğruladı ve babasının neden bu kadar gülmüş olabileceği konusunda yemek hikâyesini anlattı.

Jamie Lee Curtis, Kevin Kline’ın orgazm sahnesi çekilirken, kahkaha patlatmamak için yüzünü yastığa gömmüştü.

Kevin Kline, John Cleese’e Otto’nun Fransızca konuşması için yalvardı fakat yönetmen, İtalyanca olması konusunda ısrarcı oldu. Kline, sahnede bildiği tüm İtalyan peynir adlarını ve İtalyancaya benzer kelime doğaçlamalarını bitince “Volare”yi söylemeye başladı. Bu arada yönetmen “kestik” diye bağırmayacak diye endişeleniyordu.

Soygun sahnesinde kapıyı açmak için Otto’nun (Kevin Kline), yayla duvardaki alıcıyı vurduğu sahnede yayı gerçekten de Kleine kullandı ve ikinci denemesinde alıcıyı isabet ettirmeyi başardı.

Michael Palin, rolü gereği kekeleme çalışmalarını yapıp kendini hazır hissettikten sonra, Londra’daki çocuk kekeleme merkezine gitti ve inandırıcılığını test etti.

Michael Palin’in babası kekeme olduğu için, Ken rolüne çalışırken gerçek yaşamdaki deneyimlerini kullandı.

Archie‘nin İtalyanca konuştuğu bölümde, “ama ben, tutkulu bir sevişmeyi bahçede çalışmayı yeğleyen bir kadınla evliyim” diyor.

Leach’in (John Cleese) kızı Portia’yı John Cleese’in gerçek kızı Cynthia Cleese canlandırdı.

John Cleese’in karakterini adı olan Archie Leach, ünlü oyuncu Cary Grant’ın gerçek ismi.

Wanda Adında Bir Balık, İngiliz yönetmen Charles Crichton’in (1910-1999) son filmi.

Jamie Lee Curtis’in adı her yerde Jamie Lee Schwartz olarak geçiyor. Bunun sebebi, John Cleese’in Jamie Lee’nin babası Tony Curtis’in gerçek soyadı olan “Bernard” Schwartz’ı filmde kullanmak için daha eğlenceli bulmuş olması.

Otto’nun İtalyanca konuştuğu bölümler, filmin İtalyanca seslendirilmiş versiyonunda İspanyolca olarak seslendirildi.

George Thomason karakterini oynayan oyuncu Tom Georgeson.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Kevin Kline’ın filmde yediği balık jelibondan yapılmıştı. Kline, sahne çekimi sırasında gerçek balığı yiyebileceğini söylediğini ama film yapımcılarının buna karşı çıktığını söyledi.

Köpek cenazesinde çocuk korosunun söylediği, “miserere dominus, miserere dominus, canis mortuus” ilahisinin anlamı, “merhamet et, Tanrım merhamet et, köpek öldü ”.

Köpeğin öldürüldüğü sahne sakatatçıdan alınan et parçaları kullanılarak çekildi. Fakat gösterim öncesinde gelen tepkiler üzerine saman köpekle yeniden çekildi.

Dip Not: 16 Mayıs 2013’de yayımlandı, 23 Mayıs 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.