Maurice Utrillo (1883-1955)

Maurice Utrillo

Fransız ressam Maurice Utrillo’nun Paris’in rakım olarak en yüksek ve şehri görüş açısı olarak en güzel yeri olan Montmartre’nin sokaklarını tuvale aktardığı çalışmalar çok hoşuma gitti. Ressamın doğduğu yer olan Montmartre’i biraz araştırınca, dünyaca ünlü kabare Moulin Rouge‘un burada bulunduğunu, Amelie‘nin orada çekildiğini ve Pablo Picasso, Slavador Dali, Claude Monet ve Vincent van Gogh gibi birçok ressamın da bu bölge üzerinde çalıştığını öğrendim…

Maurice Utrillo’nun annesi, genç yaşta alkol bağımlısı olan oğlunun bu rahatsızlığından kurtulması için onu ressamlığa yönlendirmiş. 21 yaşındayken (1904) hiçbir eğitim almadan ve sadece annesinin gösterdiklerinin ışığında, doğduğu ve büyüdüğü yer olan Montmartre’de gördüklerini çizmeye başlamış. 1910’da çalışmaları ilgi çekmeye başlamış ve 1920’de uluslararası beğenilen bir sanatçı olmayı başarmış. 1928’de Fransız Hükümeti tarafından Légion d’honneur nişanına uygun görülen Maurice Utrillo, Montmartre’de doğan ve ünlü olan nadir ressamlardan biriymiş.

Maurice Utrillo - The Passage (The Dead End)

Maurice Utrillo - Rue Custine a Monmartre

Maurice Utrillo - Place des Abesses

Maurice Utrillo - Impasse Trainee, Montmartre (c.1931)

Maurice Utrillo - Church of Saint Severin

Maurice Utrillo - (1914)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.