33 Varyasyon

33 Varyasyon

Tiyatroya arada bir gidiyorum. Geçenlerde Ural, 33 Varyasyon’u önermişti biz de kız arkaşım ve Bahtiyar ile birlikte geçen hafta Akün Sahnesi’nde izlemeye gittik.

Bir müzikolog ve akademisyen olan Dr. Katherine Brandt, New York’tan kalkıp Beethoven’ın doğduğu yer olan Bonn’a gider. Amacı Ludwig van Beethoven’ın yaşamının son yıllarında müzik yayıncısı Anton Diabelli’nin bestelediği valsı önce beğenmeyip, ardından 33 tane varyasyon yapmasının “gerçek” nedenini bulmaktır. Fakat Katherine aynı zamanda çok nadir görülen bir hastalığın pençesindedir ve her geçen gün bedeninin kontrolünü kaybetmektedir. Kısacası zamanı yoktur…

Ipek Ceken - 33 Varyasyon

Öncelikle iki katlı ve her katta üçer tane sürgü kapılı bölümden oluşan metal sahne çok ilgi çekici. Bu sayede, örneğin alt katta Katherine Brandt konuşurken birden üst kattan flashback bir sahne oynanabiliyor. Ayrıca, Beethoven’ın hayatındaki en enteresan olaylardan birini anlatan Immortal Beloved (Ölümsüz Sevgi) filmindeki gibi Beethoven’ın besteleme süreçleri piyano eşliğinde nefis bir şekilde anlatılıyor. Konu oldukça gizemli ve güzel sunuluyor. Bu yüzden 2 saat 25 dakikalık oyunu sonuna kadar sıkılmadan izleyebiliyorsunuz. İpek Çeken’in performansı ise çok başarılı.

Oyunun bana göre tek negatif taraf ise ikinci perdedeki drama dozunun biraz fazla olması…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.