The Hobbit: An Unexpected Journey 3D (Hobbit: Beklenmedik Yolculuk)

The Hobbit An Unexpected Journey

TÜR: Macera, Fantazi. SÜRE: 169 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 8.0. rottentomatoes: %64

Peter Jackson’ın J.R.R. Tolkien’in ölümsüz eseri Yüzüklerin Efendisi’ni 2001-2003 yılları arasında birer başyapıt olarak beyaz perdeye aktarmasının üzerinden geçen 9 yılın ardından, ünlü yönetmen bu sefer de Hobbit üçlemesinin ilk filmiyle sahne aldı. Hem de 3D teknolojisinin “daha gerçekçi” sunumunu da repertuarına ekleyerek.

Oldukça fantastik bir öyküsü olan Hobbit’in 3D olarak çekilmesi, animasyonla yaratılan karakterlerin daha gerçekçi olmalarını sağlıyor.

Hobbit, hem hikaye, hem de karakterler olarak Yüzüklerin Efendisi’nin öncüsü kabul edildiği için, filmi Yüzüklerin Efendisi’nin 10 yıl sonra 3D teknolojisiyle yeniden çekildiğini düşündürüyor. Ama buna rağmen görüntüler ve anlatımı oldukça güçlü olduğu için severek izleniyor…

Konu

Büyücü Gandalf (Ian McKellen) 111. doğum gününde biyografisini kaleme almaya başlayan Bilbo Baggins’in (Martin Freeman), kapısına gizlice bir işaret bırakır. Akşam Bilbo’nun kapısı ardı arkasına çalınmaya başlar. Ejderhalar tarafından yurtları ele geçirilmiş olan cücelerin önde gelenleri evine doluşmaktadır. Bir süre sonra Gandalf ve cücelerin devrik kralı Thorin (Richard Armitage) de masadaki yerini alır. Gandalf, Bilbo’dan çok tehlikeli ama aynı zamanda çok önemli bir ricada bulunacaktır…

Hakkında

J.R.R. Tolkien’in 1937’de yayınladığı ve Yüzüklerin Efendisi serisinin öncüsü kabul edilen Hobbit romanından Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson ve Guillermo del Toro tarafından uyarlanan Hobbit: Beklenmedik Yolculuk’u Yeni Zelanda’lı yönetmen Peter Jackson yönetti.

Jackson, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin başarısının ardından Hobbit’i iki film olarak çekmek için girişimlere başladı. Önceleri yönetmen olarak Guillermo del Toro düşünülse ve Jackson ve ekibiyle 2 yıl boyunca çalışmış olsalar da, Mayıs 2010’da filmin yapılması ile ilgili belirsizlikler ve finans sorunları nedeniyle projeden ayrılması üzerine Peter Jackson yönetmen koltuğuna oturdu.

Hobbit: Beklenmedik Yolculuk, saniyede 48 kare olarak çekilen ilk geniş ekran film oldu.

200-315 milyon dolar bütçesi olan film 1 milyar dolar gişe hasılatı elde ederek 2012’nin en yüksek gişe hasılatı elde eden 4. (Sırasıyla: Yenilmezler (The Avengers), Skyfall, Kara Şövalye Yükseliyor (The Dark Knight Rises)) ve tüm zamanların 18. filmi olmayı başardı.

Film, En İyi Görsel Efekt, En İyi Prodüksiyon Tasarımı ve En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı Oscar’ına ve BAFTA’da En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı, En İyi Görsel Efekt ve En iyi Ses dallarında aday gösterildi.

Ivır Zıvır

Peter Jackson, Christopher Lee’yi (Saruman) film galasına davet ettiğinde, Lee kinayeli bir şekilde yönetmene, “filmde var mıyım ki?” diye sordu. Çünkü Jackson, Lee ile yaşadığı bir problemin ardından oyuncunun Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (The Lord of the Rings: The Return of the King) için çekilen sahnelerini sinema versiyonundan çıkartmıştı.

Frodo (Elijah Wood), Saruman (Christopher Lee), Galadriel (Cate Blanchett) ve Legolas (Orlando Bloom) karakterleri kitapta yer almıyorlar. Radagast (Sylvester McCoy) ise kitapta gönderme yapılsa da hikâyede hiç yer almıyor. İşin garip yanı ise, Radagast Yüzüklerin Efendisi kitabında yer alsa da, film üçlemesinde yer almıyor.

Ian McKellen çekimlerin büyük bir çoğunluğunu yeşil ekran önünde tek başına yaptı. Kulaklık yardımıyla çekim ekibinden direktifler alan McKellen, çekimlerde kendini yalnız ve bıkkın hissediyordu. Yıldız oyuncunun bu ruh halinde çıkması için, set ekibi kameranın çekimlerin durduğu bir an, çadırın içine, üzerinde Yüzüklerin Efendisi’nde yer alan Rivendell ve Lothlorien’ın görüntülerinin olduğu duvar kâğıtları ve dekorlarla süslediler. Oyuncuya da çiçekler ve taze meyve sundular.

Sadece bir sahnede rolü olan ve ilk hafta çekimleri tamamlanan Gollum (Andy Serkis), yönetmen yardımcısı göreviyle sette çalışmaya devam etti.

Filmin bir sahnesinde yere alan, “kaç tane büyücü var?” sorusuna Gandalf, “beş tane. Ben, Saruman, Radagast. Diğer ikisinin adını hatırlayamadım” cevabını veriyor. Diğer iki büyücü Alatar ve Pallando ve J. R. R. Tolkien’in ölümünden sonra yarım kalan ve oğlu Christopher Tolkien tarafından tamamlanan kitapta yer alıyor. Yapımcılar kitabın haklarını satın almadığı için bu iki ismi kullanmamayı tercih ettiler.

Bilbo Baggins rolü için Daniel Radcliffe, Shia LaBeouf, James McAvoy, Erryn Arkin ve Tobey Maguire düşünülse de, Peter Jackson’ın tek tercihi Martin Freeman’dı. Fakat o günlerde Sherlock’un çekimlerinde olan oyuncu teklifi reddetse de, Jackson onunla çalışmak için tüm çekim planlarını ona göre yeniden hazırladı.

Jackson’ın BBC’de yayınlanan Being Human dizisinde görüp Kili rolü için düşündüğü Aidan Turner, teklifi alınca “The Hobbit” olabilmek adına diziden ayrıldı.

Gimli’nin babası Gloin’i canlandıran Peter Hambleton, film çekimlerinde Gimli’nin Yüzüklerin Efendisinde kullandığı baltayı kullandı.

Cücelerden Bombur (Stephen Hunter) karakterinin tüm film boyunca sadece bir tane repliği bulunuyor.

Giydikleri giysi ve saç renkleri nedeniyle, Saruman “Beyaz”, Gandalf “Gri” ve Radagast “Kahverengi” olarak adlandırıldılar.

Dip Not: 31 Mart 2013’de yayımlandı, 31 Aralık 2014’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.