Himalaya – L’enfance D’un Chef (Himalaya – Caravan / Himalaya – Liderin Çocukluğu)

Himalaya

TÜR: Dram. SÜRE: 108 Dk. ÜLKE: Nepal. YAPIM YILI: 1999. imdb: 7,5. rottentomatoes: %89.

Nepal’deki Himalaya dağlarında yaşayan köylülerin hayatlarından kısa bir kesit sunan Himalaya – Liderin Çocukluğu, oldukça etkileyici doğa görüntüleri, genellikle bilinmeyen insanların yaşamları ve müzikleriyle, belgesel tadında nefis bir drama filmi.

Himalaya’daki insanların giysilerinden, yaşadıkları yerlere, çalgılardan, ev aletlerine kadar her şey çok farklı ve ilgi çekici.

Konu

5000 metre yüksekliğindeki Dolpa bölgesindeki dağlarda yaşayan köylülerin şefi yaşlı Tinle’nin (Thilen Lhondup) oğlu Lhakpa, kaya tuzu ile tahıl takası yapmak üzere büyük bir kervanla ovaya doğru yola çıkar. Dönüşte Karma (Gurgon Kyap), yolculuk sırasında ölen Lhakpa’nın cansız bedenini getirir. O günden sonra şef olmasını beklediği oğlunun ölümü yüzünden kızgın olan Tinle ile yeni şef adayı Karma arasında soğuk rüzgârlar esmeye başlar. Bu savaş, bir sonraki tuz kervanının yola çıkma zamanının belirlenmesi konusunda zirve yapar. Çünkü Tinle her zaman olduğu gibi Tanrılara danışmak isterken, Karma mantıkla hareket edilmesi gerektiğini söylemektedir.

Hakkında

Eric Valli’nin senaryosunu yazdığı Himalaya’nın yönetmen koltuğunda Eric Valli ve Michel Debats oturuyor.

Yabancı Dilde En iyi Film Oscarı’na aday gösterilen yapım, ödülü Annem Hakkında Her Şey’e (Todo Sobre mi Madre /All About My Mother) kaptırdı.

Film, rottentomatoes’da %89 taze olarak değerlendiriliyor.

Ivır Zıvır

Film, 1983’den beri Nepal’de yaşayan Fransız yönetmen, yazar ve fotoğrafçı Eric Valli’nin imzasını taşıyor.

Senaryo yazarı ve yönetmen Eric Valli, Fransız doktor, gezgin ve yazar Andre Migot’un Caravane Vers Buddha (Caravan Towards Buddha) adlı kitabından ilham aldığını söyledi. 1954 basımı kitabın şu anda sadece Peter Fleming’in İngilizce çevirisi olan, “Tibetan Marches” adıyla bulunabiliyor.

Fransız şirketlerinin finanse ettiği Himalaya, yaklaşık 9 ayda ve sadece yürüyerek ulaşılabilen bir bölgede çekildi. İki kişi hariç filmde rol alan tüm oyuncular yerli halktan seçildi.

Hİmalaya, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını aday olan ilk Nepal yapımı olmayı başardı.

Himalaya’da kullanılan müzikler Cengiz Han’ın (Mongol /Mongol: The Rise of Genghis Khan) müziklerini yapan Altan Urag‘ın tarzını anımsatıyor.

Filmden;

Filmdeki ufaklık Passang’ın (Karma Wangel) amcası Norbou (Karma Tensing) ile yaptığı şu muhabbet filmin geçtiği ortam anlatmaya yetiyor;

(Norbou bir kayaya ağaç resmi çizmektedir. Bunu gören Passang heyecanla Norbou’ya sorular sormaya başlar.)

– Şu nedir?
– Bir ağaç.
– Yolda ağaç olacak mı?
– Bütün bir orman olacak.
– Sen hiç ağaç gördün mü?
– Hayır.
– Peki onları nasıl çiziyorsun?
– Hocam öğretti.
– Bir ağaç ne kadar büyüktür?
– Zirvesine tırmandığında uzağı görebilirsin. Bir dağda olduğu kadar uzağı.
– Bir şef gibi.
– Ne demek istiyorsun?
– Büyükbabam gibi. O uzağı görebiliyor.

Dip Not: 26 Mart 2013’de yayımlandı, 20 Mayıs 2015’de güncellendi.

“Himalaya – L’enfance D’un Chef (Himalaya – Caravan / Himalaya – Liderin Çocukluğu)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.