Gençlerbirliği’nin Avrupa Kupası Maçlarına Giriş

30 Eylul 1987 - Genclerbirligi 1-2 Dinamo Minsk

Gençlerbirliği, Avrupa Kupaları’nda sahneye ilk kez, 1967-68 sezonunda yer aldığı Balkan Kupası maçlarıyla çıktı. Bulgaristan’dan Beroe Stara Zagora, Romanya’dan Farul Constanta ve Arnavut’tan Vllaznia ile A Grubu’nda yer alan kırmızı-siyahlılar, yaptıkları 6 maçta fevkalade kötü bir performans çizerek, 5 yenilgi ve 1 beraberlik alarak kupadan elendiler.

Sonraları UEFA, “mahallî bir kupa” olduğu gerekçesiyle Balkan Kupası’nı ve Fuar Şehirleri Kupası’nı Avrupa Kupaları’ndan saymayınca, tüm bu maçlar güme gitti. Ama benim gibi rakamlara odaklanmayı seven bir Gençlerbirlikli için, takımımız kötü performansının Avrupa Kupaları’na dâhil edilmeyecek olması oldukça isabetli bir karardı! 🙂

Profesyonel futbola ayak uyduramadığı için 1969-70 sezonunda küme düşen Alkaralar, tam 12 sezon alt liglerde çile çektikleri için Avrupa Kupaları’ndan hep uzak kaldılar. Ta ki, “1970-82: Düşüş Yılları”nı yaşayan Gençlerbirlikliler için, hayal gibi yaşanan 1985-86 sezonunda Türkiye Kupası’nı kazanma başarısını gösterene kadar. Çünkü bu kupa aynı zamanda Kupa Galipleri Kupası’na katılma biletini beraberinde getirmişti.

Resmi Olarak İlk Avrupa Kupası Maçları

1986-87 Dinamo Minsk - Genclerbirligi Mac Programi

16 Eylül 1987 çarşamba günü Tınaz Tırpan’ın öncülüğündeki Gençlerbirlikliler, 25 bin kişilik Dinamo stadyumunda, dönemin SSCB takımı olan Dinamo Minsk’e karşı 80 dakika iyi mücadele etmelerine rağmen 82 ve 88. dakikalarda yedikleri gollerle sahadan 2-0 yenik ayrılsalar da, tarihlerindeki en önemli günlerden birini yaşıyorlardı. Başkan İlhan Cavcav sonraları bu maç için, “Hiç unutamadığım, gözlerimin dolduğu bir müsabaka… Türkiye Kupası şampiyonu olduğumuz sene Rusya’ya gitmiştik. Minsk’te oynadık. Türk bayrağı vardı otobüsümüzde. Stadın içine kadar girmiştik otobüsle, öyle bir dizayn yapılmış stadyum. 20-25 bin seyirci vardı. İlk defa ben ülkemizi temsil eden insan olmam sebebiyle çok duygulandım, gözlerimden yaşlar geldiğini hatırlıyorum.” diyecekti.

30 Eylül’de Ankara’da oynanan rövanş maçını tribünde izleyenler arasında Ömer abim de vardı. 17 yaşında Gençlerbirliği’ni ilk kez canlı olarak izliyordu ve bu maç onun için Gençlerbirlikli olma yolunda attığı en önemli adım olacaktı.

Gençlerbirliği’nin Avrupa Kupaları tarihi boyunca Ankara’da oynadığı ilk maç olma özelliği taşıyan müsabakanın 29. dakikasında Tuncay Soyak’ın attığı golle Gençlerliler 1-0 öne geçip umutlansalar da maçın sonlara doğru yedikleri 2 golle kupadan eleniyorlardı. Bu yenilgi aynı zamanda kırmızı-siyahlıların Avrupa Kupaları tarihi boyunca Ankara’da yaşayacakları ilk ve tek mağlubiyet olacaktı. Dinamo Minsk ise çeyrek finale kadar yoluna devam edip, o yıl kupayı kazanacak olan Belçikalı Mechelen KV takımına eleneceklerdi.

2000’lerin ilk yıllarında internette Minsk’de oynadığımız maçın programını bulmuş ve satın almıştım. Aldığım kişi programla birlikte o günlerde Rusya’da maçla ilgili çıkan gazete kupürlerini de zarfa ekleyip göndermişti. Kiril alfabesinde olduğu için yazılanlardan pek bir şey anlamasam da “Gençlerbirliği koleksiyonum”un nadide parçalarından biri olmuştu. Geçenlerde bir maç sonrası Orcan’la muhabbet ederken, kendisinde de bu programdan olduğunu öğrenip şaşırdım. Aynı anda o da büyük bir şaşkınlık yaşıyordu. Çünkü ikimiz de o ana kadar, başka birinde bu programın olacağını hiç düşünmemiştik…

Intertoto Serüveni

25 Haziran 1995 Genclerbirligi 4-0 Hapoel Petah-Tikva

İlk Avrupa deneyimin üzerinden 8 yıl geçtikten sonra Gençlerbirliği, 1995-96 sezonunda Intertoto Kupası’nda mücadele etti. İsrail’den Hapoel Petah-Tikva, Belçika’dan Racing C Strasbourg, Malta’dan Floriana ve Avusturya’dan Tirol Innsbruck ile 11. Grupta yer alan kırmızı-siyahlılar, oynadıkları 4 maçta 2 galibiyet ve 2 mağlubiyet alarak kupa dışında kaldılar.

1994-95 sezonu sonunda Metin Türel’in görevinden ayrılmasından sonra teknik adam arayışlarını sürdüren Gençlerbirliği’nin, Intertoto Kupası’nda oynadığı ilk 3 maçta takımın başında Osman Nuri Işılar çıkarken, Tirol Innsbruck maçında Belçikalı yeni teknik direktör Georges Heylens görev aldı.

Intertoto Kupası’nda oynanan 4 maçta, 5 gol atan Engin Özdemir hala “Gençlerbirliği’nin Avrupa Kupası maçlarında en çok gol atan oyuncusu” olma özelliğini korumaktadır.

Bu maçlardan yıllar sonra, Hakan Gözkan‘ın Avusturya’da çektiği fotoğraflar arasında Gençlerbirliği’nin Tirol Innsbruck‘a karşı mücadele ettiği Tivoli stadyumunun fotoğraflarını görüp oldukça şaşırmıştım.

UEFA Kupası’nda İlk Defa

20-Eylul-2001-Genclerbirligi-1-1-Halmstadt-BK

2000-01 sezonunda Gençlerbirliği Türkiye Kupası’nı bir kere daha müzesine götürerek UEFA Kupası’nda yer alma hakkı kazanmıştı. Bunun da gazıyla yönetim kesenin ağzını açmış ve Belçikalı sol kanat oyuncusu Filip Daems ve Polonyalı orta saha oyuncusu Thomas Zdebel’i Belçika’nın Lierse takımından. Gineli forvet Souleymane Youla’yı ise Anderlecht’ten transfer etmişti.

27-Eylul-2001-Halmstadt-BK-1-0-Genclerbirligi

Takımın başında sadece 13 maç görev alacak olan Belçikalı teknik adam Walter Meeuws’un yönetiminde Gençlerbirliği, 20 Eylül 20001’de Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda İsveç’in Halmstads BK takımı karşısına çıktı. Daha 8. dakikada Stefan Selakovic’in golüne engel olamayan kırmızı-siyahlılar maçın sonlarına doğru Youla’nın golüyle tur için umutlansalar da ikinci maçtan 1-0 yenik ayrılarak kupada elendiler.

Gençlerbirliği’nin Avrupa Kupaları’nda oynadığı tüm maçlar: http://gencler.org/avrupakupalari.php

“Gençlerbirliği’nin Avrupa Kupası Maçlarına Giriş” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.