Amour (Aşk)

Amour - Ask

TÜR: Romantik, Dram. SÜRE: 127 Dk. ÜLKE: Fransa, Almanya, Avusturya. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,8. rottentomatoes: %93.

Avusturyalı yönetmen Michael Haneke’nin, “aşık olduğunuz birinin acılarını nasıl yönetirdiniz?” sorusuna cevap aradığı Aşk, bol ödüllü bir başyapıt.

85 yaşındaki Emmanuelle Riva ve 82 yaşındaki Jean-Louis Trintignant’ın kusursuz oyunculukları ile Haneke’nin disiplini birleşince ortaya nefis ve sorgulayıcı bir drama çıkmış.

Haneke aşkın çok farklı bir evresini beyaz perdeye aktarmış. Filmin birçok sahnesini izlerken, inanılmaz bir performans sergileyen 85 yaşındaki Emmanuelle Riva’yı istemsizce sevdiğiniz birisiyle ya da kendinizle özdeşleştirmeye başlıyor ve hüzünleniyorsunuz. Sonrasında 82 yaşındaki Jean-Louis Trintignant’ın büyük bir azimle yaptıklarıyla moral buluyorsunuz. Bu bir döngü halinde tüm film boyunca sürüyor. Film bittiğinde ise onca negatifliğe rağmen çok enteresan bir pozitiflik hissetmek oldukça ilginç geliyor…

Konu

80’li yaşlarındaki Georges (Jean-Louis Trintignant) kahvaltı sırasında eşi Anne’ın (Emmanuelle Riva) tepkisiz/hareketsiz ve sessiz bir şekilde kalmasından rahatsızlık duyup üzerini değiştirmek ve yardım çağırmak için odasına gider. Döndüğünde Anne kendine gelmiştir. Georges, eşine olanları anlattığında Anne’in hiçbir şey hatırlamadığını fark eder. Doktora giderler ve Anne ameliyat olur. Sonrasında ise tüm yaşamları değişecektir…

Hakkında

Aşk’ı Avusturyalı yönetmen Michael Haneke yazıp yönetti.

Galası Cannes Film Festivali’nde yapılan Aşk, Altın Palmiye’nin sahibi oldu.

Aşk ayrıca, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da “Yabancı Dilde” kategorilerinde ödülleri kucakladı.

En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ına aday gösterilen 85 yaşındaki Emmanuelle Riva, Oscar tarihinde bu kategoride aday gösterilen en yaşlı oyuncu olma ünvanını elde etti.

38. Cesar Ödüllerinden 10 tanesine aday olan film, aralarında En İyi Film, Erkek Oyuncu ve Kadın oyuncu ödülleri dahil, beş tanesini başarı hanesine yazdırdı.

8,9 milyon dolar bütçesi olan film, 26 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Haneke, filmin adı için ilk başta “İkisi” (These Two) ardından da, “Müzik Susar”ı (The Music Stop) düşünüyordu. Bir gün akşam yemeğinde Jean-Louis Trintignant (Georges), yönetmene, “filmin konusu aşk olduğuna göre neden filme Amour adını vermiyoruz” diye sordu. Haneke, kısa bir süre düşündükten sonra öneriyi çok beğendi ve filmin adı Amour oldu.

Film çekimleri sırasında senaryodaki repliklerde bir kelime bile değiştirilmedi. Bire bir senaryodaki replikler kullanıldı.

85 yaşındaki Emmanuelle Riva (Anne), çıplak olduğu sahne konusunda çok rahatsızlık duydu. Fakat filmin hikâyesi için önemli bir sahne olduğuna inandığı için, o sahnede kendisi değil de Anne’in oynadığını düşünerek kamera karşısına geçti.

127 dakika uzunluğundaki film için toplam 236 çekim yapıldı ve her bir çekimin ortalaması 32 saniye sürdü.

Emmanuelle Riva, her gün şehir gürültüsünde/trafiğinde yolculuk etmekten nefret ettiği için, filmin çekimleri süresince sette kaldı.

Filmin tamamı sette çekildi. Sahnelerde yeşil ekran kullanılarak sonradan dijital eklentiler yapıldı.

Amour’un iki dev oyuncusu Emmanuelle Riva ve Jean-Louis Trintignant, Kieslowski’nin kült Üç Renk üçlemesinde oynamışlardı. Riva, Üç Renk: Mavi’de (Trois Couleurs: Bleu), Trintignant ise Üç Renk: Kırmızı’da (Trois Couleurs: Rouge) rol aldı.

Filmdeki en zor çekilen sahne, Güvercin sahnesiydi ve tam 12 kez tekrar çekildi. Jean-Louis Trintignant, bunun en büyük sebebinin yönetmen Haneke’nin güvercini hareketsiz yakalama isteğinden kaynaklandığını ifade etti.

Dip Not: 20 Mart 2013’de yayımlandı, 22 Aralık 2014’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.