Looper (Tetikçi)

Looper - Tetikci

TÜR: Aksiyon, Suç, Bilim Kurgu. SÜRE: 119 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,5. rottentomatoes: %93.

Farklı bir açıdan zamanda yolculuk hikâyesi anlatan Tetikçi, konusu, olay kurgusu, anlatımı ve oyunculuklarıyla oldukça başarılı bir bilim kurgu filmi.

Konu

2074 yılında Tetikçi olan Joe (Joseph Gordon-Levitt), gelecekte keşfedilen ve mafyanın eline geçirdiği zaman makinesiyle gönderilen, yüzleri kapalı insanları sorgusuz bir şekilde infaz etmekte, sırtlarına bağlanmış gümüş külçeleri de ödeme olarak alıp, cesetlerini ortadan kaldırmaktadır. Kural olarak, bir gün gelecekten gönderilen adamın sırtında altın külçeler olacaktır ve tetikçi bunun gelecekteki kendisi olduğunu anlayıp, emekli olacaktır.

Hakkında

Tetikçi’yi Rian Johnson yazıp yönetti.

Yapım, rottentomatoes’da %93 taze olarak değerlendiriliyor.

30 milyon dolar bütçesi olan film, 177 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş.

Ivır Zıvır

Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis’in gençliğini canlandırabilmek için çeşitli protezler kullandı. Ayrıca rolüne hazırlanmak için, ünlü oyuncunun birçok filmini izledi ve ona has karakteristik özellikleri taklit etti.

Joseph Gordon-Levitt’in yangın merdiveninde düştüğü sahnenin çekimleri oyuncunun 30. doğum gününe denk geldi. Çekimler sırasında oyuncu dublör telinde asılı bırakıldı ve çekim ekibi “iyi ki doğdun” şarkısını söylemeye başladı. Sonrasında da doğum günü pastası ortaya çıkarıldı.

Orijinal senaryoya göre Joe yaşlanınca Fransa’ya taşınıyor. Bu yüzden filmde Fransızca öğrenmeye çalışıyor. Yönetmen Rian Johnson, bütçe yetersizliğinden ötürü Paris’te çekim yapamayacağını düşünerek senaryoyu değiştirmeye karar verdi. Bu sıra Çinli dağıtım şirketi, filmin Şanghay’da çekilmesi karşılığında ekibinin tüm giderlerini karşılamayı önerdi. Yönetmen New Orleans ile Şangay arasında karar vermekte zorlanmadı. Çünkü Şanghay’ın gelecekte geçen bir hikâye için daha gerçekçi bir atmosfer olduğunu biliyordu.

Emily Blunt, senaryonun sadece yarısını okuyarak rol teklifini kabul etti.

Rian Johnson, film üzerinde çalışmaya 2002 yılında başladı.

Akşam yemeğinin çekimleri New Orleans’daki Thibodaux kasabasında yapıldı. Yönetmen, New Orleans’da Eylül 2012’de yaşanan Isaac kasırgasının ardından setin hala durduğunu söyledi.

Sara ve Cid’in yaşadıkları ev, İşaretler’de (Signs) Mel Gibson ve Joaquin Pheonix’in eviydi.

Yaşlı Joe’nun kullandığı cep saati, 1840’da Osmanlı askeriyesi için özel olarak üretilen saatlerden biri.

Film 2044-2074 arasında geçiyor.

Rian Johnson, Tri-Star’ın 1984’deki logosunu kullanmak istedi fakat bilinmeyen nedenlerden ötürü logoyu elde edemedi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Gelecekte Rainmaker’ın yandaşları siyah pardösü ve geniş kenarlı kovboy şapkası takıyorlar. Cid’in çocukluk odasında, aynı şekilde giyinen Bad Bob posteri ve masanın üstünde oyuncağı yer alıyor.

Filmde tekrarlanan motif bulutlar. Gökyüzündeki bulutlar, sigara dumanı bulutu, Joe’nun Kid Blue’yu yenerken kullandığı toz bulutu ve hatta kahveye krema dökerken oluşan bulut. Bu motif “rainmaker / yağmurcu” ile bir ilişki kurulmasını sağlıyor.

Dip Not: 3 Şubat 2013’de yayımlandı, 29 Nisan 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.