Grand Hotel (Büyük Hotel)

Grand Hotel - Buyuk Hotel - 2

TÜR: Dram, Romantik. SÜRE: 112 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1932. imdb: 7,6. rottentomatoes: %85.

1932 yapımı Büyük Hotel, sadece bir mekânda geçmesine rağmen, güzel konusu ve oldukça hareketli anlatımıyla, başarılı bir romantik drama filmi.

Filmi izlerken, 1930’larda insanların nasıl giyindiğine, teknolojinin nasıl olduğuna şahitlik etmek de ayrıca çok güzel.

Konu

Berlin’deki Büyük Hotel, dönemin en ünlü mekânlarından biridir. Baron Felix von Geigern (John Barrymore) beş parasız bir kumarbazdır. Fakat giyimi ve konuşmasıyla birçok insanı çok rahat bir şekilde etkileyebilmektedir. Baron, kumar borçlarını ödeyebilmek için, hotelde bulunan Rus balerin Grusinskaya’nın (Greta Garbo) inci kolyesini çalmak için gizlice odasına girer. Diğer yandan bir şirket anlaşması için hotelde kalan firma sahibi Preysing (Wallace Beery) stenograf Flaemmchen’ı (Joan Crawford) etkilemeye çalışmaktadır. Ama Flemmchen’in aklı Baron’dadır. Bir diğer tarafta ise çalışmaktan ötürü yorgun düşen, hasta bir ihtiyar olan Otto Kringelein (Lionel Barrymore) son paralarını Büyük Hotel’de harcayarak kendi çapında gününü gün etmeye çalışmaktadır. Zengin olmamasına rağmen kendisine çok iyi davranan Baron’a saygı duymakta ve onun peşinden ayrılmamaktadır.

Hakkında

William Absalom Drake’nin, Vicki Baum’un 1929’da yayınladığı Menschen im Hotel romanından uyarlayarak 1930’da sahnelediği aynı adlı oyundan, kendisi tarafından bu sefer de sinemaya uyarladığı Büyük Hotel’in yönetmen koltuğunda Edmund Goulding oturuyor.

Yapım, 1932’de En İyi Film Oscar’ının sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’da %85 taze olarak değerlendiriliyor.

750 bin dolar bütçesi olan Büyük Hotel, 2 milyon 250 bin dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Greta Garbo, John Barrymore’la çekilecek olan öpüşme sahnesi konusunda çok hassastı. Setin kırmızı bir ışıkla aydınlatılmasını ve kamera ile çekim ekibi arasında bir perde gerilmesini istedi. Böylece Barrymore ile yalnızmış hissine kapılabilecekti. İlk çekimde, Garbo kendini o kadar çok role kaptırdı ki, Barrymore ile yönetmen “kestik” diye bağrına kadar tam üç dakika kesintisiz öpüştü. Fakat sahne kurgu aşamasında çıkartıldı ve filmde yer almadı.

John Barrymore, Greta Garbo ile aynı filmde oynayacak olmaktan o kadar çok heyecanlandı ki, MGM ile 3 filmlik bir anlaşma imzaladı.

Filmde yan yana bir sahneleri olmasa da, sette Joan Crawford, sık sık Greta Garbo ile konuşmaya çalıştı ve “merhaba Bayan Garbo” diyerek ünlü oyuncuya seslendi. Fakat Garbo’nun yanıt vermemesi üzerine bundan vazgeçti ve bir daha selam vermedi. Bir gün Crawford, Garbo’nun yanından sessizce geçerken, oyuncu onu durdurdu ve “bana bir şey söylemeyecek misin?” diye sordu.

Büyük Hotel, Oscar tarihi boyunca, sadece En İyi Film ödülüne aday olan ve kazanan tek film.

Filmin bir bölümünde Greta Garbo iki kez “I want to be alone (yalnız kalmak istiyorum)” diyor. Fakat sonraları bir röportajında ısrarla “ben orada sadece ‘I want to be let alone (yalnız bırakılmak istiyorum)’ dedim. İkisi de birbirinde oldukça farklı” dedi.

Film 1932 yılında çekildiği için, I. Dünya Savaşı’ndan “Büyük Savaş” olarak bahsediliyor.

Büyük Hotel, kısa film ve çizgi filmlerde yoğun bir şekilde taklidi yapılan ilk film olma özelliğini taşıyor.

Las Vegas’taki orijinal MGM Grand hoteli (şu anda adı Bally’s olan), filmdeki otelden esinlenerek inşa edildi.

Çekimler sırasında Wallace Beery sinirli bir şekilde, “Joan Crawford oyunculuğu öğrenene kadar geri gelmeyeceğim” diyerek, seti terk etti.

Joan Crawford, oynayacağı karakterin tahrik edici sahneleri nedeniyle sansürleneceğini düşünerek, rolüne itiraz etti. Fakat yönetmen Edmund Goulding ve yapımcı Irving Thalberg oyuncuyu, sahnelerin tam dozunda olacağını söyleyerek ikna etmeyi başardılar. Film gösterime girdiğinde birçok tutucu eyalette Crawford’un sahneleri sansürlendi ve oyuncunun şüphesinde ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı.

Yoğun lobi sahnesinin çekimleri sırasında, sessizliği sağlamak için, oyuncular ayakkabılarının üzerine çorap giydiler.

Filmin Hollywood gösteriminde Greta Garbo, performansının övgüyle karşılanacağı beklerken, izleyiciler onun yerine diğer başrol oyuncusu Wallace Beery’e tebriklerini sundular. Bunun üzerine Garbo, iğneleyici bir şekilde, filmdeki meşhur repliği, “yalnız kalmak istiyorum” dedi. Fakat şaka çok da hoş karşılanmadı.

Filmin tanıtım gösterimi için bilet fiyatı, 1932 için oldukça yüksek bir meblağ olan, 1,5 dolardı.

Filmin uyarlandığı romanın yazarı Vicki Baum, kadın kâtip ile patronun yaşadığı aşk skandalını, Berlin’deki ünlü bir otelde kat görevlisi olarak çalıştığı dönemde, yaşanan gerçek bir olayı temel alarak romana ekledi.

Dip Not: 5 Şubat 2013’de yayımlandı, 11 Mayıs 2015’de güncellendi.

“Grand Hotel (Büyük Hotel)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.