TÜR: Suç, Dram. SÜRE: 100 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2011. imdb: 7,8. rottentomatoes: %93.
Konusu, anlatımı, seksenler tarzı müzikleri, ani çıkışları ve oyunculuklarıyla Sürücü, oldukça başarılı bir suç drama filmi.
Düz ve durağan ilerleyen filmin, Kore sinemasıyla özdeşleşmiş ani atak sahneleri oldukça ilgi çekici.
Konu
Hollywood’un isimsiz dublörlerinden biri olan Sürücü (Ryan Gosling), bir yandan Shannon’un (Bryan Cranston) tamirhanesinde çalışmakta, bir yandan da soyguncuları arabasıyla olay yerine götürme ve olay sonrası kaçmalarını sağlamaktadır. Gerçek hayatında ise oldukça durağan ve sakin bir yaşamı olan Driver, bir gün kocası hapishanede olan yan komşusu Irene (Carey Mulligan) ile karşılaşır ve onunla yakınlaşmaya başlarlar.
Hakkında
James Sallis’in aynı adlı romanından Hossein Amini tarafından uyarlanan Sürücü’nün yönetmen koltuğunda Nicolas Winding Refn oturuyor.
Yapım, Oscar’da En İyi Ses Kurgusu, Altın Küre’de En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Albert Brooks), BAFTA’da ise, En İyi Film, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Carey Mulligan) ve En İyi Kurgu dallarında ödüle aday gösterildi.
Film, rottentomatoes’da %93 taze olarak değerlendiriliyor.
15 milyon dolar bütçesi olan Sürücü, 76 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Sürücü’nün konusu, “Akrep ve Kurbağa” masalından esinlendi. Kurbağa, akrebin nehirden geçmesi için yardım etmeye karar verir ve sırtına alır. Yarı yoldayken akrep kurbağayı sokar. Kurbağa ölmek üzereyken, “sen de öleceksin neden bunu yaptın?” diye sorar. Akrep de, “doğam böyle” der. Filmde de, Sürücü arabasıyla, suçluları taşıyor ve bir süre sonra, onların yüzünden batağa saplanıyor. Ayrıca Sürücü’nün ceketinin arkasında akrep işlemesi var. Tıpkı, kurbağanın akrebi sırtında taşıdığı gibi.
Ryan Gosling, rolüne hazırlanmak için 1973 model bir Chevy Malibu’yu tamir etti ve filmde onu kullandı.
Ryan Gosling’dan önce, Sürücü rolünü Hugh Jackman oynayacaktı.
Ryan Gosling ve Carey Mulligan, daha fazla karakterlerinin ruh hallerini sergileyebilmek adına çok fazla repliklerinin olmamasını istediler.
Albert Brooks, yönetmen Nicolas Winding Refn’le karşılaştığında, onu duvara doğru itekleyip, tehditkâr bir şekilde konuşmasının ardından rolü kaptı.
Albert Brooks, karakterinin daha duygusuz görünmesi için kaşlarını kesti.
Ana karakterin film boyunca adı hiç telaffuz edilmiyor. “Çocuk” ya da “sürücü” olarak çağırılıyor. Filmin kredilendirilme bölümünde de adı, “sürücü” olarak geçiyor.
Filmin senaryosu “araba sürmek” üzerine olsa da, yönetmen Nicolas Winding Refn’ın hiçbir zaman arabalara ilgisi olmadı. Ayrıca 8 kere girdiği test sürüşünde başarılı olmadı ve ehliyeti alamadı.
Bryan Cranston, 2012’deki bir röportajında, yer aldığı sahnelerinin büyük çoğunluğunun doğaçlama olduğunu ifade etti.
Ron Perlman, yönetmene, “New York’tan bir Yahudi çocuğu olduğum için, bir İtalyan gangsteri olmak isteyen Yahudi bir adamı oynamak isterim” dedi ve Nino rolünü kaptı.
Filmde gerçekçi ve ayrıntılı bir şekilde Los Angeles güzellemesi yapılsa da, yönetmen Nicolas Winding Refn’ın şehirle ilgili hiçbir bilgisi yoktu. Bu yüzden Ryan Gosling ile bol bol şehirde zaman geçirdi.
“Temiz bir kaçış yolu yok” repliği, İhtiyarlara Yer Yok’ta (No Country for Old Men) da kullanılıyor.
Irene ve Standard karakterleri orijinal senaryoya göre İspanyol bir çiftti. Fakat Irene rolü Carey Mulligan’a verilince senaryo değiştirildi.
Carey Mulligan, film çekimlerinin yapıldığı süre boyunca yönetmen Nicolas Winding Refn’ın evinde kaldı.
Filmin müziklerinden “Nightcall”, Kavinsky ve “A Real Hero”, College seksenlere aitmiş gibi görünse de aslında 2007-2011 yıllarında bestelendiler.
Porno yıldızı Bobbi Starr, Bernie Rose’un (Albert Brooks) eşinin komşusu Lenny karakteriyle, ufak bir rolde oynadı. Fakat sahnesi kurgu aşamasında kesildi.
***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***
Yönetmen Nicolas Winding Refn, “kafaya basma” sahnesini, fazla şiddet içeriyor diye eleştirildiği için kurgu aşamasında birkaç kez değiştirdiklerini söyledi.
Nicolas Winding Refn, Bernie ile Sürcü’nün birbirlerini bıçakladıkları sahnenin ardından Sürcü’nün öldüğünü ve filmin test gösteriminde bu sahneyi kullandıklarını söyledi.
Nicolas Winding Refn, “kafaya basma” sahnesinin daha gerçekçi ve korkunç olması için Gaspar Noé’dan tavsiye istediğini söyledi.
Dip Not: 4 Şubat 2013’de yayımlandı, 8 Mayıs 2015’de güncellendi.