Avatar 3D

Avatar

TÜR: Aksiyon, Macera, Fantezi. SÜRE: 162 Dk. ÜLKE: Amerika, İngiltere. YAPIM YILI: 2009. imdb: 7,9. rottentomatoes: %83.

Üç boyutlu sinema sektörünün yeniden canlanmasında başrol oynayan yapımlardan biri olan Avatar, göz kamaştırıcı Na’vi dünyası, konusu, anlatımı ve görsel şöleniyle, oldukça başarılı bir aksiyon macera filmi.

Konu

22. yüzyılda bir gaz devinin yörüngesinde dönen Pandora adlı bir uyduda, boyları 3-4 metre olan mavi, insansı Na’vi halkı yaşamaktadır. Kabile kültüründe ve doğa ile etkileşimli olarak yaşayan Na’vi’lerin topraklarında insanlar, değerli bir maden bulmuşlardır. Pandora’da kurdukları üstte bir yandan bilimsel araştırmalar yapmakta bir yandan da askeri bir güçle birlikte madeni hızlı bir şekilde çıkartmak için planlar yapmaktadırlar. Atmosferde nefes alamayan insanlar deneylerde kullanabilmek için avtar adı verdikleri Na’vi’lere benzeyen canlılar yaratmışlar ve kabinlerde uykuya dalarak avatarın bedeninde uyanarak onları yönetmeye başlamışlardır.

Hakkında

Avatar’ı James Cameron yazıp yönetti.

Altın Küre’de En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini kazanan yapım, En iyi Kurgu, En İyi Görsel Efekt ve En iyi Sanat Yönetimi dallarında da Oscar ödüllerinin sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’da %83 taze olarak değerlendiriliyor.

237 milyon dolar bütçesi olan Avatar, 2 milyar 788 milyon dolar gişe hasılatı elde ederek, tüm zamanların en fazla gişe hasılatı elde eden filmi oldu.

Ivır Zıvır

Na’vi dili, dilbilimci Dr. Paul R. Frommer tarafından sıfırdan yaratıldı. James Cameron, Frommer’dan oyuncuların kolay telaffuz edebileceği ama hiçbir dile benzemeyen bir dil yaratmasını istedi. O da, 1000 kelimelik bir dil oluşturdu.

Avustralyalı oyuncu Sam Worthington, bir röportajında, Na’vi dilini öğrenmenin, Amerikan aksanını öğrenmekten daha kolay olduğunu söyledi.

James Cameron, filmi normalde 1999’da çekmeyi planlıyordu. Fakat o günlerde, kafasındaki planı hayata geçirebilmesi için, görsel efektlerle birlikte 400 milyon dolar gibi bir bütçeye ihtiyacı vardı ama bu rakamı kabul ettirebileceği hiçbir film stüdyosu bulamadı. Bu yüzden proje 8 yıl rafta bekledi.

James Cameron, Yüzüklerin Efendisi: İki Kule’de (The Lord of the Rings: The Two Towers), bilgisayar efektiyle yaratılan Gollum karakterini gördükten sonra, aklındaki Avatar’ı çekebileceğine ikna olduğunu söyledi.

Sigourney Weaver’ın oynadığı karakterin sigara içmesi bilgisayarla eklendi.

Avatar, tüm zamanların gişe hasılatını elde etmeden önce ilk sırada James Cameron’un 1997 yapımı filmi Titanik (Titanic) bulunuyordu.

Görsel efektlerin bulunduğu her bir karenin ortalama render süresi 47 saat idi.

Stüdyo Matt Damon ve Jake Gyllenhaal’ın başrol oynamasını istese de, James Cameron tanımayan bir oyuncu olan Sam Worthington’a rolü verdi.

Film, 19 Mayıs 2154 ile 24 Ağustos 2154 tarihleri arasında 96 günde geçiyor.

Sam Worthington, rol teklifini telefonla aldığını ve o an arayan kişinin senaryo ve yönetmenle ilgili hiçbir şey söylemediğini, bu yüzden de boşa zaman geçireceğini düşünüp üzüldüğünü söyledi.

James Cameron, Na’vi’lerin mavi olmasının Hindu Tanrılarının maviliğinden ve mavi rengini çok sevmesinden kaynaklandığını söyledi.

Filmin tüm aşamalarının tamamlanması 4 yıl sürdü.

Cameron, Jake Sully rolü için tanınmayan bir oyuncu istemesinin, ekranda daha “gerçek” birini görmek istemesinden kaynaklandığını söyledi. Böylece izleyiciler, beraber bira içebilecekleri birinin dünyaları birleştirecek bir öndere dönüşmesini daha gerçekçi bir şekilde izleyebileceklerdi.

Pandora’daki tüm hayvanların 6 tane bacakları var.

Sanılanın aksine Na’viler memeli değiller. Fakat James Cameron, insanın bakış açısına göre Na’vilerin daha sıcak görünmesi için Neytiri’nin göğüslerinin olmasına karar verdi.

Avatar kelimesi Hinducadan geliyor ve “yüce varlığın düşmesi” anlamına geliyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Jake, Avatar olduktan sonra atkuyruğunu incelerken Dr. Augustine, “onunla oynama, kör olabilirsin” diyor. Aslında bu söz, ebeveynlerin yetişkin erkek çocuklarının mastürbasyon yapmalarını engellemek için kullandıkları bir söz.

Stephen Lang, devam filmi konusunda, Albay Quaritch’nin ölmediğinin ipucunu verdi.

Jake ve Neytiri sadece filmin sonunda yüz yüze birbirlerini görebiliyorlar.

Dip Not: 11 Şubat 2013’de yayımlandı, 16 Mayıs 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.