Life of Pi 3D (Pi’nin Yaşamı)

Life of Pi

TÜR: Macera, Dram. SÜRE: 127 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 8,0. rottentomatoes: %87.

Özellikle sinematografisi ve 3D efektleri çok başarılı olan Pi’nin yaşamı, güzel bir konuya ve anlatıma sahip macera drama filmi.

Aynı yıl, gerçek bir hikayeden uyarlanan ve Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına Aday olan Norveç yapımı Kon-Tiki‘de, okyanusta yaşanan deniz olaylarının (dev balina, parlayan deniz canlıları vs) Pi’nin Yaşamı’nda da yer alması ilginç bir ayrıntı.

Konu

16 yaşındaki Piscine Molitor “Pi” Patel (Suraj Sharma), ailesi ve eskiden sahip oldukları hayvanat bahçesindeki hayvanlarla birlikte Kanada’ya doğru bir deniz yolculuğuna çıkarlar. Yolculuk sırasında bir gece çok büyük bir fırtına olur. Pi yatağından kalkıp fırtınayı izlemek için dışarıya çıktığında geminin çok fazla su aldığını fark edip ailesini uyarmak üzere kamaraya doğru ilerler. Odaları su basmıştır. Ne yapacağını şaşırır. Bu arada mürettebatlar kurtarma sandallarına binmektedir ve onu da yanlarına alırlar. Ama bir kaza olur ve Pi sandalda ayağı kırık bir zebra ve bir sırtlanla birlikte kalır. Sonradan sandala bir kaplan ve maymun da eklenir. Pi’yi Pasifik’te uzun ve zorlu bir yolculuk beklemektedir…

Hakkında

2013 Oscar’larının 11 tanesine aday olan ve En İyi Yönetmen ve En İyi Müzik dahil dördünü kazanan Pi’nin Yaşamı, Yann Martel’in aynı adlı romanından David Magee tarafından uyarlandı ve Ang Lee tarafından yönetildi.

Filmin Mychael Danna imzalı, Hindistan melodileri taşıyan müzikleri En İyi Müzik Oscarı ve Altın Küre’sinin sahibi oldu.

120 milyon dolar bütçesi olan yapım, 609 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Pi rolü 3000 aday arasından Suraj Sharma’a verildi. Sharma, rolüne hazırlanmak için, oldukça kapsamlı bir şekilde okyanusta hayatta kalma eğitimi aldı ve yoga, meditasyon pratikleriyle çekimlere hazırlandı.

Filmin açılış müziği olan Bombay Jayashri’nin Pi’s Lullaby şarkısının ilk 8 dizesinin Malayalam dilinde bir ninni olan Omanathinkal Kidavo’dan çalındığı iddia edildi. Fakat Bombay Jayashri iddiaları reddetti.

New York Times, 2002 yılında filmin senaryolaştırıldığı Yann Martel’in 2001’de yayınlanan Pi’nin Yaşamı adlı romanın, Brezilyalı yazar Moacyr Scliar’ın 1981’de yayınlanan Max and the Cats adlı romanıyla benzerlikleri bulunduğunu konusunda bir yazı yayınladı. İlgili roman, bir tekne kazası sonrası ulaştığı sandalı bir panterle paylaşan Yahudi bir gencin hikayesini anlatıyor.

Pi’nin Yaşamı’nın galası 50. New York Film Festivali’nde yapıldı.

En İyi Görsel Efekt Oscarı’nı da kazanan filmin görsel efektlerini hazırlayan Rhythm & Hues şirketi iflas koruması isteyerek mali sıkıntı yaşadığını kamuoyuna açıklayıp 250 çalışanını işten çıkarttığı için, Oscar töreninin gerçekleştiği Dolby Theatre’ın çevresinde toplanan yüzlerce protestocu töreni protesto edip, haksız yere işten çıkarıldıklarını kamuoyuna duyurmaya çalıştılar.

Törende En İyi Görsel Efekt Ödülü’nü almak için sahneye çıkan Bill Westenhofer’in sesinin Rhythm & Hues şirketinin mali sıkıntılarını anlatmaya başladığı sırada Jaws filminin tema müziğiyle kesilmesi, tartışmalara neden oldu. “Bizler öncelikle sanatçıyız” diyen Westenhofer, mikrofonun kapatılmasından önce Rhythm & Hues şirketinin finansal sorunlar yaşadığını ve bu iş modelinin düzeltilmezse sanat yapma yeteneklerini kaybedeceklerini söylemişti.

Ayrıca Bill Westenhofer, yönetmen Ang Lee’nin görsel efekt çalışanlarına teşekkür etmemesini de eleştirdi. Filmin %80’inin görsel efektten oluştuğunu ve yönetmenin buna duyarsız kalmasına şaşırdığını ifade etti.

Şubat 2014’de Christina Lee Storm ve Scott Leberecht, 30 dakikalık Life After Pi to YouTube adında bir belgesel yayınlayarak, Rhythm & Hues’in Pi’nin Yaşamı filmine neler kattığını ve iflasın nedenlerini detaylı bir şekilde anlattılar.

En başlarda Tobey Maguire’ın yazar rolüne oynamasına karar verildi ve bazı sahneleri çekildi. Fakat sonradan yönetmen Ang Lee, bu ufak rol için Maguire’ın çok ünlü olduğu gerekçesiyle kadrodan çıkarttı ve yerine Rafe Spall dâhil etti.

Suraj Sharma’ya rolü kapmadan önce hiç rol denemesine girmedi. Rolü 3000 aday arasından abisinin torpiliyle aldı.

Ang Lee, 1982’de deniz kazası sonucu 76 gün Atlantik’te bir botla hayatta kalma mücadelesi veren Steven Callahan’ı, “denizcilik danışmanı” olarak kiraladı.

Suraj Sharma, film boyunca gerçek kaplanla botta hiç yer almadılar. Tüm bot sahnelerinde bilgisayar efekti kullanıldı ve sadece suda yüzdüğü sahne gibi birkaç ufak sahnede gerçek kaplan kullanıldı.

Richard Parker ismi, deniz kazalarındaki aynı isme sahip kahramanlardan adını alındı. 1. Edgar Allan Poe’nun 1838’de yayınladığı The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket adlı romanında deniz kazasından kurtulan (ve hayatta kalmak için ceset yemek zorunda kalan) Richard Parker. 2. 1884’de Mignorette adındaki geminin batması sonucu kurtulan dört kişiden biri olan (ama diğer üç kişi tarafından öldürülüp yenilen) miço Richard Parker.

Pi’nin annesi gemide yemek aldığı sahneden yönetmen Ang Lee de filmde yer aldı.

Dip Not: 22 Ocak 2013’de yayımlandı, 25 Kasım 2014’de güncellendi.

“Life of Pi 3D (Pi’nin Yaşamı)” üzerine 2 yorum

  1. Bend edün akşam seyrettim. spiritue bir film için oldukça talebin olması beni şaşırtmadı desem yalan olmaz.. filmin ilk 10 dk sı beni buyuledi, hindistanda geçen her dakikası masal gibiydi, baslangıç jeneriği, müzigi….
    filmin ana teması kanadalı gençe tanrının varlığını ıspatlaması ve kendi kikayesini anlatması, ancak konular arasında o kadar kopukluk var ki.. film bitti ben hala tanrının varlığını nasıl anlattı, nasıl kanıtladı anlamadım, yada kanadalı anladı ben anlamadım.. kötü degil ancak bekledigimin altında bir film di..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.