20 Temmuz’da Viyana’da Hakan Gözkan‘ın götürdüğü bir marketin meyve reyonundan Tamarillo (Solanum betaceum) ve Rambutan (Nephelium lappaceum) almış ve bir de reyonun fotoğrafını çekmiştim. Dönüş yolunda fotoğraflara bakarken, daha önce internette resimlerini gördüğüm üstü dikenli bir meyvenin de reyonda olduğunu görüp şaşırmıştım..
Bugün Hoşdere’deki Gürko markette bahsettiğim dikenli meyveyi gördüm. Renginin yeşil olması çok içime sinmedi ama yine de denemek için bir adet (4,50 TL) satın aldım. Kutusunda Alanya Kavunu yazan Kiwano, Türkiye’de Boynuzlu Kavun, Afrika boynuzlu kavunu, kavun, jelli kavun, hedged gourd, İngiliz Domatesi ve melano olarak da biliniyormuş.
Güney ve Orta Afrika’da doğal olarak yetiştirilen, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir bakımından zengin olan Kiwano’yu dilimleyip tattığımda daha tam olarak olgunlaşmadığını fark ettim. Çünkü tadı limonlu salatalık gibiydi ve hiç tatlı değildi. Oysa hakkında okuduklarıma göre kavun, muz, limon ve salatalık tadında olmalıydı. Bu da üretici firmanın meyvenin raf ömrünü uzatmak için daha olgunlaşmadan pazara sunduğunu düşünmemi sağladı. Ayrıca, netten meyvenin birkaç fotosuna baktığımda kabuğunun turuncu olduğunu da gördüm.
Umarım daha olgun bir halini bulup tadabilirim.
Alanya Kavunu, Alanya ve Manisa’da yeni yeni üretilmeye başlanmış. Cildin, saçların, tırnakların, diş etlerinin, dişlerin ve kemiklerin sağlıklı kalmasını sağladığı, idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırdığı söylenmekteymiş. Doğrudan ya da tuz veya şeker serpilerek yenebilen Kiwano, aynı zamanda yemekler de sos ya da tatlandırıcı olarak da kullanılıyormuş.
Eklenti Notu (29 Aralık 2012): Bugün Doğan marketten daha olgun bir halini buldum ve yedim. Daha önce yediğime göre daha tatlı ve cidden muz-kavun karışımı hafif bir tadı var. Öyle her zaman değil ama arada yenilebilecek türden bir meyve…