Immortal Beloved (Ölümsüz Sevgi)

Immortal beloved - Olumsuz Sevgi

TÜR: Biyografi, Dram, Müzik. SÜRE: 121 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 1994. imdb: 7,5. rottentomatoes: %56.

Beethoven’ın ölümünden sonra ortaya çıkarılan ve sanatçının bütün eserlerini bıraktığını söylediği ölümsüz aşkının kim olduğunu konu edinen Ölümsüz Sevgi, İlgi çekici konusuyla, güzel bir biyografik drama filmi.

Özellikle, Beethoven’ın sağırken yaptığı besteler ve bunu senfoni ile birlikte izleyicilere sunarken yaşadığı zorluklar çok iyi anlatılmış. Bazı bölümlerde ise bestelerini onun “sessizliğinde” dinlemek de oldukça enteresan bir deneyim.

Konu

Ludwig van Beethoven’ın (Gary Oldman) ölümünden sonra, sekreteri ve ilk biyografi yazarı Anton Schindler (Jeroen Krabbé), müzisyenin odasında gizli üç tane mektup bulur. Bunlardan birinde yazan “tüm müziğim ve mülkümün karşılığının tamamı tek varisim olan, ölümsüz aşkımındır” yazısını Beethoven’ın “gerçek” vasiyeti olarak kabul eder ve onun ölümsüz aşkını aramaya başlar.

Hakkında

Ölümsüz Sevgi’yi Bernard Rose yazmış ve yönetti.

Film, 10 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Beethoven, doktorunun önerisiyle, 1812 yazını Teplice’deki kaplıcada geçirdi ve Ölümsüz Aşkına mektuplar yazdı. Yıllar içinde kadının kimliği hakkında bir sürü fikir yürütüldü. Bunlar arasında; Giulietta Guicciardi, Thérèse von Brunswick, Josephine Brunsvik, Antonie Brentano ve Anna-Marie Erdödy vardı.

Gary Oldman, aynı yıl Leon’da (Sevginin Gücü), Beethoven takıntısı olan bir karakteri canlandırdı.

Gary Oldman, Beethoven’ın piyano sahnesinde gerçekten çalmadı. Bölümün gerçekçiliği için günde 5 saat çalışma yaptı ve gerçekte besteyi Murray Perahia çaldı.

Filmde anlatılanlara rağmen, gerçekte Beethoven çok az kadınla samimiydi hatta bazı zamanlarda onun için “kadın düşmanı” denirdi.

Filmin başrol oyuncusu Gary Oldman, filmin ilk 20 dakikası hiçbir konuşmuyor.

Film, 23 Mayıs – 29 Haziran 1994 tarihleri arasında, Prag’daki Milotice ve Buchlovice şatoları ile Viyana’daki Zentralfriedhof mezarlığında çekildi.

Anthony Hopkins, Beethoven rolü için düşünülen ilk oyuncuydu.

Jeroen Krabbé, Beethoven’ı oynayacaktı fakat Gary Oldman kadroya alınınca, Schindler rolünü oynamayı bizzat kendisi önerdi ve uygun görüldü.

Cenaze sahnesi çekilirken, bazı ekstra oyuncular yüksek sıcaklık nedeniyle baygınlık geçirdi.

Dip Not: 26 Aralık 2012’de yayımlandı, 18 Nisan 2015’de güncellendi.

“Immortal Beloved (Ölümsüz Sevgi)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.