En Kongelig Affaere (A Royal Affair / Yasak Aşk)

TÜR: Dram, Tarih, Romantik. SÜRE: 137 Dk. ÜLKE: Danimarka, İsveç, Çek Cumhuriyeti. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,6. rottentomatoes: %89.

İlgi çekici konusu, tarihi atmosferi ve Mikkel Følsgaard ve Mads Mikkelsen’in güzel oyunculuklarıyla, başarılı bir tarihi romantik drama filmi.

Konu

İngiliz kraliyet ailesinden Caroline Mathilde (Alicia Vikander), Danimarka ve Norveç Kralı 7. Christian (Mikkel Følsgaard) ile evlenmek üzere Danimarka’ya gelir. İlk karşılaşmalarında kralın zihinsel özürlü olduğunu anlar ve tüm hayalleri yıkılır. Kralın fahişelerle yaşadığı seks hayatı ve agresif, tutarsız çıkışları bir süre sonra ilişkilerini kopma noktasına getirir ve farklı hayatlar yaşamaya başlarlar. Avrupa’ya yaptığı bir gezinin Almanya durağında zihinsel rahatsızlıkları artan kral için, Doktor Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen), görevlendirilir. Özgürlükçü düşünce ve reform konusunda birçok “yasak” yazısı olan Struensee, bir süre sonra kraliçeyi etkilemeye başlar.

Hakkında

Bodil Steensen-Leth’in Prinsesse Af Blodet adlı romanından, Nikolaj Arcel ve Rasmus Heisterberg tarafından uyarlanan Yasak Aşk’ın yönetmen koltuğunda Nikolaj Arcel oturuyor.

Oscar ve Altın Küre’de Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde ödüle aday gösterilen yapım, Oscar’ı Avusturya yapımı Aşk’a (Amour) kaptırdı. Film, Berlin Film Festivalinde En İyi Erkek Oyuncu (Mikkel Boe Følsgaard) ve En İyi Senaryo dallarında Gümüş Ayı ödüllerinin sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’da %89 taze olarak değerlendiriliyor.

Yasak Aşk, 7.6 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin senaryosunun yazılma süreci oldukça enteresan. Senaristler Nikolaj Arcel ve Rasmus Heisterberg, Johann Friedrich Struensee’un Danimarka meclisinde yaşadıklarını konu alan Per Olov Enquist’un The Visit of the Royal Physician romanını senaryolaştırmaya başladılar. Fakat romanı İngilizceye uyarlamak için 10 yıllığına haklarını satın alan şirket anlaşmaya yanaşmayınca senaristler, kraliçe Caroline Mathilde’in bakış açısından aynı hikâyeyi konu alan Bodil Steensen-Leth’in erotik romanı Prinsesse Af Blodet’in haklarını almaya karar verdiler. Senaryolaştırma süreci sonunda, özellikle Struensee’un özgürlükçü düşüncesi ve bu konuda kraliçe ile olan muhabbetleri, baskın bir şekilde Enquist’in romanından esinlenilmişti. Herhangi bir sıkıntı yaşamamak adına, özel bir yetkili, senaryonun ilgili romandan “yeterince” farklı olduğunu ispatladı ve film yapma aşamasına geçildi.

Rol testinin bir parçası olarak, yönetmen Nikolaj Arcel, Alicia Vikander’in ne kadar Danimarkaca anladığını öğrenmek için birlikte dışarı çıktılar. Vikander, bazı bölümlerde anlamış gibi davranıyordu. Testin sonunda Arcel, Vikander’e rolü verdiğini söyledi ama oyuncu, yönetmen İsveççe olarak yeniden söyleyene kadar anlayamadı.

İsveçli oyuncu Alicia Vikander, Danimarkaca öğrendi.

Dip Not: 7 Aralık 2012’de yayımlandı, 17 Nisan 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.