Au Revoir Les Enfants (Goodbye, Children / Elveda Çocuklar)

TÜR: Biyografi, Dram, Savaş. SÜRE: 104 Dk. ÜLKE: Fransa, Batı Almanya. YAPIM YILI: 1987. imdb: 8,1. rottentomatoes: %96.

Senaryo yazarı ve yönetmen Louise Malle’in kendi çocukluk anılarından kaleme aldığı Elveda Çocuklar, Fransız ve Katolik bir çocuğun gözünden İkinci Dünya Savaş’ında yaşananların sade bir şekilde anlatan, güzel bir biyografi drama filmi.

Konu

Fransa’nın Alman işgali altında olduğu 1943-44 kışında, Julien Quentin (Gaspard Manesse) ve abisi François Quentin (Stanislas Carré de Malberg), Carmelite Manastırındaki Aziz John okulunda öğrencidirler. Bir gün okula 3 yeni öğrenci gelir. Bunlardan biri de Julien ile aynı yaştaki Jean Bonnet’dir (Raphael Fejtö). Matematiği ve müzik kulağı çok iyi olan Bonnet’in özellikle kilisedeki çekingen tavırları Julien’in gözünden kaçmaz. Bir gece Julien tıkırtıya uyanır ve Bonnet’in kafasındaki Kipa ile İbranice dua ettiğini görür.

Hakkında

Elveda Çocuklar’ı Louis Malle yazıp yönetti.

Yabancı Dilde En İyi Film dalında, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da ödüle aday gösterilen yapım, Oscar’da ödülü Babette’nin Şöleni’ne (Babettes Gæstebud / Babette’s Feast) kaptırdı. BAFTA’da En İyi Yönetmen, Cesar’da En İyi Film, Yönetmen ve Senaryo dâhil 7 tane ödülün ve Venedik’te de Altın Aslan’ın sahibi oldu. Ayrıca En İyi Senaryo Oscar’ına da aday gösterildi.

Film, rottentomatoes’da %96 taze olarak değerlendiriliyor.

Elveda Çocuklar, 4,5 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin konusu, yönetmen ve senaryo yazarı Louis Malle’in çocukluk anılarını temel alıyor. Malle, 11 yaşındayken, Fontainebleau yakınlarındaki Katolik okulunda öğrenciydi. Bir gün, Gestapo’nun baskını sonucu üç Yahudi öğrenci ve bir öğretmenin yakalanıp Auschwitz’e gönderildiğine şahit oldu. Okul müdürü ve aynı zaman rahip olan Père Jacques’de Yahudilere yardım ettiği gerekçesiyle tutuklanıp Mauthausen’deki toplama kampına gönderildi. Müttefik Kuvvetler tarafından toplama kampı özgürleştirildikten birkaç hafta sonra hayatını kaybeden Jacques’a, 40 yıl sonra İsrail Devleti tarafından, Yahudilere yardım etmek için hayatını tehlikeye atan ve Yahudi olmayanlara verilen “Uluslararası Dürüst” sıfatı verildi.

Quentin Tarantino, video kiralama dükkânında çalıştığı günlerde müşterileri için ufak bir öneri listesi hazırlamıştı. Günlerden bir gün bir müşteriye, Elveda Çocuklar’ı önerdi fakat telaffuzu çok kötüydü. Müşteri alaycı bir şekilde, “daha fazla rezervuar köpeği görmek istemiyorum!” dedi. Tarantino ismi not etti ve çıkış filmi olan Rezervuar Köpekleri’nde (Reservoir Dogs) o adı kullandı.

Dip Not: 16 Kasım 2012’de yayımlandı, 16 Nisan 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.