Dar Alanda Kısa Paslaşmalar (Offside)

TÜR: Spor, Dram. SÜRE: 120 Dk. ÜLKE: Türkiye. YAPIM YILI: 2000. imdb: 7,4.rottentomatoes: Film yok.

Yönetmen Serdar Akar’ın, çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği kasabanın ve ailesinin hikâyesini anlattığı Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, mahalleden karakterleri, safiyetli hikâyesiyle ve doğal anlatımıyla, nefis bir spor drama filmi.

Simon Kuper’im “futbol asla sadece futbol değildir” sözü gibi, Savaş Dinçer’in, filmde sarf ettiği, “hayat, futbola fena halde benzer” sözü, futbol yazarlarının en fazla rağbet gösterdiği, tanımlayıcı cümlelerden biri.

Filmdeki samimiyet ve içtenlik, 1993-97 yılları arasında ATV’de yayınlanan Süper Baba dizisini anımsatıyor.

Konu

Film, Bursa’daki bir kenar mahallenin amatör takımı olan Esnafspor’un üzerinden, mahalle sakinlerinin yaşamlarını, ilişkilerini, hayata olan bakış açılarını anlatıyor.

Futbolun ranta dönüştürülmesinden tutun da, hayattaki tek yaşam kaynağı futbol olan insanların hayatlarını ve kimsenin haberinin olmadığı “gizli” azınlıkları çok samimi bir şekilde beyaz perdeye aktarıyor.

Hakkında

2000 yapımı Dar Alanda Kısa Paşlaşmalar’ı Serdar Akar yönetti ve Önder Çakar ile birlikte senaryolaştırdı.

Müjde Ar, Savaş Dinçel, Rafet El Roman, Erkan Can, Sezai Aydın, Şahnaz Çakıralp ve Uğur Polat rol aldığı film, 8 Aralık 2000’de gösterime girmiş ve 13 haftada 141 bin 111 kişi izledi.

20. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu: Savaş Dinçel, En İyi Türk Filmi, En İyi Türk Yönetmen: Serdar Akar, Halk Jürisi Ödüllerinin sahibi oldu.

Ivır Zıvır

Filmin İngilizce adı Offside.

Savaş Dinçer’in futbol-hayat ilişkisi hakkındaki cümlesi şöyle; “hayat, futbola fena halde benzer. Futbol şahsi beceri gerektirir ama aslında toplu oynanan, yani insanların bir takım halinde oynadıkları bir oyundur. Hayatta öyle değil mi? İstediğin kadar yetenekli ol, iyi bir takımın yoksa kaybedersin. Evet, kaybedersin!”

Filmin herhangi bir fragmanını bulamadım. Ama filmdeki en ünlü sözün tekrarlandığı şöyle bir bölüm var;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.