Moneyball (Kazanma Sanatı)

TÜR: Biyografi, Dram, Spor. SÜRE: 133 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2011. imdb: 7,6. rottentomatoes: %94.

Ligde sadece “figüran” rolü biçilmiş bir takımın, şampiyon olsa ve rekorlara imzasını atsa bile, sistem içinde asla başrol oyuncusu olamayacağının nefis bir şekilde işlendiği Kazanma Sanatı, başarılı bir spor drama filmi.

Konu

15 Ekim 2001 gecesinde 114 milyon dolarlık New York Yankees ile 39 milyon dolarlık Oakland Athletics şampiyonluk maçında karşı karşıya gelirler. Maçı Yankees kazanır ve kendinden 4 kat daha düşük bütçeli rakibinin mucize hikâyesi de sona erer. Oakland’ın genel menajeri Billy Beane (Brad Pitt), sonuca rağmen başarılı bir sezon geçirdiklerinin farkındadır. Ama sezon sonunda “büyük”lerin en iyi oyuncularını yağmalayacaklarının ve yeni sezona bir kere daha sıfırdan başlayıp, mucize yaratmak hiç de kolay değildir.

Hakkında

Michael Lewis’in Paratopu: Adaletsiz Oyunu Kazanma Sanatı adlı kitabından Steven Zaillian, Aaron Sorkin ve Stan Chervin tarafından uyarlanan Kazanma Sanatı’nın yönetmen koltuğunda, Bennett Miller oturuyor.

Yapım, En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu dâhil 6 dalda Oscar ve 4 dalda Altın Küre ödülüne aday gösterildi.

Film, rottentomatoes’da %94 taze olarak değerlendiriliyor.

50 milyon dolar bütçesi olan Kazanma Sanatı, 110 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmdeki scouts ekibinden sadece Tom Gamboa gerçekte scouts ekibinde yer aldı. 19 Eylül 2002’de Kansas City Royal’ın başında bulunan Gamboa, Chicago White Sox ile oynanan maç sırasında baba oğul iki sarhoş seyircinin saldırısına uğradı ve güvenlik görevlileri ve oyuncular araya girene kadar yediği yumruklar nedeniyle kalıcı işitme kaybına uğradı.

Filmde, Oakland A’nın seri galibiyet rekoru 20 maç. Tüm zamanların rekoru ise 1916’da 26 maçla, New York Giants’a ait.

Billy Beane filmde boşandıktan sonra tek başına yaşamaya devam ediyor. Fakat gerçekte Beane ikinci kez evlendi. Aslında film çekilirken Kathryn Morris, Beane’in ikinci eşi rolünü oynadı ama kurgu aşamasında o bölümler çıkartıldı. Ama Brad Pitt’in nikâh yüzüğü film boyunca parmağında sabit kaldı.

David Justice rolünü eski bir beysbol oyuncusu olan ve oyun tarzı David Justice’e benzediği için “Genç Justice” lakabı olan Stephen Bishop canlandırdı.

Filmde Brent Jennings’in canlandırdığı, Oakland Athletics koçu Ron Washington, filmi sinemada izlediğinde Texas Rangers’ın menajeri olarak play-offlarda mücadele ediyordu.

Filmin ilk yönetmeni Steven Soderbergh, tüm beysbol karakterlerini gerçek beysbol oyuncularının canlandırmasını düşünüyordu. Fakat Columbia Pictures filmi rafa kaldırdı. Sonraları senaryo tekrar yazıldı ve yönetmen koltuğuna Bennett Miller oturdu. Gerçek oyuncuların kadroya alınmasına karar verildi.

Yapım, 1989’daki Düşler Tarlası’ndan (Field of Dreams) sonra, En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen ilk beysbol filmi oldu.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Senaryoya göre son maç sahnesinde, Bob Seger’ın “Against the Wind” parçası çalacaktı fakat Lenka’nın “The Show”yla değiştirildi.

Dip Not: 15 Eylül 2012’de yayımlandı, 13 Nisan 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.