Ajami

TÜR: Suç, Dram. SÜRE: 124 Dk. ÜLKE: İsrail. YAPIM YILI: 2009. imdb: 7,3. rottentomatoes: %97.

İsrailliler, Filistinli Müslüman Araplar ve Filistinli Hıristiyan Araplar üçgeninde kesişen hayatları ele alan ve fakirlik, kan davası gibi konularını irdeleyen Ajami, başarılı bir suç drama filmi.

Ajami’de Filistin ve İsrail’de yaşayan “normal” insanların hayatlarından bir kesite tanık oluyorsunuz.

Konu

Kahve sahibi olan amcasının, silahlı bir haraç olayında birini öldürmesi ile başlayan kan davasında yeni hedef, 19 yaşındaki Omar (Shahir Kabaha), kurtulmak için Hıristiyan Araplardan Abu-Lias’dan (Youssef Sahwani) yardım ister. İsrail tarafında kaçak olarak çalışan Malek’in (Ibrahim Frege) annesi kemik kanseridir. Polis memuru Dando Ben David (Eran Naim), kaybolan asker kardeşini aramaktadır. Müslüman Arap Binj’in (Scandar Copti) Yahudi bir sevgilisi vardır.

Hakkında

Ajami’yi, Scandar Copti ve Yaron Shani yazıp yönetti.

Yabancı Dilde En İyi Film Oscarı’na aday gösterilen film, ödülü Gözlerindeki Sır’a (El Secreto De Sus Ojos / The Secret In Their Eyes) kaptırdı. Cannes’da Altın Kamera ödülünün sahibi oldu.

Yapım, rottentomatoes’da %97 taze olarak değerlendiriliyor.

1 milyon dolar bütçesi olan film, 2.2 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Polislerin arabayla dolaştıkları sahnede, onlara çalıntı bir kırmızı ayakkabı satmaya çalışan adam oyuncu değil. Çekimler sırasında bu adam ekibin önünü kesti ve ayakkabıyı satmaya çalıştı. Oyuncular ona gerçek polismiş gibi davrandılar ve tepki gösterdiler. Yönetmen de sahneyi kullanmaya karar verdi.

Birçok sahne doğaçlama olarak çekildi. Hatta genellikle oyuncular, ne olacağı hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadan sahneleri oynadılar.

Filmdeki hiç kimsenin, oyuncunun tecrübesi yoktu.

Scandar Copti ve Yaron Shani, filmi yapabilmek için 7 yıl çaba sarf ettiler.

Ajami, Oscarlarda İsrail adını yarışan ve ağırlıkla Arapçanın kullanıldığı ilk film olma özelliği taşıyor.

Ajami, Tel Aviv’in komşusu olan Hayfa’nın içinde yer alan bir yer adı. Çekimler de burada yapıldı.

Dip Not: 20 Eylül 2012’de yayımlandı, 14 Nisan 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.