The Dark Knight Rises (Kara Şövalye Yükseliyor)

TÜR: Aksiyon. SÜRE: 165 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 8.6. rottentomatoes: %88

Christopher Nolan’ın muhteşem Batman üçlemesinin finali ve Batman Başlıyor ile Kara Şövalye’nin devam filmi olan Kara Şövalye Yükseliyor, yönetmenin en başarılı filmlerinden biri.

Nolan bir kere daha, Hans Zimmer’in müzikleri eşliğinde, hiç durmayan temposuyla izleyiciyi son sahneye kadar avcunun içinde tutmayı başarıyor.

Nolan ayrıca, bu sefer de Bane karakterini nefis bir şekilde beyaz perdeye aktarıyor.

Konu

Batman (Bruce Wayne) 8 yıldır ortalıklarda görülmemektedir. Bu süre içinde Gotham tüm suçlulardan arınmıştır. Ta ki Bane (Tom Hardy) adında bir suçlunun, Wayne şirketinin yaptığı füzyon enerjisini kaçırıp, bombaya çevirerek Gotham’ı havaya uçurmak istemesine kadar. Bu olaylar zarfında bir de Selina Kyle/Kedi Kadın (Anne hathaway) ortaya çıkacaktır.

Hakkında

Karakterleri Bob Kane, hikâyeyi Christopher Nolan ve David S. Goyer, senaryosunu ise Jonathan ve Christopher Nolan’ın yazdığı Kara Şövalye Yükseliyor’u Christopher Nolan yönetti.

8.6 ortalama puanıyla imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan Kara Şövalye Yükseliyor, rottentomatoes’da %88 taze olarak değerlendiriliyor.

250-300 milyon dolar bütçesi olan film 1 milyar 8 milyon dolar gişe hasılatı elde ederek 2012’nin en yüksek gişe hasılatı elde eden 3. (sırasıyla: Yenilmezler (The Avengers), Skyfall) ve tüm zamanların 11. filmi olmayı başardı.

Ivır Zıvır

Anne Hathaway Kedi Kadın rolünü oynamak için adeta can atıyordu. Fakat seçme testi o kadar kötü geçti ki oyuncunun bütün hayalleri yıkıldı. Birkaç gün sonra menajeri arayıp sakin bir şekilde, “iyi bir haberim var, oturuyor musun?” diye sorduğunda, Hathaway, “ben Kedi Kadınım!” diye çığlıklar atarak odada sevinçten zıplamaya başladı. Fakat menajeri bu mutluluğuna bir son verip, “hayır o değil, Oscar ödül törenini sunman teklif edildi” deyince oyuncunun tüm morali altüst olsa da iyi haber birkaç gün sonra yine menajerinden geldi.

Christopher Nolan filmin ana temasının “Acı”, Batman Başlıyor’un (Batman Begins) temasının “Korku” ve Kara Şövalye’nin (The Dark Knight) temasının ise “Kaos” olduğunu söyledi.

Tom Hardy, film çekimlerinde en çok zorlandığı sahnenin, Bane’in Batman’i dövdüğü sahne olduğunu söyledi. Bunun fiziksel bir zorluk olmadığını asıl nedeninin Batman karakterini çok sevmesinden kaynaklandığını anlattı. Sahnede, “çocukluk kahramanını dövdüğümü hissediyordum” diye ifade etti.

Üçlemenin kötü karakterlerinin hepsi (Ra’s Al Guhl, Joker, Bane), filmlerin giriş sahnelerinde, kötü adamın yandaşlarından biri gibi davranıyorlar.

Filmin ABD’nin Colorado eyaletindeki Denver kentinin, galasında yapılan silahlı saldırı sonucunda, 12 kişi hayatını kaybetti ve 58 kişi yaralandı.

Üçlemenin tüm filmlerinde Batman, kötü karakterin ona söylediği sözü tekrarlıyor. Bu filmdeki replik, “ölmene ancak ben izin veririm.”

Selina’nın çatıda birden kaybolduğu sahnede Batman’in “demek böyle bir hismiş” cümlesi ve olay birebir Kingdom Come adlı çizgi romandan alındı. Farklı olan ise bu cümleyi Superman’in kurmasıydı.

Nolan filmde yer alan Bane karakterini oluştururken, 1993 yılına ait Knightfall, 1986 yılına ait The Dark Knight Returns ve 1999 yılına ait No Man’s Land adlı çizgi romanlardan esinlendi.

Nolan resim kalitesini optimize etmek için Kara Şövalye’de olduğu gibi IMAX kamerasını fazlaca kullandı.

Gary Oldman, film tamamlandıktan sonra Christopher Nolan’ın tüm oyunculara sözlü olarak filmle ilgili hiçbir bilginin sızmamasını istediğini söyledi.

Tom Hardy, Bane karakterini canlandırmak için dövüş dersi ve 14 kilo aldı.

Heath Ledger yaşasaydı bu filmde de Joker karakteri yer alacaktı. Fakat ölümü üzerine, ona duyulan saygıdan ötürü, filmde Joker karakteri kullanılmamaya karar verildi.

Christopher Nolan, filmdeki kötü karakter Bane’in Batman’i hem fiziksel hem de akıl yoluyla test ettiğini söyledi.

Bane’in kuyu sahnesinde insanlar “deshi basara” diye bağırıyorlar. Bu kelime Fas’ta “yükselmek” anlamında kullanılıyor.

Tom Hardy’nin göğsünde ve kollarında bulunan büyük dövmeler, çekimler sırasında ağır bir makyajla kapatıldı.

Christian Bale, üç filmde Batman/Bruce Wayne karakterini canlandıran ilk aktör oldu.

Kara Şövalye Yükseliyor, Christopher Nolan’ın imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan 7 filminden biri. Diğer altı film şöyle; Yıldızlararası (Interstellar), Kara Şövalye (The Dark Knight), Başlangıç (Inception), Akıl Defteri (Memento), Prestij (The Prestige) ve Batman Başlıyor (Batman Begins).

Dip Not: 3 Ağustos 2012’de yayımlandı, 14 Aralık 2014’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.